Groeten uit Israël: Komt de winkelsluitingswet er door?

dinsdag 2 januari 2018 |  Dov Eilon

Goede morgen, beste lezers,

Eindelijk is het winter in Israël. Het nieuwe jaar heeft ons begroet met zware regenval, waar we lang op hebben moeten wachten. Ook de komende dagen zal het nog regenen, alleen morgen misschien iets minder, maar daarna zou het weer flink aan toe bezig, met storm en onweer. Op de Hermon zal het doorgaan met sneeuwen. Nou, dat zijn toch echt goede vooruitzichten. Zelfs het Meer van Galilea heeft eindelijk wat water gekregen; zijn niveau is een centimeter gestegen. Ondanks alles is deze winter tot nog toe de droogste sinds 1999. Laten we hopen op veel regen de komende dagen.

En hier is het weer voor vandaag in Israël: Overwegend bewolkt. In het noorden en midden van het land hier en daar een regenbui. Voor het jaargetijde verder betrekkelijk lage temperaturen. De volgende maximum­temperaturen worden verwacht: Jeruzalem 11 graden, Tel Aviv 16 graden, Haifa 15 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 18 graden, aan de Dode Zee 20 graden, Eilat aan de Rode Zee 20 graden. Het waterpeil van het Meer van Galilea is een centimeter gestegen en staat op 214,37 meter onder de zeespiegel.

Ook vandaag kijkt men hier bij ons heel geïnteresseerd in de richting van Iran, waar ook gisteren de massademonstraties werden voortgezet. Een korte blik op de voorpagina’s van vandaag toont dat de berichten over de demonstraties in Iran de meeste ruimte innemen. Alleen de krant Yediot Achronot houdt zich liever bezig met de nieuwe details over het zogenaamde 'dossier 3000'. Dat herinnert u zich ongetwijfeld; het gaat over de affaire rond de onderzeeboten.

En hier zijn de voorpagina’s van de kranten van vandaag:

De voorpagina’s van vandaag. Van links naar rechts: Ma'ariv, Yediot Achronot, Israel Hayom

De hoofdkop bij Ma'ariv houdt zich, zoals gezegd, met de demonstraties in Iran bezig: 'Iran: De demonstraties houden niet op'. Daarna nog drie berichten. Een ervan gaat over de stemming over de zogenaamde 'Supermarktwet'. Omdat de coalitie er niet in slaagde een meerderheid voor de wet te krijgen, werd de stemming naar de volgende week verzet. Het gaat erover dat de Minister van Binnenlandse Zaken beslist over gemeentelijke bepalingen inzake de winkelopening op shabbat. Dat bevalt de steden helemaal niet.
Dan is er een foto van een brandweerman die een Torarol uit een synagoge in de stad Naharia redt nadat daar brand was uitgebroken. 'Heilig vuur', aldus de kop.
Het laatste bericht gaat over het Arabische meisje Ahed Tamini, dat twee weken geleden militairen oorvijgen had gegeven en hen bedreigd en geschopt had. Zij zit sinds dien onder arrest. Nu is ze tot een symbool geworden bij een campagne in de spoorwegstations in Londen.

Een heel andere voorpagina heeft vandaag Yediot Achronot. Daar houdt men zich graag bezig met affaires waarin ook premier Netanyahu verstrikt is of zou kunnen zijn, zoals bij de affaire rond de onderzeeërs uit Duitsland. Vandaag bericht de krant, hoe de kroongetuige, de Israëlische bemiddelaar en vertegenwoordiger van het concern Thyssen-Krupp, Miki Ganor, zich tot de advocaat en vriend van Netanyahu wendde met het verzoek om een ontmoeting te verhinderen van vertegenwoordigers van het Israëlische Ministerie van Defensie met een concurrent van het Duitse Thyssen-Krupp in Zuid-Korea, zodat de zaak met het Duitse concern door kan gaan. Dat klinkt natuurlijk niet goed.

Dan nog een verdrietig bericht over het overlijden van de vrouw van Knessetlid Yehuda Glick, die ook al eens bij ons op de redactie te gast was. Zijn vrouw is gisteren na een ziekte op 51-jarige leeftijd overleden. Ook wij condoleren Yehuda Glick van ganser harte.
En dan is er nog een kort bericht over de demonstraties in Iran. 'De onrust breidt zich uit'.

En dan nu nog een blik op de krant Israel Hayom. Daar wordt premier Netanyahu geciteerd. 'Veel succes voor het Iraanse volk bij zijn eervolle vrijheidsstrijd'.
Dan staat er onderaan een foto van een auto die bij de zware regenbuien van gisteren de zee in was gespoeld. Gelukkig heeft niemand schade opgelopen. '2018 begon in de storm', aldus de kop.
Dan wordt ook de verzette stemming over de shabbatwet genoemd, de 'Supermarktwet'. 'De storm over de supermarkten: De stemming werd een week uitgesteld'.

Dat was de blik op de voorpagina’s met de onderwerpen die Israël momenteel bezighouden.

Nu wens ik u een prachtige eerste werkdag in 2018. Hier bij ons op de redactie zijn we er al aan gewend. Nou, daar gaat-ie dan. Het ga u goed.

Shalom vanuit Jeruzalem!
Dov

Laatste uitgave

Ontvang uw - gratis - dagelijkse nieuws update

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.