Waarom is bidden op de Tempelberg illegaal?

Thursday, December 21, 2017 |  Redactie Israel Today
Het is niet geheel ongewoon dat Joodse activisten de Tempelberg van Jeruzalem beklimmen, daar bidden en dan gearresteerd worden wegens problemen. Maar het is ook niet legaal. Die arrestaties, bedoel ik.

De politieagenten van Israël omzeilen het feit, dat er geen wet is die het aan Joden verbiedt om waar dan ook te bidden, door te beweren dat degenen die dit op de Tempelberg doen,'de openbare orde verstoren' door mogelijk een gewelddadige reactie van moslim uit te lokken.

Voor de meeste mensen behoort het debat daar te eindigen. De 'openbare orde' wordt geacht de vrijheid van eredienst te omvatten. Degenen die op deze vrijheid reageren met uitbarstingen van geweld moeten ter verantwoording worden geroepen voor het verstoren van de openbare orde.

Maar we dwalen af. Woensdag gingen drie Israëlische Joodse jongeren naar de Tempelberg en spraken het 'Shema Israel' -gebed uit, dat in Deuteronomium 6:4 staat.
Ze werden onmiddellijk gearresteerd en urenlang vastgehouden voor verhoor. De jongeren werden later vrijgelaten, maar kregen opdracht om een administratieve hoorzitting bij te wonen, waar hen naar verwachting verboden zal worden in de toekomst de heiligste plaats van het Jodendom te bezoeken.

De advocaat van de jongeren, Nati Rom van de rechtshulpgroep Honenu, heeft deze stand van zaken in een commentaar bij Israel National News krachtig aan de kaak gesteld: 'Helaas arresteert de Israëlische politie jongens, terwijl hun enige misdaad was dat ze hun geloof uitten en op een heilige plaats baden. Dit soort arrestaties mag nooit plaatsvinden, temeer daar er geen wet bestaat die Joden verbiedt om op de Tempelberg te bidden.'

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.