Groeten uit Israël: Akkoord over overheids­salarissen

Wednesday, December 27, 2017 |  Dov Eilon

Goede morgen, beste lezers,

Kerst is voorbij, nu begint ook bij u weer de gewone alledag. Maar dan komt ook nog Oudejaarsdag. Maandag begint al het jaar 2018. Hier bij ons in Israël is dat natuurlijk geen feestdag. Wij hadden onze nieuwjaarsdag al in september. Maar desondanks zijn er genoeg mensen die het begin van he burgerlijke jaar vieren, en waarom ook niet. Maar de volgende dag moet men weer aan het werk.

Een staking van docenten bij basis- en middelbare scholen is vanochtend vroeg op het laatste moment voorkomen. Meer dan een miljoen kinderen hadden anders thuis moeten blijven. Omdat het om kleine kinderen gaat, zou een staking veel problemen hebben gegeven voor de ouders. Want een van de ouders zou thuis moeten blijven bij de kinderen. De arbeidsrechtbank raadde de leraren aan om hun problemen met onderhandelingen op te lossen, een staking zou te voorbarig zijn. Alleen is het jammer dat aangekondigde stakingen altijd pas in de loop van de nacht worden afgezegd. Heel verwarrend voor de kinderen.

En dan nu het weer. Terwijl het ’s avonds en ’s ochtends nog betrekkelijk koud is – hier in Jeruzalem was het vanochtend rond 9 graden – wordt het tegen de middag weer aangenaam warm. Er wordt ook geen regen verwacht.

En hier is het weer voor vandaag in Israël: Helder tot bewolkt zonder noemens­waardige temperatuur­verandering. Flinke oostenwind in het noorden en in de bergen. De volgende maximum­temperaturen worden verwacht: Jeruzalem 15 graden, Tel Aviv 23 graden, Haifa 17 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 18 graden, aan de Dode Zee 24 graden, Eilat aan de Rode Zee 24 graden. Het waterpeil van het Meer van Galilea is ongewijzigd en staat op 214,38 meter onder de zeespiegel.

En nu nodig ik u weer uit om samen naar de voorpagina’s van de kranten van vandaag te kijken. Drie kranten, ditmaal met volledig verschillende koppen.

De voorpagina’s van vandaag. Van links naar rechts: Ma'ariv, Yediot Achronot, Israel Hayom

De krant Ma'ariv wijdt een halve pagina aan een bericht over een overeenkomst tussen de minister van Financiën en de voorzitter van de vakbond: 'De zaak tussen Kachlon en Nisenkorn', aldus de kop. Het ministerie van Financiën en de vakbond zijn het eens geworden dat de salarisverhogingen in de openbare dienst voor het jaar 2019 eerst worden uitgesteld. In plaats daarvan zullen de werknemers een eenmalige betaling krijgen en een grotere loonsverhoging in de jaren daarna. Daarmee wil de regering besparen op de uitgaven in de staatshuishouding voor het jaar 2019. Ik hoop alleen dat de regering na 2019 zijn beloftes ook houdt; wie weet wat er dan voor problemen zullen zijn.

Onderaan op de pagina staat dan nog een bericht vanuit de Knesset: 'Marathon van aanbevelingen', staat daar, in aansluiting op het beraad in de Knesset over de geplande zogenaamde Aanbevelingswet, waarover ze al meer dan 24 uur aan het overleggen zijn.

Dan is er nog een bericht over het overleg over de medicijnen die komend jaar in het zogenaamde medicijnmandje zullen zitten, d.w.z. medicijnen die door de Staat worden gesubsidieerd en door artsen voorgeschreven kunnen worden. Helaas gebeurt het vaak dat medicijnen die voor sommige patiënten levensreddend zijn, niet worden opgenomen omdat het maar om enkele zieken gaat. Het is jammer dat ook hier economische problemen een rol spelen, die voor sommige mensen een doodvonnis kunnen zijn. Over twee dagen zou de lijst worden gepubliceerd van medicijnen die in het 'medicijnmandje' worden opgenomen.

'We zijn bang om nog meer kinderen op deze wrede wereld te brengen', luidt de kop op de halve voorpagina van Yediot Achronot. Op de foto is de familie Salomon te zien, die bij de aanslag van Chalamish drie familieleden heeft verloren. Zij hebben zich tot de rechters van de terrorist gewend in een brief waarin ze onder meer schreven: 'Men heeft ons de blijdschap afgenomen. Het mes van de terrorist verwondt ons hart steeds opnieuw.' Vandaag begint voor de rechtbank het overleg over de straf voor de terrorist.

'Treinstation Trump naar de Kotel' is een leuker bericht. In de buurt van de Westelijke Muur zou een spoorwegstation worden gebouwd, dat naar de Amerikaanse president Donald Trump genoemd zou worden, als dank voor zijn erkenning van Jeruzalem als de hoofdstad van Israël, Het Ministerie van Verkeer is van plan om een spoorlijn te bouwen naar de Westelijke Muur. Daarvoor zullen twee ondergrondse stations worden gebouwd. Het zal vast nog wel een tijd duren voordat de trein dan werkelijk tot aan de Westelijke Muur zal rijden. Het traject zal 50 meter onder de grond lopen. Bij het graven van de tunnel zal men ongetwijfeld veel interessante archeologische ontdekkingen doen, die de afronding van het project natuurlijk zullen vertragen. Het project is uitgeroepen tot Nationaal Project.

Dan is er nog een bericht over de viering van de 70ste Onafhankelijkheidsdag van Israël. Die dag zal de ceremonie van de Onafhankelijkheidsverklaring door toneelspelers getrouw worden nagespeeld en over de hele wereld live worden uitgezonden. 'Wij verklaren daarmee, opnieuw', aldus de aanhef, in aansluiting op de zin waarmee de Onafhankelijkheidsverklaring destijds begon.

De voorpagina van Israel Hayom begint met een bericht uit de Knesset: 'Marathon voor het aannemen van de Aanbevelingswet'. U weet inmiddels waarover het hier gaat.
Daarna zal dan ook overlegd worden over de doodstraf voor terroristen. Een wetsvoorstel daartoe wordt voor eerste lezing voorgelegd.
Dan wordt nog minister Deri van Binnenlandse Zaken geciteerd: 'Ik zal de steden ervan weerhouden om op shabbat open te gaan.' Dat gaat over de zogenaamde Supermarktwet, waar ik u gisteren al over berichtte. De steden proberen om die wet voor te zijn voordat hij wordt aangenomen, om de winkels te kunnen toestaan op shabbat open te gaan. Hier zal nog veel ergernis van komen.

En nu naar de hoofdkop van de krant, een heel ander thema: 'De Oostenrijkse kanselier: Ik zie in Israël een bondgenoot', wordt de jonge Oostenrijkse Bondskanselier Sebastian Kurz geciteerd. Hij werd voor het eerst door Israëlische media geïnterviewd. Zijn regering is de eerste Oostenrijkse regering die het Joodse karakter van Israël zal erkennen, zei hij. 'Wees niet bang', stelde hij gerust. Nou, we zullen zien.

Dat waren de belangrijkste krantenkoppen van vandaag. Ik ben benieuwd wat deze dag ons brengen gaat. Er zal veel over de shabbat worden gediscussieerd, en ook over de doodstraf voor terroristen, allebei thema’s die in de Knesset op de agenda staan.

Nu wens ik u nog een prettige en rustige woensdag. Ik hoop dat u mooie feestdagen hebt gehad. Het ga u goed.

Shalom vanuit Jeruzalem!
Dov

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.