Premier Netanyahu met vreugde ontvangen in India

zondag 14 januari 2018 |  Redactie Israel Today
Video: Vriendelijke ontvangst in India (foto: Avi Ohayon/GPO)

Premier Benjamin Netanyahu is vandaag in India aangekomen. De aanleiding voor dit bezoek is de 25e verjaardag van het begin van de diplomatieke betrekkingen tussen de twee landen. Dit is het eerste bezoek van een Israëlische premier aan India sinds vijftien jaar.

Toen hij in India aankwam, wachtte het Israëlische staatshoofd een verrassing, toen de Indiase premier Modi zelf Netanyahu op de luchthaven opwachtte, in plaats van de minister van Buitenlandse Zaken. De minister van Buitenlandse Zaken zou hem ontvangen, maar blijkbaar kon premier Modi niet wachten om zijn vriend uit Israël te zien.

Modi schreef zelfs een bericht van vriendschap aan Netanyahu op Twitter:'Welkom in India, mijn vriend Premier Netanyahu! Uw bezoek aan India is historisch en bijzonder. Hij zal de hechte vriendschap van onze landen verder versterken.'

Netanjahu antwoordde onmiddellijk op Twitter:'We zijn in India geland. Dank u mijn goede vriend Modi voor dit warme welkom in India.

Vóór zijn vertrek naar India vertelde Netanyahu verslaggevers: 'Vandaag vlieg ik naar India en zal ik premier Modi en vele andere staatshoofden ontmoeten en we zullen veel overeenkomsten ondertekenen.'

In de middag woonden Netanyahu en zijn Indiase gastheer Modi een naamgevingsceremonie bij op een plein in New Delhi. Het plein werd gewijd aan Indiase soldaten die stierven tijdens de strijd voor de bevrijding van de stad Haifa tijdens de Eerste Wereldoorlog.

Premier Netanyahu met zijn vrouw Sarah en de Indiase premier tijdens de ceremonie ter ere van de Indiase soldaten.

De samenwerking tussen Israël en India is de afgelopen jaren al veel sterker geworden, aangezien beide landen soortgelijke problemen hebben met islamitisch terrorisme, maar ook op veel economische terreinen hetzelfde gericht zijn, zoals op het gebied van hightech en landbouw. Daarom reist een economische delegatie van 130 leden mee met het staatsbezoek, waar zij hun Indiase collega's zullen ontmoeten.

Een speciale gast maakte ook een reis naar India en vergezelde de Israëlische premier. De 11-jarige Moshe Holtzberg, die in 2008 zijn ouders verloor bij een terroristische aanslag op het Chabadhuis in Mumbai in 2008, keerde nu voor het eerst terug naar India. Zijn vader Rabbi Gavriel Holtzberg en zijn moeder Rivka stierven tijdens de terroristische aanslag en Moshe kon alleen overleven dankzij zijn kindermeisje.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.