Groeten uit Israël: Snel even de koopshabbats regelen

Tuesday, December 26, 2017 |  Dov Eilon

Goede morgen, beste lezers,

De winter is voorbij. Althans voor de komende dagen. De regen heeft zijn korte uitwedstrijd bij ons beëindigd. Buiten schijnt de zon weer, de hemel is stralend blauw, niet één wolkje is er te zien. Het zou weer warmer worden. Vanochtend vroeg echter was het met net 6 graden nog echt koud. Maar dat zou nu moeten veranderen. Voor donderdag heeft men ons bovengemiddeld hoge temperaturen aangekondigd. De volgende regen zullen we wellicht pas in 2018 krijgen. Maar hoe dan ook, het waterpeil van het Meer van Galilea is eindelijk weer gestegen.

En hier is het weer voor vandaag in Israël: Helder, met een duidelijke temperatuurstijging. De volgende maximum­temperaturen worden verwacht: Jeruzalem 14 graden, Tel Aviv 21 graden, Haifa 18 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 21 graden, aan de Dode Zee 22 graden, Eilat aan de Rode Zee 22 graden. Het waterpeil van het Meer van Galilea is anderhalve centimeter gestegen en staat nu op 214,38 meter onder de zeespiegel.

Zoals u op de titelfoto van vandaag kunt zien, heeft het op de Hermonberg gesneeuwd. De berg werd gisteren voor bezoekers opengesteld. Weliswaar kun je er nog niet skiën, maar voor een kleine glijpartij is het in ieder geval voldoende. Wij Israëli's houden toch al van sneeuw.

Bij ons wordt de laatste dagen heel vaak over de shabbat gesproken. Het gaat over de zogenaamde 'Supermarktwet', waarover de Knesset zich beraadt. Volgens de voorgestelde wet mogen steden en gemeentes alleen nog na toestemming van de minister van Binnenlandse Zaken besluiten tot het openstellen van winkels op shabbat Mocht een gemeente dat reeds door middel van een bestaande verordening mogelijk hebben gemaakt, dan kan de minister van Binnenlandse Zaken dat niet verhinderen. Zo zitten enkele steden nu in een wedloop tegen de tijd om te proberen een stedelijke verordening voor winkelopening op shabbat goed te keuren, vóórdat de nieuwe 'Supermarktwet' in de Knesset wordt aangenomen. Bij de krant Yediot Achronot is de shabbat het hoofdonderwerp op de voorpagina. Hier dus onze blik van vandaag op de voorpagina’s van de kranten. Er is ditmaal een grote keuze aan onderwerpen:

De voorpagina’s van vandaag. Van links naar rechts: Ma'ariv, Yediot Achronot, Israel Hayom

De krant Ma'ariv begin met een heel ander onderwerp. Dat gaat over problemen in een ziekenhuis. 'Kind in rolstoel wachtte 24 uur op een behandeling'. In een kinderziekenhuis is de afdeling oncologie overbelast, zodat een jongen met kanker een hele dag lang op zijn behandeling moest wachten, in een rolstoel. De ouders zeggen dat dit het gevolg is van sluiting van de afdeling Oncologie van het Hadassah-ziekenhuis in Jeruzalem (artikel). Het kinderziekenhuis stelt het Ministerie van Volksgezondheid verantwoordelijk voor het probleem. Jammer alleen dat deze strijd gevoerd wordt over de ruggen van de zieke kinderen.

Dan is er een bericht over de corruptieaffaire van David Bitan, die om die reden al was afgetreden uit zijn ambt als coalitie­voorzitter. Zijn situatie wordt steeds ernstiger. 'Moshe Josef bekent: Ik heb omkoopgeld aan David Bitan overgeboekt'. Het ziet er niet goed uit. Mocht Bitan schuldig verklaard en veroordeeld worden, kan hij in de gevangenis terechtkomen. De wet voorziet in een gevangenisstraf tot drie jaar voor gevallen van omkoping.

Onderaan de pagina dan een bericht uit de Knesset. 'Men wacht op adviezen', aldus de kop. Het gaat hier om de zogenaamde Aanbevelingswet, die de politie verbiedt om na onderzoek een advies uit te brengen. Dit wetsvoorstel heeft in de oppositie voor harde kritiek gezorgd. De regering werd verweten niet voor de burgers, maar voor zichzelf te werken.

