Teva-medewerkers demonstreren tegen ontslagen

Thursday, December 21, 2017 |  Dov Eilon
De werknemers van het Israëlische farmaceutische bedrijf Teva, bedreigd met ontslag, demonstreerden in het centrum van Jeruzalem. Soms werd het rijden van de tram hierdoor gehinderd. Zij werden vervolgens voor het stadhuis ontvangen door burgemeester Nir Barkat, die de werknemers van Teva zijn steun beloofde voor het behoud van de arbeidsplaatsen en de fabriek in Jeruzalem.

Een paar dagen geleden kondigde het management van het concern aan dat het een groot aantal medewerkers in Israël en daarbuiten moest ontslaan om het voortbestaan van het concern te verzekeren. Ook moeten sommige vestigingen van het concern, zoals de fabriek in Jeruzalem, volledig worden gesloten. Wereldwijd zullen ongeveer 14.000 medewerkers worden ontslagen, terwijl in Israël het aantal geplande ontslagen 1.750 bedraagt.

Burgemeester Nir Barkat van Jeruzalem beloofde zijn steun aan het personeel van Teva (foto: Dov Eilon)

Teva was in moeilijkheden geraakt na het verlies van de exclusieve rechten om het geneesmiddel Copaxone te vervaardigen, dat zij voor een periode van 20 jaar bezat. Het geneesmiddel werd ontwikkeld bij het Weizman Instituut in Israël. Het wordt gebruikt om multiple sclerose te behandelen. Het geneesmiddel werd in 1996 in de Verenigde Staten toegelaten. Nu, 20 jaar later, heeft Teva niet langer het exclusieve recht om het geneesmiddel te vervaardigen, wat resulteert in een aanzienlijk verlies van inkomsten. Een mislukte overname van een Mexicaanse onderneming droeg ook bij tot de verslechtering van de financiële situatie van Teva.

Eergisteren gisteren was er een ontmoeting tussen premier Benjamin Netanyahu en andere ministers met het Deense hoofd van Teva, Kare Schultz. Het doel van de bijeenkomst was het aantal ontslagen tot een minimum te beperken en de sluiting van de fabriek in Jeruzalem te voorkomen. Maar de gesprekken zijn zonder resultaat beëindigd. Kare Schultz zei hij zich niet liet voorschrijven waar hij hoeveel werknemers moet ontslaan. Ook zouden de fabrieken in Jeruzalem geen bestaansrecht hebben. Het gaat erom het concern te redden; zonder de geplande ontslagen en sluitingen van de fabrieken, zou het Teva-concern ophouden te bestaan.
De vakbond dreigde nu met een verdere intensivering van de strijd tegen ontslagen.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.