Groeten uit Israël: Protesten nu ook binnen Iran

Sunday, December 31, 2017 |  Dov Eilon

Goede morgen, beste lezers,

Daar is hij dan, de laatste dag van het jaar 2017. Het burgerlijk jaar gaat ten einde, morgen begint alles weer opnieuw. Ook de getallen van de jaarstatistieken worden morgen weer op nul gezet. Nu kunnen we het weer opnieuw proberen, bijvoorbeeld minder verkeers­ongevallen en minder zinloze slachtoffers hebben, het aantal armen verkleinen, de huizenprijzen eindelijk verlagen, ons meer om oude mensen bekommeren, voor alle kinderen gelijke kansen op een goede opleiding mogelijk maken, en nog veel meer. Zullen we de manier vinden om de vrede in Israël wat dichterbij te krijgen? Dat hoop ik heel erg. En wanneer komt eindelijk de regen?

En hier is het weer voor vandaag in Israël: Deels bewolkt, met een lichte temperatuurdaling. Na de middag kans op lichte regen in het noorden en aan de kust. Tegen de avond gaat het harder regenen en kan het hier en daar onweren. De volgende maximum­temperaturen worden verwacht: Jeruzalem 12 graden, Tel Aviv 18 graden, Haifa 17 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 19 graden, aan de Dode Zee 21 graden, Eilat aan de Rode Zee 21 graden. Het waterpeil van het Meer van Galilea is ongewijzigd en staat nog steeds op 214,38 meter onder de zeespiegel.

En hoe zien de voorpagina’s van de kranten er op de laatste dag van het jaar uit? De demonstraties in Iran nemen daar heel veel ruimte in. Alleen Israel Hayom heeft een ander onderwerp voor het grootste deel van de pagina gekozen.

De titelpagina’s van vandaag. Van links naar rechts: Ma'ariv, Yediot Achronot, Israel Hayom

De krant Ma'ariv wijdt bijna zijn hele voorpagina aan de demonstraties in Iran tegen het regime. 'De protesten in Iran breiden zich uit naar de centrale steden en campussen' In 42 steden werd gedemonstreerd tegen de opperste leider Rouhani en tegen de slechte economische situatie en tegen de kostbare inmenging van Iran in Syrië, Libanon en de Gazastrook. Verscheidene tientallen die 'Dood aan Rouhani' riepen, werden gearresteerd. Benieuwd hoe dat verder gaat.

En dan nog wat berichten uit het eigen land. 'De Knesset bereidt zich op de volgende strijd voor: Honderden bezwaren tegen de Supermarktwet', aldus de kop. Dat gaat over de wet die de beslissingen over het openen van winkels op shabbat bij de Minister van Binnenlandse Zaken legt, en niet bij de stadsbesturen. Dat zal geen eenvoudige zaak worden. Op Tel Aviv zal dit wetsvoorstel niet van invloed zijn Andere steden en gemeentes waar winkels ook op shabbat open zijn, zeiden al dat ze ook wanneer die wet erdoor komt, de winkels zullen toestaan op shabbat open te zijn. Dat kan leuk worden.

Dan links nog een bericht over de uitlatingen van een vroegere stafchef van premier Netanyahu, Natan Eshel. Hij zou verschillende sms’en aan minister van Financiën Moshe Kachlon hebben gestuurd. 'De sms’en van Natan Eshel aan Kachlon: De bangerik uit Olga zou in staat zijn om te leiding te geven?'. Wat zou daar achter zitten?

De krant Yediot Achronot begint met een verblijdende mededeling. 'Overwinnaarsbeeld' luidt de kop bij een foto van drie moeders met hun kinderen. Het gaat over het bekendmaken welke nieuwe medicijnen in het zogenaamde 'medicijnenmandje' zijn opgenomen. Vooral deze moeders hadden daar met spanning op gewacht, want hun kinderen leiden aan de ziekte SMA of spieratrofie, en het levensreddende medicijn wordt nu door de Staat gefinancierd, en de kinderen krijgen dus een kans om te leven. Een half jaar lang hebben de moeders ervoor gestreden dat het middel opgenomen zou worden. Nu hebben ze het voor elkaar gekregen.

De meeste ruimte op de voorpagina wordt ingenomen door het bericht over de demonstraties in Iran. 'Iran wordt wakker', staat hier. Jarenlang heeft men dergelijke foto’s niet gezien. Interessant wat daar in Iran gebeurt. Het volk wordt wakker.

Linksonder dan nog een bericht over de verjaardag­viering van de militair Oron Shaul, die in de Gazaoorlog was gevallen en wiens stoffelijk overschot nog steeds door Hamas wordt vastgehouden. In Kfar Aza heeft men zijn verjaardag gevierd, wat door het afschieten van mortiergranaten vanuit de Gazastrip werd verstoord. 'Mortiergranaten tijdens de viering', aldus de kop. Middenin de viering klonk het alarm en moesten de deelnemers bescherming zoeken, daarvoor heb je zo dicht bij de Gazastrook maar enkele seconden tijd. Geen prettig beeld.

Een laatste bericht gaat ook over de opmerkingen van Natan Eshel over de minister van Financiën Kachlon. 'Natan Eshel tegen Kachlon: De bangerik uit Olga', luidt de kop. Netanyahu zou zelf achter de uitlatingen van Eshel staan, schrijft de krant.

En dan nu de krant Israel Hayom. Hier gaat het grootste deel van de voorpagina over de verwachtingen van de veiligheidsexperts voor het jaar 2018. 'De afdeling voor militaire verkenningen schat voor 2018: De kans op escalatie neemt toe' Op de foto wordt de verjaardagviering van de militair Oron Shaul getoond, die door het afschieten van een mortiergranaat werd verstoord. Hoewel eigenlijk noch Hezbollah, noch Hamas, noch Syrië belang hebben bij een botsing met Israël, zou een sporadische actie het komende jaar sneller tot een botsing kunnen leiden, waarschuwt men. Daarom moet Israël de doelen, waartegen het zou willen optreden, met grote voorzichtigheid uitkiezen.

Een ander bericht gaat eveneens over de nieuwe medicijnen, die vanaf nu door de Staat worden gefinancierd. 'De komende medicijnmand: De tevredenen en de teleurgestelden'. Helaas worden niet alle medicijnen toegestaan die voor enkele patiënten van levensbelang kunnen zijn, dus daarvoor zal weer veel geld betaald moeten worden in plaats van het via de verzekering te krijgen.

'Zonder angst' luidt de kop boven de demonstraties in Iran. Daarvoor heeft men hier nu weinig ruimte gelaten. Nationale onderwerpen schijnt de krant belangrijker te vinden, hoewel de toestand in Iran natuurlijk ook op ons zijn uitwerking kan hebben.

Dat was onze gezamenlijke blik op de titelpagina’s van vandaag, de laatste keer van dit jaar. Ik wens u een goede sprong in het nieuwe jaar. Dat het een gelukkig en vreedzaam jaar mag zijn. Het ga u goed.

Shalom vanuit Jeruzalem!
Dov

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.