Groeten uit Israël: Is 35 onthoudingen bij VN 'succes'?

Friday, December 22, 2017 |  Dov Eilon

Goede morgen, beste lezers,

Het is weer vrijdag, het eerste 'winterweekeinde' ligt voor ons. Ik schrijf dat woord winter bewust, om eraan te herinneren dat het nu winter is. En op deze winterdag zou het hier bij ons in Modi’in tot 27 graden worden. Winter, december 2017. Overigens heb ik vanmorgen vroeg op de radio een gesprek met een meteoroloog gehoord. Hij stelde ons gerust en zei dat alle hoop op een echte winter met voldoende regen nog niet verloren is. Daar moeten we dan nog wel even geduld voor hebben, maar de regen zal komen, deze winter nog. Dat hoop ik heel erg, maar nu zijn we eerst blij met een verder prettig en lekker warm weekeinde.

En hier is het weer voor vandaag in Israël: Overwegend bewolkt, met bovengemiddeld hoge temperaturen. De volgende maximum­temperaturen worden verwacht: Jeruzalem 24 graden, Tel Aviv 25 graden, Haifa 24 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 26 graden, aan de Dode Zee 25 graden, Eilat aan de Rode Zee 27 graden. Het waterpeil van het Meer van Galilea is ongewijzigd en staat op 214,395 meter onder de zeespiegel.

De stemming van gisteren in de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties is hier bij ons vandaag en de komende dagen het belangrijkste onderwerp van gesprek. 128 landen hebben gisteren tegen ons gestemd, dus tegen Jeruzalem, tegen de erkenning van Jeruzalem als de hoofdstad van Israël. Straks meer daarover. Alle kranten berichten daarover op hun voorpagina’s. Desondanks zien ze niet allemaal de uitslag van de stemming als een nederlaag voor Donald Trump of voor Israël. De gratis krant Israel Hayom beschouwt het feit, dat altijd nog 35 landen hun stem hebben onthouden, als succes voor Israël. Nou ja. Hier zijn de voorpagina’s van vandaag:

De voorpagina’s van vandaag. Van links naar rechts: Ma'ariv, Yediot Achronot, Israel Hayom

Ma'ariv noemt de bittere waarheid: '128 landen tegen Jeruzalem'. De druk van VS-president Donald Trump heeft deze landen blijkbaar niet geïntimideerd. Dat was ook te verwachten.

Links daarnaast een bericht over een uitspraak van de juridisch adviseur van de regering: 'Mandelblit: Men mag de legitimiteit van de politie niet schenden', zo wordt hij geciteerd. Daarmee reageerde hij op een toespraak van premier Netanyahu over de politie-onderzoeken tegen hem. Voor morgenavond zijn er dan weer demonstraties aangekondigd. In Tel Aviv de reeds traditionele demonstratie tegen corruptie, in Jeruzalem een tegendemonstratie van rechts.

Links daarnaast staan dan wat koppen over verschillende schandalen en affaires, daarvan hebben we er helaas genoeg. Maar er is ook nog een prettige kop onderaan de pagina: 'Luitenant L. start: Vrouwen, kom naar de pilotencursus'. De komende week ontvangt de enige vrouw van de 36 deelnemers tellende pilotencursus van de Israëlische luchtmacht haar 'wings', zo noemt men de succesvolle afronding van de cursus. Zij roept andere vrouwen op om zich op te geven voor de selectietests voor de volgende pilotencursus. Iedereen die een droom heeft, moet komen, zei ze. Gefeliciteerd.

De krant Israel Hayom ziet het stemresultaat van gisteren, zoals gezegd, als een succes voor Israël. 'Succes voor Israël: 35 landen onthielden zich van stemming'. Kent u het gezegde dat je een glas altijd als halfvol moet zien, en niet als halfleeg? Daar mag dan een kern van waarheid in zitten, maar niettemin heb ik er moeite mee om datgene wat gisteren is gebeurd als een succes te zien.

Links op de pagina dan ook het bericht van de enige vrouwelijke piloot die de pilotencursus met succes heeft afgesloten, ditmaal zelfs met een foto van haar erbij. Zoals gebruikelijk bij piloten, wort het gezicht niet getoond. 'Zij start', luidt hier de kop.

Op een rode achtergrond staat dan nog een kop met een foto van de vroegere premier Ehud Barak. 'Baraks uitspraken zijn pijnlijk, hij is gek geworden', worden de reacties op een toespraak van hem geciteerd, waarin hij zei dat het realiseren van de agenda van een Staat ertoe zou kunnen leiden dat leden van het leger en van de veiligheidsdiensten een bevel zouden kunnen weigeren. Barak zou als premier mislukt zijn, zei een minister als reactie op de toespraak. Ehud Barak spreekt heel vaak, bij talloze gelegenheden. Men zou bijna denken dat hij in de politiek terug zou keren, wat tot nog toe niet is gebeurd. Waarom dan dit optreden?

Dat waren wat kopregels uit de weekendedities van de kranten. Daarbij komen dan nog talloze bijlagen met achtergrondinformatie, een magazine met wat lichtere kost, zodat er voor iedereen iets bij zit. Saai zal het dus niet worden. Zo een weekendkrant weegt niet weinig. Ik zal hem wel eens wegen als ik erom denk.

Nu wens ik u een prettig weekeinde en een gezegende shabbat. Zondag is kerstavond, gisteren heb ik in de Oude Stad zelfs nog een kerstman gezien. Nou, het ga u goed.

Shalom vanuit Jeruzalem!
Dov

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.