Marathonzitting in de Knesset over Aanbevelingswet

Tuesday, December 26, 2017 |  Dov Eilon
Het Israëlische parlement, de Knesset, debatteert al sinds vanochtend vroeg over de zogenaamde 'Aanbevelingswet', die tot doel heeft de politie te verbieden na een onderzoek hun aanbevelingen bekend te maken.

Afbeelding: Plenaire vergaderzaal van de Knesset (foto: Yonatan Sindel/Flash90).

Het wetsvoorstel, ingediend door de nieuwe coalitieleider David Amsalem, heeft harde kritiek van de oppositie gekregen. De wet zou alleen bedoeld zijn voor premier Netanyahu, die al meerdere malen door de politie was ondervraagd op verdenking van corruptie en het ontvangen van dure geschenken. De wet zal echter niet van toepassing zijn op zaken die reeds zijn onderzocht, probeerde men gerust te stellen. Het zou geen toepassing hebben op Netanyahu. De oppositie is er echter zeker van, dat Netanyahu op zeker moment zal worden ondervraagd over de Duitse onderzeeër-affaire. In dat geval zou de nieuwe wet ook op hem van toepassing zijn en zou de politie geen afsluitende aanbevelingen meer kunnen geven.

De Knesset kan op dit moment niets anders doen, want voor de zitting zijn drie dagen gereserveerd. De oppositie heeft maar liefst 1200 bezwaren ingediend tegen het wetsvoorstel, waarover nu voor de stemming moet worden gedebatteerd. Het doel is om het wetsontwerp ten val te brengen. Onmiddellijk na afloop van de beraadslagingen over de bezwaren zal een stemming over de wet volgen. Aangezien de oppositie haar bezwaren echter te allen tijde kan intrekken, zou een stemming over de wet vrijwel op elk moment kunnen beginnen. En dat betekent dat de knessetleden niet te ver van de Knesset kunnen gaan, om een eventuele plotselinge stemming niet te missen. Dat is precies het doel van de oppositie. Het is een spel. Zo zullen we vandaag en waarschijnlijk ook morgen een voltallige vergaderzaal zien, wat anders niet altijd het geval is.

Yair Lapid, leider van de partij Yesh Atid ('Er is toekomst') noemde gisteren de geplande wet een 'gruwel'. Plotseling zouden alle coalitieleden effectief werken, zei hij. Nu het over haar eigen zetels gaat, zou alles gesmeerd lopen. 'Zeker, het is corrupt, maar toch verdienen ze lof, ze zijn er goed in,' bekritiseerde hij de coalitie. ''Ze zijn er goed in, corrupt te zijn. Deze wet is een gruwel, het neemt de Israëlische democratie in beslag en verbuigt deze volgens de wil van een ander mens. Deze wet is een belediging voor iedere burger die naar de stembus ging omdat hij dacht dat hij voor zijn leven, voor zijn kinderen stemde. Zij (de leden van de coalitie) wonen in hun eigen land, in een corrupt land waar alles maar één doel heeft: De heerser dienen,' zei Lapid.

Aan het begin van de huidige zitting in de Knesset sprak David Amsalem, initiatiefnemer van de wet. Hij reageerde daarbij op de uitspraken van Yair Lapid: 'De meest corrupte persoon is Yair Lapid, hij woont in luxe hotels, neemt helpers mee en alles op koste van het publiek'.

Daarna begon het debat, de leden van de oppositie liepen de een na de ander naar de sprekerslessenaar, om de geplande wet te bekritiseren. De eerste parlementariër was Stav Shapir. Meer dan een uur lang sprak ze voor een bijna lege zaal. 'De regering trekt de sterken en rijken voor. Waarom zorgt ze niet voor de gehandicapten? Waarom niet voor de ouderen, de overlevenden van de Holocaust, de armen? Waarom zorgt ze alleen voor de zetel van één persoon, die al sinds lange tijd het contact met de mensen heeft verloren'. Daarmee werd premier Netanyahu bedoeld.

De zitting is aan de gang, u kunt meekijken via deze link. De Knesset is vanwege deze lange vergadering verlamd, totdat de stemming wordt gehouden. Dit kan tot woensdagavond laat duren.

Shabbatswet aangenomen
Voor die tijd werd een shabbatwet aangenomen. Volgens de wet mogen werkvergunningen op de shabbat alleen worden verleend met inachtneming van de Joodse traditie. 50 parlementsleden stemden voor de wet, 38 tegen.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.