Ahed Tamimi symbool van 'verzet' – of juist niet?

Thursday, December 28, 2017 |  Redactie Israel Today
Internationale mainstream media en Israël-haters doen hun best om van Ahed Tamimi, het Palestijnse tienermeisje dat vorige week werd gefilmd terwijl ze herhaaldelijk een Israëlische soldaat sloeg en pestte, een nieuw symbool van 'verzet' te maken. Daarbij negeren ze de reden waarom Tamimi (en andere Palestijnen) betrokken zijn bij deze en eerdere aanvallen op Israëlische soldaten.

Afbeelding: Ahed Tamimi (links) verschijnt in een Israëlisch gerechtshof na het aanvallen van een IDF soldaat voor de camera. (Foto: Flash90).

Tamimi probeerde niet 'zich te verzetten'' of de soldaten terug te drijven. Ze probeerde hen te provoceren om met geweld te reageren op de woedeaanvallen van een meisje. Daarom werd er tijdens de ontmoeting een camera op haar gericht.

Als de soldaten met fysiek geweld hadden gereageerd en lichamelijk letsel hadden veroorzaakt, zou Tamimi onmiddellijk in de hele wereld geëerd zijn als heldin van de Palestijnse zaak.
In plaats daarvan wordt ze alleen maar geëerd door de felste tegenstanders van Israël, die zich zullen verschuilen achter elke reden om de Joodse Staat te besmeuren. En bij hun pogingen om Tamimi tot een nieuw symbool van verzet te maken, moeten ze het feit terzijde schuiven, dat de Israëli's niet in het aas hebben gebeten.

Zij moeten het zeer duidelijke, gedocumenteerde bewijs omzeilen, dat Israëlische soldaten - in tegenstelling tot het populaire verhaal - geen kindermoordenaars zijn. Als dat wel zo was geweest, zouden Tamimi en haar cameraman lijken zijn, en de video zou nooit zijn gepubliceerd.

Het is wel zeker dat de situatie Israël zelf in een complex probleem plaatst. De Israëli's zijn woedend, dat onze soldaten op zo' n smerige manier met bijna-onschendbaarheid behandeld kunnen worden (Tamimi werd uiteindelijk gearresteerd voor deze laatste aanval, maar werd niet gestraft voor eerdere soortgelijke provocaties). Tegelijkertijd ontkrachtte de effectieve 'overgave' van deze soldaten veel van de bloed-sprookjes die in de sociale media circuleren.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.