Groeten uit Israël: Sneltrein Tel Aviv-Jeruzalem bijna klaar

donderdag 11 januari 2018 |  Dov Eilon

Goedemorgen, beste lezers,

Het is lente! Buiten schijnt de zon, de hemel is blauw, in Tel Aviv worden vandaag temperaturen van 21 graden verwacht, in Modi’in zou het zelfs 22 graden worden. Meer helaas is het nog januari; als het weer blijft zoals nu, dan zullen er grote problemen komen: Israël is gewoon te droog. Gisteren kalmeerde de meteoroloog op tv ons en beloofde ons voor zondag en maandag een beetje regen, maar ook echt een beetje. Het weekeinde zou zonnig worden, en ideaal voor uitstapjes. Desondanks zou een verregend weekeinde veel beter zijn.

En hier is het weer voor vandaag in Israël: Helder tot gedeeltelijk bewolkt, met een stijging van de temperaturen. Voor het jaargetijde iets te warm. De volgende maximum­temperaturen worden verwacht: Jeruzalem 18 graden, Tel Aviv 21 graden, Haifa 21 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 22 graden, aan de Dode Zee 24 graden, Eilat aan de Rode Zee 23 graden. Dankzij de regenbuien van het afgelopen weekeinde is het waterpeil van het Meer van Galilea een halve centimeter gestegen en staat het op 214,26 meter onder de zeespiegel.

Afgelopen zaterdag was de waterstroom naar het meer heel sterk, zoals op bovenstaande video te zien is: Maar één keer een flinke regenbui is niet genoeg. De nationale Israëlische watermaatschappij Mekorot waarschuwde dat binnenkort velden op de Golan­hoog­vlakte drooggelegd moeten worden als het verder zo droog blijft. De maand december was de droogste sinds 1999. Het regenrijke begin van het nieuwe jaar was maar een druppel op een gloeiende plaat. We hebben nog heel veel regen nodig, en wel nu.

De sneltrein tussen Tel Aviv en Jeruzalem komt per 30 maart in dienst, las ik gisteren in de krant. Dat is goed nieuws. Noteert u die datum. Vanaf 30 maart rijden er twee treinen per uur tussen de beide steden. Hoe lang hebben we daar niet op gewacht! De eerste drie maanden is de reis gratis, je hoeft dan alleen maar een Rav Kav-kaart te hebben, de Israëlische OV-chipkaart, die ook geldig is voor de bus- en tramlijnen. Stapsgewijs zullen er dan meer treinen per uur gaan rijden. Met een snelheid van 160 km/uur zou de reis slechts 28 minuten duren. Eindelijk kun je dan tussen Tel Aviv en Jeruzalem gaan pendelen, verkeersopstoppingen interesseren ons dan niet meer.

Spoorbrug bij Modi’in op het traject naar Jeruzalem. Binnenkort is het zover (Foto: Gidi Avinary/Flash90).

Komende week reeds zal onze minister van Verkeer Israel Katz een testrit maken van Tel Aviv tot in de buurt van Modi’in. De indrukwekkende brug op de foto staat in de buurt van Modi’in, ik zie hem elke dag op mijn reis van en naar mijn werk. Wanneer ik vanaf Modi’in met de trein naar Jeruzalem kan rijden, werd niet verteld. Het verbindingstraject daarvoor wordt momenteel aangelegd. Mocht u in de komende maanden april, mei en juni in Israël zijn,. dan kunt u gratis tussen Tel Aviv en Jeruzalem rijden. Dat is nog eens wat!

En nu wens ik u een prachtige en rustige dag. Ik hoop dat het ook hier bij ons weer rustiger wordt, zodat we ons altijd alleen maar met goed nieuws bezig hoeven te houden. Het ga u goed.

Shalom vanuit Jeruzalem!
Dov

Laatste uitgave

Ontvang uw - gratis - dagelijkse nieuws update

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.