Groeten uit Israël: Knesset sprak 40 uur over een wet

Thursday, December 28, 2017 |  Dov Eilon

Goede morgen, beste lezers,

Vanochtend vroeg was het weer iets warmer toen ik in Jeruzalem uit de bus stapte. Op dit moment schijnt buiten nog de zon, maar in de loop van de dag zal hij achter de wolken verdwijnen en kunnen er zelfs wat regendruppels vallen. De komende dagen zou het telkens iets koeler worden, en voor zondag heeft men ons regen en onweer beloofd. Maar echt winters is dat niet. Ik hoop dat we die dan samen met het nieuwe jaar 2018 eindelijk zullen krijgen.

En hier is het weer voor vandaag in Israël: Overwegend bewolkt, met een lichte teruggang van de temperaturen. ’s Ochtends flinke oostenwind in het noorden. De volgende maximum­temperaturen worden verwacht: Jeruzalem 16 graden, Tel Aviv 20 graden, Haifa 17 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 21 graden, aan de Dode Zee 24 graden, Eilat aan de Rode Zee 26 graden. Het waterpeil van het Meer van Galilea is anderhalve centimeter gestegen en staat nu op 214,38 meter onder de zeespiegel.

Het plan om een spoorwegstation bij de Klaagmuur te noemen naar de Amerikaanse president Donald Trump, dat de krant Yediot Achronot gisteren publiceerde, is de wereld rond gegaan. Het schijnt indruk te hebben gemaakt op de media over de hele wereld. Een van de grootste nieuwsagentschappen ter wereld, AP, zei dat dit een van de beste gebeurtenissen van de dag is. Dan zijn we wel benieuwd wat we vandaag voor krantenberichten te zien krijgen. Hier het overzicht van de voorpagina’s van vandaag:

De voorpagina’s van vandaag. Van links naar rechts: Ma'ariv, Yediot Achronot, Israel Hayom

De krant Ma'ariv opent met de marathonzitting van de Knesset. 'Ze hebben zich gek gepraat', aldus de kop over de halve voorpagina. Bijna 40 uur lang is er in de Knesset over de omstreden Aanbevelingswet vergaderd. Er moest worden gestemd over meer dan 500 bezwaren van de oppositie, waarvan de afgevaardigden urenlang achter het spreekgestoelte stonden en spraken om zoveel tijd te gebruiken als maar mogelijk was. Daarbij werden zelfs citaten van Shakespeare aangehaald. Het ging er soms turbulent aan toe. De uitputting van de afgevaardigden lijkt hier zijn aandeel te hebben gegeven. Vervolgens kwam het de afgelopen nacht eindelijk tot een stemronde. Het lukte de oppositie niet om de wet tegen te houden, hij werd aangenomen met 59 stemmen vóór en 54 tegen. Vanaf nu mag de politie na opsporings­werkzaam­heden geen afsluitende adviezen meer geven.

Gehaald, kort na 2 uur ’s ochtends was de marathon ten einde en werd de wet aangenomen. David Amsalem, de indiener van het wetsvoorstel, wordt omarmd (Foto: Hadas Parush/Flash 90)

'Kijk de moordenaar in de ogen', aldus de tweede grote kop. Gisteren werd de terrorist die een paar maanden in Chalamish geleden drie leden van een gezin wreed vermoordde, voor de rechtbank beschuldigd van drievoudige moord. Ondanks de belofte van enkele politici zal de rechtbank geen doodstraf opleggen.

Rechtsonder dan nog een echt onaangenaam bericht. 'Gelijke kansen voor iedereen?', vraagt de krant. Gisteren werd gepubliceerd dat Arabieren, orthodoxe Joden en uit Ethiopië stammende Joden minder verdienen en ook niet in leidinggevende posities werken. Dat is natuurlijk absoluut tegen de wet. Natuurlijk zijn er uitzonderingen, maar helaas is er op dit punt nog zoveel te doen om te zorgen dat alle burgers dezelfde rechten hebben.

De krant Yediot Achronot begint vandaag met zijn lievelings­onderwerp, de familie Netanyahu. 'Sara wilde een sieraad ter waarde van 2500 dollar voor haar verjaardag hebben. Toen Milchan weigerde, zei ze: Je beledigt me'. Dat zijn inderdaad harde woorden. Verder zou Milchan, een vriend van het gezin, zoals Netanyahu steeds verklaarde, tegen de politie hebben gezegd dat hij Sarah Netanyahu champagne geleverd zou hebben, 'opdat zij Bibi met rust laat.' De Netanyahu’s spreken dat natuurlijk tegen. Dat alles klinkt als een telenovelle. Ik ben benieuwd hoe dat uiteindelijk zal aflopen.

Dan is er een bericht over een journaliste die op de radio de President met minder nette worden bekritiseerd had. 'De storm rond Irit Linor', aldus de kop. Zij beschuldigde president Rivlin ervan, dat hij de burgers zou hebben opgeroepen om de straat op te gaan. Daarbij noemde zij hem een 'brutale kerel'. Nu is ze voor een week van de zender gehaald, de legerzender Galei Zahal.

En dan publiceert de krant een brief van 63 scholieren van de 12de klas, die na hun eindexamen in militaire dienst moeten. 'De weigeringsbrief zonen 2017'. De leerlingen hebben de premier, de minister van Defensie, de Chef van de Generale Staf en andere vooraanstaande politici een brief gestuurd waarin zij verklaren niet bereid te zijn om in het leger te dienen. Men wil niet meedoen aan de 'bezetting en vernedering van het Palestijnse volk', schrijven zij onder meer. Deze brief gaat gevolgen hebben.

De krant Israel Hayom schrijft in zijn eerste bericht over de Turkse president Erdogan. 'De extreme maand van Erdogan', aldus de kop. Naast zijn toenadering tot Iran heeft de Turkse president zijn hatelijke praat tegen Israël verder verscherpt, vooral sinds de verklaring van Trump. Hier bij ons winden we ons daar nauwelijks nog over op. Maar op een keer zal de draad van het geduld breken. Gisteren presenteerde hij video’s, waarin Israëlische militairen te zien waren die Palestijnen en Palestijnse kinderen zouden pesten. Die militairen zouden terroristen zijn. En dat noemt men normalisering van de betrekkingen?

En dan nog een veel belangrijkere kop: 'Het leven van mijn kinderen hangt af van de Medicijnen­commissie'. Ieder jaar worden er nieuwe medicijnen in het zogenaamde 'medicijnen­mandje' opgenomen, zodat deze medicamenten dan met een ziekenfonds­recept kunnen worden voorgeschreven. Maar niet alle medicijnen worden opgenomen, zodat er altijd patiënten zijn die veel geld voor deels levensreddende medicijnen moeten betalen. En in dat krantenartikel gaat het dan over twee zussen, die leiden aan spieratrofie; er is maar één medicijn dat hen echt kan helpen. Nu hoopt de moeder dat het in het mandje wordt opgenomen. Een onaangename situatie, zoiets alsof je op een vonnis wacht; het kan van levensbelang zijn.

Dat zijn de belangrijkste koppen van de kranten van vandaag. Natuurlijk zijn er nog veel meer onderwerpen waarmee men zich vandaag zal bezighouden. Wij zullen u, zoals altijd, op de hoogte houden over alle belangrijke dingen die hier in ons land gebeuren.

Nu wens ik u een prettige en zinvolle donderdag. Het weekeinde staat weer voor de deur. Het ga u goed.

Shalom vanuit Jeruzalem!
Dov

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.