Joodse leiders in VS: Israël, deporteer geen illegalen

woensdag 10 januari 2018 |  Redactie Israel Today
De prominentste leiders van de Noord-Amerikaanse Joodse gemeenschap hebben er In een brief aan premier Benjamin Netanyahu op aangedrongen, terug te komen op zijn plannen om tienduizenden Afrikaanse migranten te deporteren.

Een gedeelte van de tekst van de brief:
'De regering van Israël heeft onlangs zijn plannen bekend gemaakt, tienduizenden Soedanese en Eritrese asielzoekers gevangen te zetten of mogelijk te deporteren, tenzij zij voor april vrijwillig vertrekken.

Het ultimatum volgt op een toenemende campagne van escalatie van de Israëlische regering om druk uit te oefenen op de ongeveer 38.000 Afrikaanse asielzoekers die in Israël verblijven om zelf te vertrekken. Terwijl de Israëlische autoriteiten beweren dat deze groep mensen - waarvan de meesten tussen 2007 en 2012 Israël zijn binnengekomen - economische migranten zijn, stellen [de Amerikaanse mensen­rechten­organisatie] HIAS en andere mensen­rechten­organisaties dat zij asielzoekers en vluchtelingen zijn die bescherming verdienen'.

In de brief werd gesuggereerd dat het Amerikaanse Jodendom Israël zou kunnen helpen om een meer mededogende oplossing voor de situatie te vinden, maar hij ging niet in op details.

Maar de situatie is voor Israël een beetje neteliger dan de mensen in het buitenland zich kunnen realiseren. Israël bevindt zich in een complexe situatie: hoe kan het land mensen in nood afwijzen of deporteren, gelet op de eigen geschiedenis van de Joden? Tegelijkertijd, hoe kan het kleine volk Israël zulke aantallen mensen opnemen zonder zijn economie ernstig te schaden?

En de tijd dringt om een oplossing te vinden. Volgens Oved Hugi, een sociaal activist uit het zuiden van Tel Aviv, is 'het geboortecijfer van de “infiltranten” 10.000 per jaar. Dat betekent 50.000 kinderen in vijf jaar tijd, en dat zou de premier slapeloze nachten bezorgen. Zuidelijk Tel Aviv is een tikkende tijdbom.'

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.