Groeten uit Israël: Tegen­stemmers kunnen vrienden zijn

maandag 15 januari 2018 |  Dov Eilon

Goedemorgen, beste lezers,

Het weer had het gisteren goed met me voor. Toen ik de redactie verliet, liet de zon zich even kort zien. Maar terwijl ik naar de bushalte liep, raakte de lucht toch weer bedekt. En het was ook wat koud. Net acht graden. De busreis naar Modi’in verliep zonder problemen. Sinds het hele traject drie sporen heeft, zijn er voor Latrun geen files meer. Na circa 25 minuten stapte ik uit de bus en was verrast hoe 'warm' het ineens was. Ik keek op mijn mobieltje. 17 graden! Dat was 9 graden meer dan in Jeruzalem. Dat zal wel door de bewolkte lucht komen. Een paar minuten nadat ik onze woning bereikte, begon het ineens. Eerst een bliksemschicht, toen een donderslag, en toen begon met emmers tegelijk te regenen, de hele nacht door.

Nu regent het niet meer, en de zon heeft zich zojuist even laten zien. In de loop van de dag zou de regen wat minder worden, maar hij zal ons de komende dagen niet in de steek laten. Goed zo. Het waterpeil van het Meer van Galilea is een halve centimeter gestegen. En voor wat betreft het weekeinde, in de krant van vandaag stond iets over de mogelijkheid van lichte sneeuwval in de bergen van Jeruzalem. Het zou heel koud worden. Nou, ik ben benieuwd.

En hier is het weer voor vandaag in Israël: Bewolkt, zonder belangrijke temperatuur­veranderingen. Hier en daar een regenbui van het noorden tot aan de noordelijke Negev. De volgende maximum­temperaturen worden verwacht: Jeruzalem 11 graden, Tel Aviv 18 graden, Haifa 16 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 18 graden, aan de Dode Zee 23 graden, Eilat aan de Rode Zee 22 graden. Dankzij de regenbuien van het afgelopen weekeinde is het waterpeil van het Meer van Galilea een halve centimeter gestegen en staat het op 214,255 meter onder de zeespiegel.

De krantenkoppen van vandaag. In het nieuws zijn er momenteel drie onderwerpen waarmee men het meest bezig is: Machmoud Abbas scheldt, de terreurtunnel en het bezoek van Netanyahu in India.

De terreurtunnel die zaterdag werd vernietigd, werd gisteren het meest besproken. Hamas zou een behoorlijke klap hebben gekregen. En tot nu toe was er ook geen reactie. Misschien begint men daar langzaamaan te begrijpen dat er met het afschieten van raketten niets te bereiken valt? Ik snap ook niet wat Hamas nou eigenlijk wil. Hebben ze überhaupt een doel? Met de laatste tunnel, die onder pijpleidingen voor aardgas en diesel door liep, hebben ze hun eigen bevolking ernstig in gevaar gebracht. Wanneer zal Hamas begrijpen dat ze zo niets kunnen bereiken? Haat leidt nergens toe.

En dan Machmoud Abbas, die ook de weg kwijt schijnt te zijn. Gisteren schoot hij in een toespraak alle kanten op, tegen Trump, tegen de Joden, tegen alles. Zelfs de gematigde Arabische landen keren zich steeds meer van hem af. Wat wil hij eigenlijk? Dat vraag ik me af. Ook de wereld begrijpt steeds beter dat er daarginds bij de Palestijnse Autoriteit iets mis gaat. Als men nu niet snel anders gaat denken, dan zie ik geen mogelijkheid hoe de hele situatie hier zou kunnen verbeteren, vooral voor de zogenaamde Palestijnen.

Trump laat zien dat hij vastbesloten is: de goede tijden, waarin Palestijnen met fluwelen handschoenen werden aangepakt, zijn voorbij. Dat zouden Machmoud Abbas en ook Hamas moeten begrijpen, als er hun echt iets aan gelegen is om de situatie en de kwaliteit van leven van hun burgers te verbeteren. Ik ben echt heel benieuwd hoe deze hele situatie zich zal ontwikkelen.

Het bezoek van premier Netanyahu aan India is het derde onderwerp. Hij werd gisteren heel vriendschappelijk ontvangen door de premier Modi van India. Velen zullen zich afvragen waarom die twee zo prettig met elkaar omgaan. India had toch in de VN tegen Israël en tegen de Amerikaanse erkenning van Jeruzalem als hoofdstad van Israël gestemd! Waarom dan deze vriendelijkheid? Ikzelf denk dat India een vriend van Israël is, ondanks de negatieve keuze bij de stemming. India moet helaas ook letten op zijn betrekkingen met andere landen. Men moet misschien accepteren dan men bij de stemming graag bij de meerderheid wilde horen. Duitsland had ook tegen Israël gestemd, maar desondanks zijn de betrekkingen nog steeds vriendschappelijk. Laten we deze vriendschap tussen Israël en India een kans geven, wij kunnen daar alleen maar beter van worden, beide partijen kunnen dat.

Nu schijnt de zon buiten, de regen houdt even pauze. Ik ben benieuwd wat deze dag ons gaat brengen. Hopelijk alleen goede dingen. Nu wens ik u een prachtige maandag, en een goed start van de werkweek. Het ga u goed.

Shalom vanuit Jeruzalem!
Dov

Laatste uitgave

Ontvang uw - gratis - dagelijkse nieuws update

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.