VS waarschuwt: stem niet vóór Jeruzalem-resolutie VN

Wednesday, December 20, 2017 |  Redactie Israel Today
Na het veto van de VS over een resolutie in de VN-Veiligheidsraad, waarin president Donald Trump's erkenning van Jeruzalem als de hoofdstad van Israël werd veroordeeld, wordt donderdag over een resolutie tegen het Amerikaanse beleid betreffende Jeruzalem gestemd in de Algemene Vergadering.

Premier Benjamin Netanjahu sprak op 30 september 2015 de Algemene Vergadering der VN toe. (Archieffoto: Avi Ohayon/GPO)

De zitting is aangevraagd door Turkije en Jemen, namens de groep van de Arabische Staten en de Organisatie voor islamitische Samenwerking. De komende stemming in de Algemene Vergadering heeft niet hetzelfde juridische gewicht als die in de Veiligheidsraad.

Er bestaat geen vetorecht in de Algemene Vergadering, zodat een stemming tegen Israël en tegen de verklaring van Donald Trump niet kan worden verhinderd. De Palestijnse Autoriteit heeft een quasi-automatische meerderheid in de Algemene Vergadering. Aangenomen wordt dat tot 140 landen van de 193 lidstaten voor de resolutie zullen stemmen en dus tegen de verklaring van Tromp over Jeruzalem zullen stemmen.

Afgelopen dinsdag stemden maar liefst 170 landen voor het zelfbeschikkingsrecht van de Palestijnen, een dag nadat de Palestijnse president Machmoud Abbas de aanvraag voor toelating tot de Verenigde Naties vernieuwde. Alleen de Verenigde Staten, Canada en Israël stemden tegen het besluit en vier andere landen onthielden zich van stemming.

Om de diplomatieke vernedering op donderdag te beperken probeert Israël dus zoveel mogelijk landen ervan te overtuigen, niet aan de stemming deel te nemen. Daartoe zijn alle Israëlische ambassades uitgenodigd contact op te nemen met de VN-vertegenwoordigers van elk land, om hen ervan te weerhouden aan de stemming deel te nemen.

Ook de Amerikaanse ambassadeur bij de Verenigde Naties, Nikki Haley, gaf Israël nieuwe steun en waarschuwde de landen, om tegen Jeruzalem en de verklaring van Donald Trump te stemmen. De VS verwachten dat de landen die steun ontvangen niet tegen zullen stemmen. Nikki Hayley dreigde dat zij donderdag bij de stemming de namen zou noteren van de landen die voor de resolutie hebben gestemd en president Trump op de hoogte zou brengen van de resolutie.

De regering-Trump waarschuwde, dat deze naties er beter aan zouden doen om hun mond dicht te houden.
De ambassadeur van de Verenigde Staten bij VN Nikki Haley zei dat wanneer de Algemene Vergadering donderdag over de resolutie stemt, Washington 'de namen zal noteren' van de landen die vóór stemmen.

Twitter-account @nikkihaley, 19 december 2017
Bij de VN wordt ons altijd gevraagd om meer te doen & meer te geven. Dus als we een beslissing nemen, naar de wil van het Amerikaanse volk, waar we ONZE ambassade plaatsen, verwachten we niet dat degenen die we geholpen hebben zich tegen ons keren. Donderdag zal er een stemming zijn die onze keuze bekritiseert. De VS zullen de namen noteren.

Haley zette haar dreigementen uiteen in een brief aan verscheidene VN-ambassadeurs met de tekst:
'De president zal goed letten op deze stemming en heeft gevraagd om verslag uit te brengen over de landen die tegen ons hebben gestemd. Wij zullen kennis nemen van elke stem over deze kwestie.'

Nadat zij het Amerikaanse veto had uitgesproken in de Veiligheidsraad heeft de vurige gezant van Trump de internationale gemeenschap berispt voor het voorleggen van een dergelijke resolutie, en noemde die een 'belediging die 'niet zal worden vergeten'. De resolutie noemt de Verenigde Staten niet bij name, maar betreurt de recente veranderingen in een internationale status quo, die joodse historische en religieuze aanspraken op Jeruzalem al lang ontkent.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.