Shabak: 400 geplande terreuraanslagen voorkomen

Sunday, December 24, 2017 |  Redactie Israel Today
Nadav Argaman, hoofd van de Israëlische veiligheidsdienst Shabak (Shin Bet), heeft vandaag bij de Commissie Buitenlandse Zaken en Defensie van Knesset gesproken in het kader van een samenvatting van het jaar 2017.

Afbeelding: Nadav Argaman, het hoofd van Shabak. (Foto: Yonatan Sindel/Flash90)

Hij vertelde, dat vorig jaar 400 geplande terroristische aanslagen werden voorkomen door de veiligheidsdienst. Op het Palestijnse toneel was het vorig jaar allesbehalve stil, vooral in deze tijd, zei Argaman. 'Noch in de Gazastrook, noch in Judea en Samiaria, en zeker niet sinds de verklaring van de Amerikaanse president Donald Trump.'

Verder zei Argaman:'Onder het oppervlak is het zeer actief. Hamas probeert op alle manieren aanslagen te plegen in Judea en Samaria en de stabiliteit te ondermijnen.'

Hij noemde enkele van de 400 aanvallen die door de veiligheidsdienst konden worden verijdeld. Het ging onder meer om 13 geplande zelfmoordaanslagen, 8 ontvoeringen en 94 zogenaamde 'martelaarschapsaanvallen', met messen, auto's of vuurwapens, waarbij de terrorist waarschijnlijk niet levend kan ontkomen. Bovendien werden ongeveer 1100 potentiële aanvallen van individuele ongeorganiseerde terroristen verhinderd.
In 2017 slaagden echter helaas 54 individuele aanvallen, tegenover 108 in het voorgaande jaar.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.