Groeten uit Israël: Protest tegen winkelsluiting in Ashdod

zondag 14 januari 2018 |  Dov Eilon

Goedemorgen, beste lezers,

Ik was al zo gewend aan het zonnige en lekkere weer van de afgelopen week, dat ik vanochtend vroeg al bijna automatisch zonder paraplu het huis uit ging. En dat was een grote fout. Het weer is in vergelijking met gisteren 180 graden gedraaid. De nieuwe dag begon met regen, een grijze lucht en duidelijk lagere temperaturen. Gisteren was het een bijna zomerse dag met temperaturen rond de 22 graden, een blauwe lucht en een stralende zon. Bij een wandeling in de buurt met onze dochter kon ik mijn jasje thuis laten, het was warm genoeg. En dat in januari. Maar vandaag worden we er weer aan herinnerd dat het winter is.

En hier is het weer voor vandaag in Israël: Zo nu en dan door onweer begeleide regenbuien in het noorden. In het midden van het land zullen vooral ’s ochtends hier en daar regenbuien vallen. Duidelijke temperatuurdaling.
De volgende maximum­temperaturen worden verwacht: Jeruzalem 12 graden, Tel Aviv 17 graden, Haifa 15 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 17 graden, aan de Dode Zee 23 graden, Eilat aan de Rode Zee 22 graden. Het waterpeil van het Meer van Galilea staat nog steeds op 214,26 meter onder de zeespiegel.

Winkels die op shabbat open waren in Ashdod kregen gisteren bekeuringen van inspecteurs van het stadsbestuur. Zij hadden de Wet op de Rustdag overtreden. In de stad zijn op elke shabbat verschillende winkels open, waaronder ook een groot winkelcentrum. De stad heeft nooit de moeite genomen om de verordening voor de rustdag te handhaven. Maar gisteren werden massaal bonnen uitgeschreven voor winkels. En dat schijnt de burgers in de stad, onder wie ook velen van Russische afkomst, op de been te hebben gebracht. Binnen de kortst mogelijke tijd werd via de sociale netwerken een demonstratie voor het stadhuis georganiseerd, waar uiteindelijk ’s middags rond de 2000 mensen kwamen.

Demonstratie tegen de religieuze dwang, gisteren in Ashdod (beeldschermfoto)

Daarbij werden borden in het Russisch en het Hebreeuws omhoog gehouden, tegen religieuze dwang en voor wederzijds respect. Eén bord richtte zich tot de orthodoxe Joden: 'Jullie willen dat wij de shabbat vieren zoals jullie – dienen jullie in het leger zoals wij.' Winkeliers lieten de bekeuringen zien die ze hadden gekregen.

Ook zouden zich enkele orthodoxe Joden zijn samengekomen en tegen de demonstranten hebben gezegd dat ze maar terug moesten gaan naar Poetin in Rusland, las ik vanochtend in het nieuws. Niet erg vriendelijk. Iedereen zou zo moeten kunnen leven zoals hij wil, zolang hij maar geen anderen stoort. Ook mogen werknemers er vanzelfsprekend niet toe worden gedwongen om op shabbat te werken. De winkelcentra die op shabbat open zijn, staan ver weg van de woonwijken van religieuze Joden. Men zou alles gewoon zo moeten laten als het momenteel is – de beroemde Status Quo. Ik denk dat er veel belangrijker onderwerpen zijn waar we ons mee bezig moeten houden.

Ik wens u dan ook een prettige en rustige zondag. Hier bij ons is de nieuwe werkweek begonnen. Het ga u goed.

Shalom vanuit Jeruzalem!
Dov

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.