Groeten uit Israël: Coalitievoorzitter Bitan treedt af

Thursday, December 21, 2017 |  Dov Eilon

Goede morgen, beste lezers,

Vandaag begint officieel de winter. Maar waar blijft hij toch? Ook vandaag blijft het bijna zomers warm. Bij ons thuis in Modi’in wordt vandaag 26 graden gehaald, en hier in Jeruzalem altijd nog 23 graden. Wat is dat voor een winter?
Rustig maar, zondag gaat het weer dramatisch veranderen, met een duidelijke temperatuurdaling, regenval van het noorden tot aan het zuiden, met gevaar voor overstromingen. Dus kunnen we ons verheugen op een mooi en prettig weekeinde, daarna kan de winter komen. En eindelijk worden de dagen weer langer.

En hier is het weerbericht voor vandaag in Israël: Overwegend bewolkt, met een lichte stijging van de temperaturen, die voor het jaargetijde nog steeds bovengemiddeld hoog zijn. De volgende maximum­temperaturen worden verwacht: Jeruzalem 23 graden, Tel Aviv 25 graden, Haifa 23 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 23 graden, aan de Dode Zee 24 graden, Eilat aan de Rode Zee 27 graden. Het waterpeil van het Meer van Galilea is een halve centimeter gedaald en staat nu op 214,395 m onder de zeespiegel.

En dan gaan we nu samen kijken naar de voorpagina’s van de kranten van vandaag, die gevuld zijn met berichten over diverse affaires en schandalen. Ook vandaag lijken de voorpagina’s van de kranten Ma'ariv en Yediot Achronot weer sterk op elkaar, alleen Israel Hayom houdt zich liever bezig met een bericht uit het buitenland. Kijkt u zelf maar:

De titelpagina’s van vandaag. Van links naar rechts: Ma; ariv, Yediot Achronot, Israel Hayom

Ma'ariv begint met een kop over een affaire van al wat langer geleden rond de toenmalige bureauchef van premier Netanyahu, Nathan Eshel. 'Stafchef van het bureau van Netanyahu had een gestoorde en ziekelijke relatie', wordt een nu voor het eerst gepubliceerde getuigenverklaring geciteerd. Het gaat hier over een pijnlijke affaire uit het jaar 2012, waarbij de vroegere stafchef Natan Eshel erop werd betrapt dat hij tijdens een zitting een duidelijk jongere medewerkster onder de tafel fotografeerde. Destijds heeft hij toegegeven zich ongepast te hebben gedragen. Hij werd vervolgens slechts beschuldigd van een disciplinaire overtreding en hij beëindigde zijn dienstverband. Nu worden de getuigenverklaringen van destijds gepubliceerd. Meer wil ik er helemaal niet over zeggen. Interessant is overigens het tijdstip van de onthulling, nu Netanyahu al genoeg de handen vol heeft om met zijn eigen problemen te strijden.

Dan een ander schandaal. Dat gaat over David Bitan, tot gisteren nog coalitie­voorzitter. 'Vanwege de onderzoeken: Amsalem neemt Bitans ambt als coalitie­voorzitter over'. David Bitan legde gisteren zijn ambt neer vanwege de tegen hem lopende gerechtelijke onderzoeken inzake verwijten van corruptie. Hij had zeker geen andere keus.

Onderaan de pagina staan dan nog twee berichten. De ene gaat over een bekende zakenman, die onder meer aan de Eurocom-groep deelneemt en hoge schulden heeft. Wegens schulden ter hoogte van een miljard shekel: de banken eisen dat de firma Eurocom van Shaul Elovitch wordt geliquideerd'. Eurocom is aandeelhouder van Bezeq, een van de belangrijkste Israëlische telecombedrijven.

Een laatste bericht gaat over enkele tragische voorvallen in ziekenhuizen. 'Tragedie in de ziekenhuizen'. Onder ander wordt er een meisje van zes genoemd dat door een ziekenhuis naar huis was gestuurd, hoewel ze hoge koorts had. Twee dagen later overleed ze. Droevig.

De voorpagina van de krant Yediot Achronot houdt zich net als Ma'ariv bezig met de nu gepubliceerde getuigenverklaringen tegen de vroegere stafchef van Netanyahu, Nathan Eshel, en het aftreden van David Bitan. 'Dossier Nathan Eshel gepubliceerd', aldus de eerste kop. Het is duidelijk dat juist Yediot Achronot heel graag hierover bericht, want het heeft immers met Netanyahu te maken. Interessant is dat zowel Ma'ariv als Yediot Achronot claimen dit als eerste te publiceren. Ma'ariv 'onthult', Jediot Achronot 'onderzocht'. En dan gaat de volgende kop over de nu voormalige coalitievoorzitter David Bitan. 'Treedt af wegens de gerechtelijke onderzoeken' luidt de koptekst.

Een veel interessante kop staat rechtsonder: 'Waarschijnlijk: eerste islamitische rechter in Hooggerechtshof'. De Advocatenkamer adviseert de gerespecteerde rechter Khaled Kaboub voor het Hooggerechtshof. Hij komt uit Jafo en is momenteel rechter in het kantongerecht in Tel Aviv. Wie zei daar dat Israël een apartheidsstaat is?

Ook de krant Israel Hayom begint met een bericht over het aftreden van David Bitan. 'Bitan afgetreden – Amsalem neemt over'. De Knessetafgevaardigde David Amsalem, die nauw met Bitan samenwerkt, neemt nu het ambt van coalitievoorzitter over. Die beiden waren in een satireshow een geliefd 'slachtoffer'. David Bitan zullen ze zeker missen.

Het origineel (links) en de satire – David Bitan en David Amsalem

Dan volgt de grote kop van de krant: 'Wij helpen niet iemand die tegen de erkenning van Jeruzalem is', wordt VS-president Donald Trump geciteerd. Vandaag vindt er in de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties een stemming tegen de Jeruzalem-verklaring plaats. Gisteren al had de Amerikaanse ambassadeur Nikki Haley gedreigd de namen van de landen te noteren die tegen de verklaring van president Trump en daarmee tegen de erkenning van Jeruzalem stemmen, en Donald Trump daarover in te lichten. Trump zei gisteren: 'Men ontvangt van ons miljarden dollars en stemt dan tegen ons? Dat maakt mij niet uit, dan sparen we veel geld.' Iets meer dan een jaar geleden, ten tijde van Obama, zouden we over zo’n situatie alleen maar kunnen dromen. Ik ben benieuwd hoe de landen zich zullen gedragen.

Rechts onderaan op de pagina staat dan nog een interessant bericht: 'Schulden van een half miljard: Palestijnen die Israëliërs geld verschuldigd zijn, worden mogen het land niet meer binnenkomen'. Dat gaat over een wetsontwerp dat bepaalt dat Palestijnen die schulden aan Israëli's hebben, de inreis naar Israël wordt geweigerd totdat zij hun schulden afgelost hebben.

Dat was onze blik op de dagbladen van vandaag. Tegen 17 uur plaatselijke tijd richten onze ogen zich naar New York, dan vindt de stemming over de Jeruzalem-verklaring plaats. Aangenomen wordt dat veel VN-ambassadeurs er wegens een plotselinge ziekte niet bij kunnen zijn. Toch eigenaardig, vindt u niet?

En nu wens ik u een prachtige en aangename donderdag. Het ga u goed.

Shalom vanuit de hoofdstad Jeruzalem!
Dov

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.