Groeten uit Israël: Eindelijk regen en sneeuw verwacht

Sunday, December 24, 2017 |  Dov Eilon

Goede morgen, beste lezers,

Bijna niet te geloven, het is alweer zover – het is 24 december, kerstfeest. Ook hier in Jeruzalem kun je op enkele plaatsen de kerstsfeer proeven. Donderdag was ik de binnenstad ingegaan, naar de Jaffapoort, om te zien hoe de kerstman kerstbomen aan de christelijke burgers uitdeelt. Dat wil zeggen, het was de stad Jeruzalem die deze actie elk jaar uitvoert. Ook in andere steden met christelijke medeburgers, zoals Jaffa en Nazareth, krijgt je iets van de kerststemming mee. In Nazareth heb je een van de grootste kerstmarkten in Israël, u kunt hem kater vandaag in onze video van de dag zien.

Precies op het feest is het hier bij ons duidelijk koeler geworden. Toen ik vanochtend vroeg uit de bus stapte, stond de thermometer in Jeruzalem net op 10 graden. De komende nacht zou het dan nog kouder worden, met minima rond de 6 graden. Ook zouden we eindelijk weer eens wat regen krijgen, en op de Hermonberg zou het zelfs gaan sneeuwen, en misschien ook in noord-Galilea. Het zou dus winters gaan worden, zoals het hoort. Overigens zou het dan vanaf dinsdag alweer warmer worden.

En hier is het weer voor vandaag in Israël: Drastische temperstuurdaling. Hier en daar een regenbui in het noorden en aan de kust, die zich in de loop van de dag tot in het midden van het land en het noorden van de Negev zullen uitbreiden. De komende nacht hier en daar een regenbui van het noorden tot aan het noorden van de Negev; sneeuwval op de Hermonberg met kans op lichte sneeuw in noord-Galilea. De volgende maximumtemperaturen worden verwacht: Jeruzalem 15 graden, Tel Aviv 18 graden, Haifa 17 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 18 graden, aan de Dode Zee 23 graden, Eilat aan de Rode Zee 23 graden. Het waterpeil van het Meer van Galilea is ongewijzigd en staat op 214,395 meter onder de zeespiegel.

En dan nu de voorpagina’s van de kranten van vandaag. Zoals ieder weekeinde, zijn ook ditmaal weer enkele duizenden mensen zaterdagavond de straten opgegaan om te demonstreren. Naast de reeds traditionele demonstratie van links tegen de corrupte op de Rothschild­boulevard in Tel Aviv, wordt er in Jeruzalem een demonstratie van rechts gehouden, óók tegen de corruptie in de regering. Dat is toch eigenlijk wel raar, nietwaar? De regering moet het zich ter harte nemen. En nu de voorpagina’s van vandaag:

De voorpagina’s van vandaag. Van links naar rechts: Ma'ariv, Yediot Achronot, Israel Hayom

'Protest Tel Aviv – Jeruzalem', luidt de kop bij Ma'ariv. Daarbij foto’s van beide demonstraties, links Jeruzalem, rechts Tel Aviv. Rond de 1000 mensen demonstreerden in Jeruzalem, in Tel Aviv waren het er duidelijk meer. Daar droeg een deelnemer een model van een guillotine mee, waar stevige kritiek op werd geleverd. Dat zou aanzetting tot geweld zijn, werd vanuit het rechtse kamp gezegd.

'Netanyahu maakte bekend: Israël verlaat de UNESCO' meldt de krant rechtsonder. De Israëlische ambassadeur bij de UNESCO werd gevraagd uiterlijk einde van dit jaar per brief het verlaten van de organisatie bekend te maken. Dat was ook wel te verwachten. Overigens duurt het nog tot einde 2018, voor die tijd kan er nog heel wat gebeuren.

Linksonder een bericht over de moord op een militair in Arad een paar weken geleden: 'De aanslag van Arad: wapendiefstal voor terreuraanslagen'. Vandaag wordt een aanklacht ingediend tegen de moordenaar op militair Ron Kukia.

De titelpagina van Yediot Achronot begint met een bericht over de president van het Hooggerechtshof, Esther Chayut. 'De kandidaten van de voorzitster van het Hooggerechtshof'. Esther Chayut heeft een lijst met haar kandidaten voor het Hooggerechtshof gepubliceerd en oogstte rijkelijk veel kritiek. Zij zou rechters die haar nabij staan bij de keuze hebben voorgetrokken.

Daaronder dan een foto van de demonstratie van gisteren in Jeruzalem met als kop: 'Rond de 1000 mensen bij demonstratie van rechts in Jeruzalem tegen corruptie'.
Daaronder staat een commentaar met als titel: „Gemengd Jeruzalem”, in het Hebreeuws zegt man 'Me’oerav Jeroeshalmi', wat ook de naam is van een zeer geliefd gerecht. Het commentaar begint met de zin: 'Het verschil tussen de demonstraties op het Zionplein (Jeruzalem) en het Habimaplein (Tel Aviv) begint bij de deelnemers.' Het is alleen al interessant dat zowel links als rechts tegen de corruptie demonstreert, ieder op zijn eigen manier.
Dan is er natuurlijk ook een bericht over de demonstratie in Tel Aviv: 'Bij de demonstratie van links op de Rothschildboulevard: Guillotine' Vanuit de Likoedpartij klonk kritiek dat dit een oproep aan Netanyahu was, waarbij alle rode lijnen overschreden worden. Naftali Bennet zei dat deze waanzin gestopt moet worden, voordat het te laat is.

'De guillotine op de Rothschildboulevard: Een zeer ernstige en gevaarlijke hetze' opent ook de krant Israel Hayom zijn titelpagina met de foto van de guillotine bij de demonstratie in Tel Aviv. De guillotine op de Rothschild-boulevard heeft een golf van verontwaardiging veroorzaakt. Terwijl in Tel Aviv enkele duizenden mensen op straat waren, demonstreerden er in Jeruzalem maar een paar honderd, aldus de krant.

Dan een heel ander onderwerp. 'Het falen van het gezondheidsstelsel: Geld voor de ziekenfondsen – maar niet voor de zieken' De ziekenfondsen zouden grote budgetten krijgen, maar het meeste geld zou in kas blijven en niet aan de patiënten ten goede komen, schrijft de krant in zijn exclusieve bericht. De ziekenfondsen verdedigen zich: Overschotten worden gebruikt voor medicamenten die niet door de Staat worden gesubsidieerd. Vaak duurt het heel lang voordat het ziekenfonds een duur medicijn of een belangrijk onderzoek toestaat. Het probleem is bekend, helaas.

'Shalom UNESCO: Israël heeft besloten de organisatie te verlaten' schrijft de krant over Israëls plannen om de UNESCO te verlaten: Israël zal de UNESCO per einde 2018 verlaten. Wat moeten ze daar ook?

Helemaal onderaan staat dan nog een kop over het te verwachten weer: 'De winter komt voor een kort bezoek: Vanaf vannacht: regen, onweer en sneeuw op de Hermon'. Laten we hopen dat de winter nog vaker zo op bezoek komt.

Dat was onze blik op de voorpagina’s van vandaag. Ik ben benieuwd wat deze dag ons nog zoal zal brengen. Ik hoop dat het een rustige en vreedzame dag zal worden, met veel regen en een vrolijk kerstfeest voor alle christenen. Ik wens u, beste lezers, een gezegend kerstfeest met veel vreugde samen met uw geliefden. Het ga u goed.

Muur van de Oude Stad in Jeruzalem (Foto: Dov Eilon)

Shalom vanuit Jeruzalem!
Dov

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.