Video van de dag: Storm in Tel Aviv, rivier in de Negev

zondag 7 januari 2018 |  Dov Eilon, Aviel Schneider
Vrijdag stormde het Israël. De rukwinden bereikten snelheden tot 90 kilometer per uur. Op het strand van Tel Aviv werden zanddammen gebouwd om het strand te beschermen tegen de metershoge golven. In het hele land zijn er enkele zeer zware regens geweest, die we zo hard nodig hadden. Het waterpeil van het Meer van Galilea is in het weekeinde met zeven en een halve centimeter gestegen. De video van vandaag toont ons de storm in de haven van Tel Aviv. Vandaag schijnt de zon weer, het wordt warmer. Maar de winter is nog lang, het zal niet de laatste storm zijn geweest.

Ook in de Negev woestijn heeft het flink geregend. Droge rivierbeddingen (wadi's) kunnen dan in korte tijd veranderen in een wild stromende rivier, wat een adembenemend gezicht is. Op de foto ziet u de wadi Lavan – wat 'wit' betekent – in de zuidelijke Negev. Hij stroomt direct langs de wijngaard en de toekomstige olijvengaarde van Israël Today. Een wonder midden in de droge zanderige woestijn. De laatste keer dat de rivier Lavan stroomde was drie jaar geleden.

De regens zijn hard nodig voor de landbouw en om de ondergrondse waterhoudende laag (aquifer) aan te vullen, die belangrijk is voor de landbouw, waaronder onze wijngaard en de aan te planten olijvengaarde, waarover we onlangs schreven. Voor € 70 euro wordt er namens u een olijfboom geplant.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.