Verplaatsen nog 10 landen ambassade naar Jeruzalem?

Tuesday, December 26, 2017 |  Redactie Israel Today
Israël was dit weekeinde verheugd over het nieuws dat Guatemala had besloten om in de voetsporen van Amerika te treden. Guatemala erkent Jeruzalem nu ook als hoofdstad van de Joodse Staat en begint het proces van het verhuizen van zijn ambassade.

Afbeelding: Netanyahu ontmoette op 29 oktober 2015 in Jeruzalem de Hondurese president Juan Orlando Hernández. (Foto: Kobi Gideon/GPO)

Na Guatemala uitvoerig te hebben bedankt voor het innemen van zo’n moedig standpunt, beloofde premier Benjamin Netanyahu dat de Midden-Amerikaanse natie niet de laatste zou zijn die dit doet.
‘Ik vertelde u onlangs dat er andere landen zouden zijn die Jeruzalem zullen erkennen en hun ambassades zullen verplaatsen,’ zei Netanyahu. ‘Ik herhaal: er zullen er meer zijn, dit is slechts het begin.’

Kort daarna vertelde plaatsvervangend minister van Buitenlandse Zaken Tzipi Hotovely aan Israel Radio dat de woorden van Netanyahu al uitkwamen: ten minste tien andere landen waren in onderhandeling om hun ambassades naar Jeruzalem te verplaatsen.
Hotovely ging niet in detail in op welke landen de verplaatsing overwogen, maar de meesten verwachten dat Honduras de volgende zal zijn die een dergelijke aankondiging maakt.

Honduras is – net als het naburige Guatemala – de afgelopen jaren zeer dicht naar Israël toegegroeid. Zijn president, Juan Orlando Hernandez, bracht tijd door in de Joodse Staat en is een afgestudeerde van Israëls Agentschap voor Internationale Ontwikkelingssamenwerking.
Zowel Guatemala als Honduras behoorden tot de negen naties die vorige week ‘nee’ stemden toen de Algemene Vergadering van de VN een resolutie aannam, waarin de Amerikaanse president Donald Trump in feite werd veroordeeld voor zijn besluit, het erkennen van Jeruzalem als Israëlische hoofdstad.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.