Krijgen we weer afvalhopen in Jeruzalem?

maandag 1 januari 2018 |  Redactie Israel Today
Precies een jaar geleden stapelden de afvalhopen zich op in Jeruzalem, wegens een geschil tussen de stad en het ministerie van Financiën. Het ging over de speciale steun voor de stad van de Israëlische regering. Helaas lijkt dit probleem zich in het nieuwe jaar te herhalen.

Afbeelding: afvalbergen voor de Knesset, vrijdag (Foto: Hadas Parush/Flash/90)

Vrijdag werden voor de Knesset en het ministerie van Financiën afvalbergen opgehoopt.
De stad Jeruzalem, de hoofdstad en toch één van Israëls armste steden, ontvangt elk jaar een speciale 'hoofdstadssubsidie' van de regering. Terwijl andere Israëlische steden een 'compenserende subsidie' ontvangen, ontvangt de stad Jeruzalem een speciaal budget, dat rekening houdt met de speciale behoeften van de stad als hoofdstad en één van de armste steden van Israël. Het hoge armoedecijfer is te wijten aan het grote aantal arme orthodoxe Joden en Arabieren die in de stad wonen.

De burgemeester van Jeruzalem, Nir Barkat, vecht al drie jaar tegen minister van Financiën Moshe Kachlon. De gemeenteraad van Jeruzalem heeft zich tot het Hooggerechtshof gewend en de minister van Financiën en andere ministeries aangeklaagd. Niet alle verplichtingen van de stad jegens de stad zouden zijn nagekomen. Ook zou nog nog 105 miljoen shekel ontbreken, die het ministerie van Financiën in 2017 aan de stad had moeten overdragen.

'De minister van Financiën vertrapt de wet met zijn voeten,' zei Nir Barkat. 'Hij houdt zich niet aan de besluiten van de regering en schaadt opzettelijk de stad Jeruzalem.' Ook voor het jaar 2016 zouden betalingen ontbreken, evenals de verplichtingen van de ministeries van Onderwijs, Sociale Zaken en Binnenlandse Zaken.

De vraag rijst nu of er ook dit jaar nog enorme hoeveelheden vuilnis op de straten van Jeruzalem zullen liggen, die het leven van de burgers onnodig moeilijker maken, of dat men dit keer wijzer zal zijn en vooraf een oplossing vindt. De stad Jeruzalem verdiende het.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Laatste uitgave

Ontvang uw - gratis - dagelijkse nieuws update

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.