Groeten uit Israël: Hoeveel geef je een bruidspaar?

woensdag 3 januari 2018 |  Dov Eilon

Goede morgen, beste lezers,

Het 'winterachtige' weer dat we als nieuwjaars­cadeautje hadden gekregen, wordt vandaag een beetje rustiger. De regen houdt een pauze en het zou iets warmer worden. Maar niet voor lang; morgen zou het alweer koeler worden, en ook de regen meldt zich dan weer terug. Vrijdag begint het dan echt zoals het hoort. Regen, onweer en flinke wind vanuit het noorden tot aan de noordelijke Negev, en sneeuw op de Hermon. Zo hoort het ook in dit jaargetijde.

En hier is het weer voor vandaag in Israël: Deels bewolkt, met een lichte temperatuurstijging. In de ochtend kans op lichte regen in het noorden. De volgende maximum­temperaturen worden verwacht: Jeruzalem 14 graden, Tel Aviv 18 graden, Haifa 18 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 21 graden, aan de Dode Zee 22 graden, Eilat aan de Rode Zee 22 graden.

Het waterpeil van het Meer van Galilea is een centimeter gestegen en staat nu op 214,36 meter onder de zeespiegel. Eindelijk stijgt dan het waterpeil van het Meer van Galilea, maar we hebben nog een enorme hoeveelheid regen nodig totdat het meer zich weer heeft hersteld. En of dat gebeurt, is niet zeker.

Hoeveel geef je aan een bruidspaar?
Onlangs las ik een interessant artikel. Het ging over de vraag welke bedragen de gasten op een bruiloft gemiddeld op de cheque voor het bruidspaar schrijven. Dat is altijd een wat onaangenaam onderwerp. Iedereen hier weet dat het organiseren van een bruiloft heel duur is. Er moet een geschikte ruimte worden gevonden, de maaltijd moet goed zijn, de versiering moet passen bij de smaak van het bruidspaar, enzovoort, enzovoort.

Ik kan me mijn eigen bruiloft nog heel goed herinneren, en ik moet toegeven dat ik heel veel aan mijn toekomstige schoonvader heb overgelaten. Mijn ouders woonden immers in Duitsland. O ja, ook de bruidsjurk en het kostuum voor de bruidegom moeten gekocht worden. Een bruiloft is een enorme productie, er is een complete industrietak voor ontstaan.

Omdat een bruiloft dus geen goedkope zaak is, is het gebruikelijk dat de gasten meedoen aan de kosten; in plaats van geschenken geven ze dan geld, meestal in de vorm van cheques. Maar hoeveel geef je het bruidspaar?Het artikel op de website van Yediot Achronot noemde de bedragen. In totaal was aan 700 bruidsparen gevraagd hoeveel ze voor hun bruiloft hadden uitgegeven en hoeveel zij van hun gasten kregen. En nu de getallen: Als het gaat om vrienden van het bruidspaar, is het gebruikelijk om 300 tot 350 shekel te geven; bij heel goede vrienden loopt het bedrag op naar 800 tot 1000 shekel. En als het om familie gaat, dan wordt het een heel ander verhaal; die bedragen werden niet genoemd. Uit ervaring kan ik vertellen dat het dan ook wel 2000 shekel of meer kan worden, al naar gelang de economische situatie van de familie.

En hoeveel kost een bruiloft?
51 procent van de ondervraagden gaf aan dat ze tussen de 80.000 en 120.000 shekel hadden betaald, en rond de 16% van de ondervraagden hebben zelfs nog meer betaald, 120.000 tot 150.000 shekel. Een andere 16% gaf juist minder uit, 'slechts' 50.000 tot 80.000 shekel. (Voor de rekenaars: 1 shekel = € 0,24)

De huidige vice-minister van Buitenlandse Zaken Tzipi Hotovely op haar bruiloft. Welke bedragen zouden de gasten op hun checks hebben geschreven? (Archieffoto: Yossi Zeliger/Flash90)

Nu hoeven we ons dus niet meer het hoofd erover te breken als we de volgende keer voor een bruiloft worden uitgenodigd. Het probleem wat er op de check moet worden gezet, is opgelost. Het is altijd de moeite waard om voor plotselinge uitnodigingen wat geld achter de hand te houden. Vandaag geef je het aan het echtpaar, de volgende keer krijg je het bij een feest in de eigen familie weer terug. Zo gaat dat hier bij ons. Waar het om gaat, is dat iedereen het leuk heeft. Mazal tov aan alle verse bruidsparen.

En nu wens ik u een prachtige en zinvolle woensdag. Het ga u goed.

Shalom vanuit Jeruzalem!
Dov

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.