Groeten uit Israël: Nieuwjaar of Rosh Hashana vieren?

maandag 1 januari 2018 |  Dov Eilon

Goede morgen, beste lezers,

Ik hoop dat u goed in nieuwe jaar in bent gegleden. Ik wens u een goed en succesvol jaar 2018 toe. Hier bij ons op de redactie wordt niet uitgerust. 1 januari is in Israël een heel normale werkdag. Maar dat betekent niet dat men bij ons in Israël het begin van het nieuwe burgerlijk jaar niet heeft gevierd. Dat heeft meen wel degelijk gedaan, zoals u ook op onze bovenstaande foto kunt zien. Het begin van het nieuwe jaar wordt niet officieel gevierd, maar het wordt niettemin graag als aanleiding voor een feest beschouwd, en waarom ook niet.

De voorzitter van het district Menashe ging daarbij zelfs nog een stap verder, toen hij eergisteren aankondigde dat de lessen op de beide scholen in de regio pas om 10 uur begint, om rekening te houden met de leerlingen die het begin van het nieuwe jaar willen vieren. Daarop hadden veel ouders harde kritiek. In Israël zou men zich alleen op de Joodse feestdagen richten, en niet op de christelijke. Ook het ministerie van Onderwijs bemoeide zich er mee en verordonneerde dat het onderwijs normaal, zoals altijd, op het eerste lesuur moet beginnen. De regiovoorzitter bedoelde het eigenlijk goed en zei dat de Israëlische banken toch ook rekening houden met het nieuwe burgerlijk jaar; de hele economie richt zich op het burgerlijk jaar, dus waarom zou men dat dan niet vieren en elkaar een succesvol nieuw burgerlijk jaar toewensen? Het zou helemaal niets met religie te maken moeten hebben. Nou ja, ik weet uiteraard niet of de scholieren uit Menashe nu toch op het eerste lesuur zijn verschenen; ik heb mijn twijfels. Dus, een vrolijk nieuw jaar 2018!

En dan nu het interessante deel van vandaag, het weer. Het nieuwe jaar begint koud, met de lang verwachte regen, onweer en sneeuw op de Hermonberg. Vanwege de sneeuwval is de berg vandaag voor bezoekers gesloten. Ook morgen zou het nog flink koud zijn, daarna gaan de temperaturen weer omhoog. Zelfs in Eilat zouden de temperaturen vandaag beneden de 20 graden blijven.

Hier is het weerbericht voor vandaag in Israël: Hier en daar een regenbui in het noorden en aan de kust, die zich in de loop van de dag tot aan het noordelijke van de Negev zullen uitbreiden. Overstromingsgevaar aan de kust en bij de wadi’s in het oosten en zuiden. Op de Hermonberg sneeuwt het. Voor het jaargetijde erg lage temperaturen. De volgende maximum­temperaturen worden verwacht: Jeruzalem 10 graden, Tel Aviv 15 graden, Haifa 14 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 15 graden, aan de Dode Zee 20 graden, Eilat aan de Rode Zee 19 graden. Het waterniveau in het Meer van Galilea is ongewijzigd en staat op 214,38 meter onder de zeespiegel.

Sneeuw op de Hermonberg

Vandaag houden alle kranten zich bezig met de demonstraties in Iran tegen het regime. Steeds meer mensen gaan daar de straat op. Er worden al gauw miljoenen demonstranten verwacht, staat er op de titelpagina van Yediot Achronot.
De kop in Israel Hayom luidt: Wij vervangen de regering of wij sterven. Bij Ma'ariv wordt geschreven dat de demonstranten op weg zijn naar Rouhani.

De voorpagina’s van vandaag. Van links naar rechts: Ma'ariv, Yediot Achronot, Israel Hayom

Laten we hopen dat in het nieuwe jaar 2018 veel dingen zich ten goede zullen veranderen, dat het een goed en vreedzaam jaar wordt. In die zin wens ik u een prachtige nieuwjaarsdag. Het ga u goed.

Shalom vanuit Jeruzalem!
Dov

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.