Netanyahu's idee van de tweestatenoplossing

donderdag 11 januari 2018 |  Redactie Israel Today
Het nieuwsportaal Arutz Sheva melde donderdag, dat premier Benjamin Netanyahu de regering-Obama een voorstel heeft gedaan voor een tweestatenoplossing. Volgens vier voormalige hooggeplaatste Amerikaanse ambtenaren zou Netanyahu hebben aangeboden dat de Palestijnen in ruil voor de annexatie van Judea en Samaria land in het noorden van de Sinaï bij de Gazastrook zouden krijgen.

Afbeelding: Premier Netanyahu en de toenmalige Amerikaanse president Obama op een bijeenkomst in New York, september 2016 (Foto: Kobi Gideon/GPO)

Volgens Amerikaanse ambtenaren zei Netanyahu de voormalige president Obama van de VS en voormalig minister Kerry van de VS dat hij er zeker van was dat de Egyptische president El-Sissi met dit plan zou instemmen. Maar toen de Amerikanen het idee nader onder de loep namen, kregen ze een negatief antwoord uit Egypte.
In het kantoor van Netanyahu werd dit verslag ontkend; het zou niet nauwkeurig zijn.

In november 2017 zei de minister van Sociale Gelijkheid Gila Gamliel dat een Palestijnse Staat in Judea en Samaria niet levensvatbaar zou zijn, en bood de noordelijke Sinaï als oplossing aan. Voormalig Egyptische president Mubarak ontkende dat zijn land in 1983 akkoord ging met een Amerikaans voorstel om Palestijnen op Egyptisch land te hervestigen. Ook in 2010 verwierp hij een soortgelijk voorstel van Netanyahu. Hij vertelde hem dat hij niet durfde te denken aan zo' n idee.

Naar verluidt zou de Israëlische legerradio in 2014 hebben gemeld dat de Egyptische president el-Sissi de Palestijnse leider Mahmud Abbas 160 vierkante kilometer Sinaï-schiereiland zou hebben aangeboden als de Palestijnse Autoriteit zou afzien van zijn eis, dat Israël zich zou terugtrekken naar de grenzen van 1967. Als dit voorstel zou zijn uitgevoerd, dan zou de Palestijnse Staat vijf keer zo groot zijn geweest als de Gazastrook.

De Egyptische krant Al-Achram berichtte echter dat el-Sissi ontkende ooit een Palestijnse Staat op het Sinaï-schiereiland te hebben voorgesteld. De toenmalige Israëlische ambassadeur in Egypte, Tsvi Mazel, zei ook dat dit een grap was geweest.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Laatste uitgave

Ontvang uw - gratis - dagelijkse nieuws update

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.