Plant een olijfboom met uw naam in de Negev-woestijn

donderdag 21 december 2017 |  Ariel Rudolph
Wijngaarden en olijfgaarden behoren in het beloofde land, het volk Israël trof ze aan toen ze het land binnenkwamen. Israël was een met olijfbomen begroeid land. Wijn en olie werden veelvuldig gebruikt, ook voor religieuze rituelen in de tempel. De koningen werden gezalfd met olijfolie, en de Messias wordt de Gezalfde genoemd.

De olijfboom is een teken van verbondenheid van het volk met het land. In het Nieuwe Testament beschrijft Paulus de Joden als de wortel en christenen uit de volken als de geënte takken van de olijfboom. Het is niet voor niets dat de olijftak vrede symboliseert. In de hof van Getsemane, waar Jezus de nacht voor zijn kruisiging bad, staan acht oude olijfbomen. Volgens onderzoekers zijn drie van deze olijfbomen meer dan duizend jaar oud. Een oude knoestige stam geeft de olijfboom iets heel waardigs. Een meer dan 5.000 jaar oude olijfpers in Israël en andere archeologische vondsten bewijzen dat de olijfboom tot de lange geschiedenis van het land behoort.

Voor historici is Israël de bakermat van de olijfbomen en van hieruit heeft de olijf zijn weg over de wereld gemaakt en heeft het Griekenland, Italië en Spanje bereikt, die vandaag de grootste olieproducenten ter wereld zijn. Israël produceert jaarlijks 20.000 ton olijfolie. De olijfgaarden in het land zijn verspreid over een totale oppervlakte van 35.000 hectare, de meeste in Galilea in het noorden, terwijl groene olijfgaarden in de Negev woestijn in het zuiden nog zeldzaam zijn.

Om deze reden wordt een nieuwe olijfgaard aangeplant in het zuiden (zie foto) en onze lezers kunnen er aan deelnemen. Om de zeventigste verjaardag van Israël te vieren, zullen we olijfbomen planten op een oppervlakte van twee hectare in de Negev, in hetzelfde gebied waar we tien jaar geleden bij Kadesh Barnea onze wijngaard hebben geplant met Zionistische pioniersgeest, om de woestijn groen te maken, in vertrouwen op God. Wie wil niet graag een eigen olijfboom in Israël op uw eigen naam, met een precieze ligging en de mogelijkheid om na drie jaar te genieten van de olijfolie van uw eigen boom?

Onze olijfgaard wordt geplant tussen het Joodse 'Nieuwjaar van de Bomen' (eind januari 2018) en Pesach (eind maart 2018), in samenwerking met onze agrariër Oren Shalom. We zijn op dit moment bezig met de voorbereiding van de hiervoor noodzakelijke infrastructuur en irrigatiesystemen. De exacte datum waarop de olijfbomen zullen worden aangeplant, zal te zijner tijd bekend worden gemaakt, zodat degenen die persoonlijk willen deelnemen aan de boomaanplant, naar Israël kunnen vliegen en hun eigen olijfboom in de zanderige bodem kunnen planten. Dat is een idee dat verschillende Israëlische vrienden hebben voorgesteld.

Dit weekend rijden we zuidwaarts naar Nitzana en bespreken we technische aspecten en strategie met Oren om dit project tot een succes te maken. Wij houden van dit soort projecten omdat het levend Zionisme is! Geloof me, het zien van een groen gebied in de woestijn, is iets unieks. Dat gebeurde tien jaar geleden, toen we onze wijngaard vestigden, en nu weer met de olijfgaard - dankzij uw inspanningen. De woestijn is levend en bloeit!

Doet u mee? Klik hier (Duitstalig) of hier (Engelstalig).

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.