Arabische leider: waarom dat gekibbel over Jeruzalem?

Thursday, December 21, 2017 |  Redactie Israel Today
De minister van Buitenlandse Zaken van Bachrein suggereerde woensdag, dat het niet veel meer dan een 'bijzaak' is wie Jeruzalem bestuurt. De internationale gemeenschap, en met name de Arabische wereld, moet zich er niet door laten afleiden van dringender kwesties, zoals Iran.

Als de verklaring over Jeruzalem van de Amerikaanse president Donald Trump een grote overwinning was voor Israël, dan is het voor de Palestijnen een vergelijkbare overwinning geweest dat ze het grootste deel van de internationale gemeenschap zich publiekelijk tegen deze stap hebben laten verzetten.

De Algemene Vergadering van de Verenigde Naties stemt donderdagmiddag over een resolutie waarin in feite de erkenning van Jeruzalem als Israëlische hoofdstad door TrUmp wordt veroordeeld.

Maar Bahreins minister van Buitenlandse Zaken Sheikh Khalid Bin Ahmed Al-Khalifa vroeg zich af waarom iedereen zoveel problemen heeft met wat voor een groeiend aantal Arabieren en moslims helemaal niet zo' n belangrijk onderwerp is. Vooral wanneer dit alleen maar Trump zal ergeren en de Amerikaanse hulp bij het bestrijden van de echte dreigingen in het Midden-Oosten in gevaar brengt.

'Het is niet handig om te kiezen voor strijd met de VS over nevenzaken te kiezen, terwijl we samen strijden tegen het duidelijke en actuele gevaar van de Theo-Fascistische Islamitische Republiik,' tweete Al-Khalifa.

Voorstanders van de Palestijnse zaak hebben lange tijd geprobeerd om de positie van Jeruzalem en de Tempelberg in de islam op te blazen en daarmee de Israëlische soevereiniteit in deze stad als een belediging van hun religie voor te stellen.

Maar een paar jaar geleden erkende de gerenommeerde Egyptische geleerde en romanschrijver Youssef Ziedan in een reeks televisie-interviews dat Jeruzalem voor moslims geen religieuze betekenis heeft. Vandaag hoor je gewoonlijk, dat Jeruzalem de derde heilige stad van de islam is, de plaats van de 'Al-Aqsa Moskee', waarnaar in de koran wordt verwezen.
Maar Ziedan zei dat het allemaal onzin is: 'De Al-Aqsa moskee [in Jeruzalem] bestond toen nog niet, en de stad werd niet Al-Quds genoemd. Het werd Aelia genoemd, en het had geen moskeeën'.
Hij is lang niet de enige die er zo over denkt.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.