Groeten uit Israël: Breuk Arabische landen met Abbas

Monday, December 25, 2017 |  Dov Eilon

Goede morgen, beste lezers,

Gelukkig heb ik vanmorgen mij regenjas meegenomen. Op weg naar de bushalte goot het in stromen en was het koud, tamelijk koud. Hier in Jeruzalem staat de thermometer op 6 graden. Ik meen dat het ook bij jullie vandaag op veel plaatsen niet veel kouder is. Bijna overal in het land regent het vandaag, maar helaas niet lang meer, want morgen zou het alweer warmer worden. De regen zou zelfs vandaag tegen de middag al afnemen. Laten we hopen dat het Meer van Galilea een flinke portie water mee heeft gekregen. Het waterpeil is nog steeds hetzelfde.

En hier is het weer voor vandaag in Israël: Hier en daar een regenbui van het noorden tot aan het noordelijk deel van de Negevwoestijn. In de loop van de dag zal de regen afnemen. Op de Hermonberg sneeuwt het, en er is kans op lichte sneeuwval in Noord-Galilea. Voor het jaargetijde te lage temperaturen.
De volgende maximum­temperaturen worden verwacht: Jeruzalem 10 graden, Tel Aviv 17 graden, Haifa 16 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 15 graden, aan de Dode Zee 19 graden, Eilat aan de Rode Zee 19 graden. Het waterpeil van het Meer van Galilea is ongewijzigd en staat op 214,395 meter onder de zeespiegel.

Dan nu de krantenkoppen van vandaag. De zaak van de voormalige coalitie­voorzitter David Bitan is nog steeds een zeer actueel onderwerp. Gisteren werd hij opnieuw gehoord en hij zweeg. Vijf uur lang sprak hij daar geen enkel woord. Dat ziet er niet goed uit. Terwijl de kranten Ma'ariv en Yediot Achronot zich vooral met de David Bitan bezighouden, bericht de krant Israel Hayom over de verslechterde relaties van de Arabische staten met de Palestijnse Autoriteit. De voorpagina’s van vandaag: Van links naar rechts: Ma'ariv, Yediot Achronot, Israel Hayom

'Bitans zwijgen' luidt de kop bij Ma'ariv, met een grote foto van Bitan in de auto op weg naar zijn verhoor.
Daaronder een bericht over de moord op de militair Ron Kukia drie weken geleden in Arad. 'Tegenover het gezicht van de boze', aldus de kop. Gisteren vond de eerste rechtszitting plaats tegen de beide terroristen. Daarbij kwam het tot een confrontatie van de ouders met de moordenaar van hun zoon.

Daarnaast dan nog een bericht over het model van de guillotine bij de demonstratie van links zaterdagavond tegen de corruptie. 'De politie houdt zich bezig met het model van de guillotine'. Er moet onderzocht worden of daarbij sprake was van ophitsing tot geweld. De demonstrant die het guillotinemodel bij zich droeg, zei: 'Ik ben pacifist en tegen geweld'. Interessant.

De krant Jediot Achronot begint zijn voorpagina met iets leuks. 'Oma’s pilote', luidt de kop. Daarnaast een foto van de verse pilote Liora, die net als enige vrouw de laatste pilotencursus van de Israëlische luchtmacht met succes heeft afgerond. Tijdens de opname van een videoclip voor de ceremonie werd zij door haar grootmoeder verrast. Waarom de grootmoeder? Omdat ze op een vragenformulier door haar kleindochter werd vermeld als degene die de grootste invloed op haar had. Hartelijk gefeliciteerd.

En nu terug naar de serieuze onderwerpen. 'Zwijgt bij het verhoor', aldus de kop boven het bericht over David Bitan Hij verkoos zijn zwijgrecht omdat hij zich alleen zo kon beschermen tegen alle tegen hem gerichte publicaties, zei hij tegen zijn advocaat. En vervolgens zweeg hij vijf uur lang.

Rechtsonder dan het bericht over de Nieuw-Zeelandse zangeres Lorde. 'Lorde onderwerpt zich aan de boycot'. De jonge zangeres had bekendgemaakt dat ze haar voor de komende zomer geplande concert in Tel Aviv heeft afgezegd, nadat ze door talloze BDS-aanhangers daartoe was opgeroepen en gedwongen. Lorde verklaarde: 'Ik had me vergist, het was mijn droom om in Tel Aviv op te treden, en ik hoop dat de dag komt dat we allemaal samen kunnen dansen.' Op haar facebookpagina wordt nu heftig gediscussieerd tussen teleurgestelde en deels woedende Israëli's en Israël-tegenstanders die Israël een apartheidsstaat noemen. Ik denk dat we die zangeres wel kunnen missen. Er zijn genoeg kunstenaars die zich niet laten beïnvloeden en graag naar Israël komen.

Linksonder staan dan nog twee berichten uit het economie-gedeelte van de krant. Daar gaat het over verwachte ontslagen bij de Israëlische drogisterijketen Super-Pharm. 1300 zogenaamde schoonheids­specialisten moeten worden ontslagen, ze zouden niet meer nodig zijn. Ook zou men dan de prijzen kunnen verlagen, verklaarde de directie. Dan is er nog een niet zo leuke mededeling over een te verwachten verhoging van de gemeentelijke belastingen.

De krant Israel Hayom houdt zich bezig met het zogenaamde 'Trump-effect': 'Trump-Effekt: Arabische landen tegen Machmoud Abbas'. Sinds Trumps verklaring over de erkenning van Jeruzalem als de hoofdstad van Israël is er een breuk ontstaan in de relatie tussen de Palestijnen en de Arabische staten. Ramallah zou in de strijd tegen de verklaring gefaald hebben en zou niets meer doen, beschuldigen gematigde Arabische landen hen. In Jordanië is men bezorgd. De voorzitter van de Palestijnse Autoriteit heeft hen, de Jordaniërs, in een onaangename situatie tegenover de Amerikaanse president gebracht. De Arabische landen zijn toch al terughoudend geweest, niemand wilde het bij de Amerikaanse president verpesten. Daarom zwijgen ze.

Daaronder een klein kopje over het verhoor van David Bitan: 'Bitan werd 5 uur lang verhoord – en beriep zich op zijn zwijgrecht.'
Links daarnaast een commentaar van de voorzitter van de Knesset, Juli Edelstein, met als titel: 'Guillotine in plaats van stembus'.

Dat was een blik op de krantenkoppen van vandaag. Verdere belangrijke berichten komen dan later hier bij ons. Buiten regent het nog altijd, op de Hermonberg ligt de eerste sneeuw van deze winter.

De Hermonberg vanochtend vroeg

En nu wens ik u een gezegende en prachtige kerstdag. Hier bij ons wordt al hard gewerkt aan de volgende uitgave van ons blad. Vrolijk feest, het ga u goed.

Shalom vanuit Jeruzalem!
Dov

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.