Minister Deri: 'Ik zal de supermarktwet niet afdwingen!'

vrijdag 12 januari 2018 |  Redactie Israel Today
In een interview met de krant Yediot Achronot zei de Israëlische minister van Binnenlandse Zaken Aryeh Deri (Shas-partij) dat hij de zogenaamde super­markt­wet, die onlangs door een krappe meerderheid van de Knesset is aangenomen, niet zal toepassen.

De nieuwe wet stelt hem in staat om een stedelijke verordening, die het openen van winkels in de Sjabbat mogelijk maakt, ongeldig te verklaren en winkels te verbieden op de shabbat te openen. Aryeh Deri (foto) zei in het interview dat de nieuwe wet meer verklarend dan praktisch is en dat hij zich niet als bevoegd beschouwt en niet van plan is om de wet te handhaven en zich daarmee te mengen in de interne aangelegen­heden van de steden.

De wet zou praktisch vanwege coalitie-akkoorden zijn afgedwongen, nadat de ultra-othodoxe partijen hadden gedreigd de coalitie te verlaten na de crisis rond de werkzaamheden aan de spoorweg op de shabbat. 'Ik heb deze wet niet nodig,' zei Deri. 'Ik weet dat religieuze of wettelijke dwang niets zal bereiken. Ik heb deze wet niet geïnitieerd, ook niet de orthodoxe partijen.

'De minister van Binnenlandse Zaken heeft niet de bevoegdheid om iets af te dwingen. Ik kan geen winkels op de shabbat sluiten,' legde hij uit. 'Ik kan het niet en ik ben niet van plan deze wet te handhaven. Elke burger heeft ermee te maken in zijn of haar stad. Als niemand in Givatayim zich stoort aan de supermarkten, dan is het goed. Ik wil me er niet mee bemoeien.'

'De gemeente Eilat verbiedt het openen van winkels op de shabbat en toch blijft alles open. Heeft iemand daar de wet gehandhaafd? Niemand heeft dat en alles is open,' benadrukte hij. 'Er is niets veranderd in Eilat. De burgemeester van de stad begreep deze wet niet vanwege de opwinding in de media. Elke ochtend wordt de burgemeester in de krant gebombardeerd met koppen zoals:”Arie Deri komt met de sleutels om alles te sluiten”, “Arie Deri gaat de supermarkten sluiten” of “De orthodoxen hebben de controle overgenomen”.' De burgemeester van Modi'in [die als voorzitter van de vereniging van gemeenten het verzet leidde] maakte deze vergissing ook, 'omdat hij de wet niet begreep. Ze verzetten zich zonder enige reden.'

De tijd zal uitwijzen of de onrust rond deze wet al dan niet gerechtvaardigd was. Ook morgen zijn er veel winkels geopend zoals op elke shabbat.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Laatste uitgave

Ontvang uw - gratis - dagelijkse nieuws update

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.