Groeten uit Israël: Gaan de winkels dicht op shabbat?

maandag 8 januari 2018 |  Dov Eilon

Goede morgen, beste lezers,

Niet te geloven dat drie dagen geleden de eerste winterstorm nog over ons heen raasde. Vandaag is daar niets meer van te zien. De zon schijnt, de hemel is blauw, is het nu echt winter? In Tel Aviv wordt vandaag weer 20 graden verwacht, aan de Dode Zee en in Eilat kunnen ze met 22 tot 23 graden al lentekriebels krijgen. Er ligt een prachtige dag voor ons. Er is voorlopig geen zicht op nieuwe regenbuien.

En hier is het weer voor vandaag in Israël: Helder, zonder merkbare temperatuur­verandering. ’s Nachts helder en koud. De volgende maximum­temperaturen worden verwacht: Jeruzalem 15 graden, Tel Aviv 20 graden, Haifa 18 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 19 graden, aan de Dode Zee 22 graden, Eilat aan de Rode Zee 23 graden. Het waterpeil van het Meer van Galilea staat ongewijzigd op 213,28 meter onder de zeespiegel.

Vandaag zal er bij ons heel veel over de shabbat worden gesproken. Niet omdat we al naar het volgende weekeinde zouden verlangen, maar vanwege de zogenaamde 'Supermarktwet', waarover de Knesset vandaag in tweede en derde lezing moet stemmen. Als de wet wordt aangenomen, kan onze minister van Binnenlandse Zaken de stedelijke verordening inzake het openstellen van winkels op shabbat ongeldig verklaren. Dan is het afgelopen met een snelle inkoop op shabbat. Behalve in Tel Aviv, want daarvoor zal deze nieuwe wet niet gelden. Maar in alle andere plaatsen wel. In veel plaatsen heb je kleinere winkels, die ons de mogelijkheid bieden nog snel even iets te kopen wat we bij de grote weekeinde-inkopen vergeten waren.

Het is ook goed, de shabbat moet een rustdag zijn die iedereen na een werkweek heeft verdiend. Maar ook ik heb vaak op shabbat nog even snel wat gekocht. Zo waren we een keer op een shabbat onderweg naar onze dochter, om haar te bezoeken bij haar legerplaats. We wilden een paar dingen voor haar meebrengen. Het was heel praktisch dat er bij ons in Modi’in een winkel is die op shabbat open is. Deze kleine supermarkt wordt op shabbat altijd heel goed bezocht. Wie dan werkt, krijgt op een andere dag in de week vrij. Vaak werken op shabbat ook christelijke of islamitische Arabieren uit de omgeving.

Nog even snel iets kopen. Een op shabbat geopende supermarkt in Tel Aviv (Foto: Flash90)

Dat zou dan afgelopen zijn als deze wet vandaag wordt aangenomen. Hoe de steden en gemeentes daarop zullen reageren, is een interessante vraag, want de meesten zijn tegen deze wet. Wat zal er gebeuren als deze winkels ondanks de nieuwe wet op shabbat open blijven>
Over het besluit van de Knesset zullen we u dan later informeren. Het schijnt al zeker te zijn dat het een krappe stemming gaat worden.

En nu wens ik u een prettige en rustige maandag, een goede start voor de nieuwe werkweek. Het ga u goed.

Shalom vanuit Jeruzalem!
Dov

Laatste uitgave

Ontvang uw - gratis - dagelijkse nieuws update

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.