Israël levert weer elektriciteit aan Gaza

dinsdag 9 januari 2018 |  Redactie Israel Today
Begin deze week besloot minister Steinitz van Energie om de elektriciteits­levering aan de Gazastrook te hervatten nadat de Palestijnse Autoriteit zich bereid had getoond om de betalingen aan de elektriciteits­centrales te hervatten. Steinitz zei dat dit besluit werd genomen in overleg met de Israëlische veiligheids­autoriteiten.

Afbeelding: Een familie in het zuiden van Gaza tijdens een stroomonderbreking in de zomer van 2017 (Foto: Abed Rahim Khatib/Flash90)

De burgers van Israël zijn hier verbaasd over, omdat Hamas, die Gaza bestuurt, de overblijfselen van Hadar Goldin en Oron Shaul blijft vasthouden en weigert hen terug te geven. De families van de gedode soldaten roepen de Israëlische regering al lange tijd op om humanitaire hulp aan Gaza afhankelijk te maken van het teruggeven van de resten van de twee soldaten.

De familie van de soldaat Hadar Goldin tijdens een persconferentie (Foto: Flash90)

Dit speelde echter geen rol bij het besluit van de betrokken ministers om weer elektriciteit te leveren aan Gaza, aangezien zij tevreden waren met alleen het akkoord met de Palestijnen om hun schulden voor elektriciteit te betalen. Geschat wordt dat de stroomkosten voor de gehele Gazastrook ongeveer ₪ 40 miljoen (ongeveer € 10 miljoen) per maand bedragen. Dit bedrag zal nu in mindering worden gebracht op de belastinginkomsten die Israël voor de Palestijnse Autoriteit heft.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.