Groeten uit Israël: Ook bij ons kan het stevig stormen

donderdag 4 januari 2018 |  Dov Eilon
Goede morgen beste lezers,

Israël bereidt zich voor op de grote storm. Morgen wordt het erg stormachtig, de winter laat zich van zijn sterkste kant zien. Om zich te beschermen tegen de hoge golven die op het strand van Tel Aviv worden verwacht, zijn er al bergen zand neergegooid en daarmee beschermende muren tegen de golven gebouwd. Men kiest voor veiligheid. Ik houd persoonlijk van dit winterse en stormachtige weer, vooral na een hete zomer zoals vorig jaar. De temperaturen zijn nu bijna gelijk aan die bij jullie, althans in Jeruzalem, vandaag wordt slechts 11 graden verwacht.

En hier is het weer voor vandaag in Israël: Af en toe regenbuien en onweer in het noorden en aan de kust. Sterke wind. Het sneeuwt op Hermonberg. De temperaturen dalen en zullen te laag zijn voor het jaargetijde. De volgende maximum­temperaturen worden verwacht: Jeruzalem 11 graden, Tel Aviv 16 graden, Haifa 14 graden, Tiberias bij het Meer van Galilea 17 graden, bij de Dode Zee 21 graden, Eilat bij Rode Zee 20 graden. Het waterpeil van het Meer van Galilea staat onveranderd 214,36 m onder zeeniveau.


Dammen van zand op het strand van Tel Aviv, vandaag op de voorpagina van de krant Yediot Achronot.

Wat is er veranderd na president Trump's verkaring?
Vaak wordt mij door kennissen gevraagd, wat de situatie nu is, na de verklaring van de Amerikaanse president Donald Trump over de erkenning van Jeruzalem als onze hoofdstad. Ik weet dan eigenlijk nooit wat ik moet zeggen. 'Toen ik er in het nieuws over hoorde, dacht ik meteen aan jou', wordt me vaak gezegd. 'Hoe ziet het er nu uit?' Mijn antwoord is altijd heel eenvoudig. Het is hetzelfde als altijd, er is niets veranderd. We leven onze dagelijkse routine zoals altijd. De kinderen gaan naar school, ontmoeten vrienden, gaan naar de stad, naar de bioscoop, gaan sporten. Alles zoals gewoonlijk.

Maar ik kan begrijpen waarom mensen zich zorgen maken over ons, vooral als ze alleen vertrouwen op berichten uit het buitenland. Natuurlijk bedoel ik niet dat we hier leven zoals in Zwitserland. Er zijn aanvallen met messen en andere dingen geweest, maar dat is helaas een deel van de realiteit hier bij ons. En het is toch niet zo dat er in Europa geen terroristische aanslagen plaatsvinden. En op dit moment is het bij ons relatief rustig. De stad was tijdens de feestdagen vol toeristen. Er was een geweldige sfeer. De media houden zich op dit moment veel meer bezig met andere kwesties, zoals de demonstraties van Iran en de diverse corruptieschandalen, die natuurlijk niet zo plezierig zijn.

En nu wens ik u een heerlijke donderdag toe, het weekend, het eerste van het nieuwe jaar, staat voor de deur. Het ga u goed.

Shalom uit Jeruzalem!
Dov

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.