Israëlische luchtmacht vernietigt terreurtunnel

zondag 14 januari 2018 |  Redactie Israel Today
De nieuw ontdekte en gisteren vernietigde tunnel (Foto: Israëlische leger)

De Israëlische luchtmacht heeft zaterdagavond met behulp van gevechtsvliegtuigen de ingang van een terreurtunnel vernietigd. De tunnel bevond zich onder de grensovergang Kerem Shalom, in de zuidpunt van de Gazastrook, die gisteren werd gesloten voordat de tunnel werd verwoest. Hij werd gegraven onder pijpleidingen voor het vervoer van diesel en gas naar de Gazastrook en reikte tot op Egyptisch grondgebied.

De tunnel bevond zich al 180 meter onder het Israëlische grondgebied. Hamas heeft beweerd dat de tunnel een 'smokkeltunnel' was, maar het Israëlische leger is er zeker van dat het een aanvalstunnel was. De vernietiging van de tunnel is vanochtend vroeg beëindigd.

Een video van het Israëlische leger toont het verloop van de tunnel. De blauwe en gele lijnen zijn de diesel- en gasleidingen. De rood gemarkeerde tunnel loopt er direct onderdoor, wat zeer gevaarlijk is. ישראל = Israël, עזה = Gaza, מצרים = Egypte.

Een woordvoerder van het leger zei dat de tunnel het werk bij de grensovergang Kerem Shalom in gevaar had gebracht. In de loop van de dag wordt besproken wanneer de grensovergang kan worden heropend.

Kaart van de tunnel en omgeving. (Bron: Debkafile)

Dit was reeds de vierde tunnel die in de afgelopen drie maanden door het Israëlische leger is ontdekt en vernietigd. Deze keer is tegen de tunnel een andere werkwijze gebruikt, die deel uitmaakt van Israëls strijd tegen de terreurtunnels. Die andere werkwijze werd gebruikt om Hamas te verwarren, die op zijn beurt alles doet om zich tegen deze methoden te verdedigen. Tot nu toe zonder succes, gelukkig.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Laatste uitgave

Ontvang uw - gratis - dagelijkse nieuws update

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.