Bij de krant Yediot Achronot wordt de grootste kop gewijd aan de strijd over de shabbat: 'De shabbat-revolte'. Daarbij gaat het, zoals ik u al vertelde, over de bemoeienissen van enkele steden om nog vóór het aannemen van de genoemde 'Supermarktwet' een stedelijke verordening goed te keuren, die het openen van winkels op shabbat toestaat. De steden zeiden dat ze in elk geval de winkels zullen toestaan om op shabbat open te zijn, ook al zou de Knesset de wet nu aannemen. Dat kan leuk worden.

Bovenaan de pagina dan een bericht over te hard rijdende auto’s. 'Dramatische toename van boetes wegens snelheidsovertreding'. Dit jaar is het aantal bonnen wegens snelheidsovertreders met 134% gestegen. Dat betekent nou niet dat er veel meer racers zijn dan vroeger, maar dat de snelheidscamera’s nu veel nauwkeuriger zijn en ook bij een kleine snelheidsovertreding reageren. Ik snap sowieso niet waarom veel automobilisten zoveel haast hebben en daarmee andere verkeersdeelnemers in gevaar brengen.

Onderaan de pagina dan twee succesverhalen. Het ene gaat over een man die bij een aanslag in een café zwaar gewond raakte en nu recht daar tegenover een fitnessclub heeft, genaamd 'Bullet-proof'” (kogelvrij). 'Ik ben teruggekeerd in het leven', aldus de koptekst.
Het tweede bericht heeft als titel 'De start-up van Ziv Shilon'. Ziv Shilon heeft als militair zijn hand verloren door een springlading bij de grens met de Gazastrook. Hij was zwaar gewond. Na een lang revalidatieproces kwam hij er weer bovenop, begon marathons te lopen, studeerde rechten. Nu is hij een start-up begonnen op het gebied van eten. Hij verbindt hobbykoks met klanten die maaltijden willen laten thuisbezorgen. Het maakt eigenlijk helemaal niet uit wat hij of anderen die vroeger zwaargewond waren, nu precies doen. Het gaat erom dat je nooit je levensvreugde mag verliezen, nooit mag ophouden. Dat het iemand lukt om uit de tragedie met iets goeds te komen. Deze beide mensen acht ik heel hoog.

De krant Israel Hayom houdt zich bezig met de toekomst van de voormalige minister Litzman van Volksgezondheid, die een poosje geleden was afgetreden vanwege de strijd over de shabbat. 'Zo zal Litzman terugkeren naar de top van het Ministerie van Volksgezondheid'. Dat zou een exclusief bericht in de krant zijn. De Knesset zal een wet aannemen die Litzman de mogelijkheid biedt om als plaatsvervangend minister te kunnen werken met de competenties van een minister. Dat mag nu wat vreemd klinken. De orthodoxe Torah-partij van Litzman was nooit bereid om een ministerspost aan te nemen, om niet door zijn kiezers rechtstreeks verantwoordelijk te kunnen worden gesteld voor regerings­activiteiten. Daarna stemde Litzman er toch mee in om minister te worden, waar hij dan bij de strijd over de werkzaamheden aan de spoorwegen op shabbat weer spijt van kreeg. Nu zou hij dan weer als viceminister in het ambt terugkeren, alsof hij minister was. Inderdaad een beetje ingewikkeld.

Dan is er nog het bericht over David Bitan. Nu moet er een uitspraak over hem gedaan worden, u kent het verhaal.
Daaronder een veel belangrijker bericht. Dat gaat over een zogenaamde vrouwelijke 'eenzame militair'. 'Eenzame militair op straat'. Hoewel ze recht op woonkostenvergoeding had, zou ze al een maand in parken hebben overnacht. Tot voor kort woonde ze in een van de zogenaamde 'soldatenhuizen', maar daar kon ze niet blijven. Het Israëlische leger zei dat men haar verschillende oplossingen had voorgesteld. Ik hoop dat ze gauw een passende woonruimte vindt.

Dat was onze blik op de voorpagina’s van vandaag. Het bericht is vandaag wat langer geworden, elke krant kiest andere onderwerpen. Zo krijgt u een beetje zicht op datgene wat bij ons in Israël zoal gebeurt. En dat is nog lang niet alles. Daarom zijn wij er voor u, beste lezer, om Israël voor u wat dichterbij te brengen. Verder nieuws komt dan later, hier op deze website.

Er is een nieuwe dag begonnen, een zonnige dag. Ik wens u een prettige Tweede Kerstdag. Geniet ervan. Het ga u goed.

Shalom vanuit Jeruzalem!
Dov

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.