Groeten uit Israël: Vakantie­scholen voor kleine kinderen

dinsdag 9 januari 2018 |  Dov Eilon

Goedemorgen, beste lezers,

Vanmorgen vroeg was het nog best koud toen ik te voet door de stad naar ons redactiegebouw liep. Het was rond de 8 graden. Tegen de middag zal de maximum­temperatuur rond de 16 graden worden, in Tel Aviv wordt 19 graden bereikt. De zon zal de hele dag aan een overwegend blauwe hemel schijnen. We hebben echt een mooie week gekregen na de storm van vrijdag. Donderdag zou het zelfs nog iets warmer worden. En het Meer van Galilea heeft er nog een centimeter water bij gekregen.

En hier is het weer voor vandaag in Israël: Helder, zonder merkbare temperatuurverandering. De volgende maximum­temperaturen worden verwacht: Jeruzalem 16 graden, Tel Aviv 19 graden, Haifa 17 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 18 graden, aan de Dode Zee 21 graden, Eilat aan de Rode Zee 23 graden. Het waterpeil van het Meer van Galilea is een centimeter gestegen en staat nu op 214,27 meter onder de zeespiegel.

Een verkorting van de schoolvakanties werd gisteravond in het nieuws besproken. Daar onze zoon zijn schoolopleiding komend jaar zal afronden, is het voor ons niet meer zo van belang. Maar ouders van kleinere kinderen waren heel tevreden met wat ze hoorden. Minister van Onderwijs Naftali Bennet en minister van Financiën Moshe Kachlon riepen een persconferentie bijeen, waar zij hun nieuwe programma ter verkorting van de schoolvakanties aankondigden. Het gaat om in totaal tien dagen, vijf met Pesach en vijf met Chanoeka, waarop de schoolkinderen tot de derde klas nog naar school kunnen gaan. Daar wordt dan een speciaal programma voor de vakanties aangeboden. 'Vakantiescholen' wordt dit programma genoemd. De ouders kunnen deze dagen hun kinderen ook naar school brengen en dan gewoon naar hun werk gaan.

Tot nog toe moest een van de ouders vaak vakantiedagen opnemen, als er nog dagen over waren van de jaarlijkse vakantie. Soms moest men andere oplossingen voor de kinderen vinden, want wij volwassenen hebben veel minder vakantiedagen dan de schoolkinderen. Dan moest je voor de kinderen vrij dure vakantiekampen betalen. Nu neemt de Staat dat over, althans voor een deel, de oudere kinderen zullen hun vakantie verder thuis moeten vieren. Een soortgelijk programma is er al voor de zomervakantie. Deze lesdagen in de vakanties worden door het Ministerie van Onderwijs aangeboden voor een symbolische prijs van 20 à 30 shekel per dag, dus ongeveer 5 à 7 euro. In enkele districten hoeven de ouders helemaal niets te betalen.

'Vakantiescholen', de ministers Bennet van Onderwijs en Kachlon van Financiën presenteren het nieuwe programma ter verkorting van de schoolvakanties (Foto: Hadas Parush/Flash90)

Waarom houdt men nu pas rekening met de ouders, nu onze kinderen al groot zijn? Dat vroeg ik me af toen ik het nieuws hoorde. Er is veel ten goede veranderd de afgelopen jaren. We moesten destijds nog heel veel geld betalen voor de kleuterschool voor onze 3-4 jaar oude kinderen; tegenwoordig is dat allemaal gratis. Ook de tandarts is voor kinderen tot 15 jaar gratis; over twee jaar zullen zelfs alle kinderen tot hun 18e verjaardag gratis naar de tandarts kunnen, in het kader van de hervorming van de gezondheidszorg. We hebben voor onze kinderen veel geld bij de tandartsen gelaten. Maar liever laat dan nooit. Tegenwoordig komt de staat de ouders veel tegemoet, en dat is goed.

Dan heb je ook nog het spaarprogramma van de Staat. Voor ieder kind stort de Staat maandelijks 50 shekel op een spaarrekening. Ook een goede zaak. Wie wil, kan daar zelf ook nog 50 shekel bovenop betalen, dan heeft het kind later een heel leuk bedrag voor zijn start in het leven.

Terwijl ik u dit schrijf, wordt er in de Knesset gestemd over de 'Supermarktwet'. Zouden de winkels nu gauw op shabbat gesloten zijn, of is dit veel gedoe om niets? Daarover later in onze nieuwsberichten.

Nu wens ik u een prettige en mooie dinsdag. Het ga u goed.

Shalom vanuit Jeruzalem!
Dov

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.