Groeten uit Israël: Netanyahu niet bang voor de rechter

Wednesday, December 20, 2017 |  Dov Eilon

Goede morgen, beste lezers,

Toen ik vanochtend vroeg uit de bus stapte, trok ik meteen mijn trui uit. Het is vandaag nog warmer dan ik dacht, hoewel de hemel bewolkt is. In het hele land zullen de temperaturen vandaag de 20 graden overschrijden. De recordhouders zijn Be'er Sheva en natuurlijk Eilat, waar vandaag 26 graden wordt verwacht. In Jeruzalem wordt, evenals in Tel Aviv. 23 graden verwacht. Ook de komende dagen zal het weer nauwelijks veranderen, het blijft veel te warm. Morgen begint de winter.

En hier is het weer voor vandaag in Israël: Overwegend bewolkt, met bovengemiddeld hoge temperaturen. De volgende maximum­temperaturen worden verwacht: Jeruzalem 23 graden, Tel Aviv 23 graden, Haifa 22 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 24 graden, aan de Dode Zee 24 graden, Eilat aan de Rode Zee 26 graden. Het waterpeil van het Meer van Galilea is ongewijzigd en staat op 214,39 meter onder de zeespiegel.

En dan nu de koppen van de dagbladen. Nadat elke krant gisteren een ander hoofdthema had gekozen, schijnen ze het nu eens te zijn. Alle hebben ze als dagthema gekozen de rede van premier Netanyahu van gisteren met betrekking tot verschillende beschuldigingen die als Dossier 1000, 2000, enz. bekend zijn, en de spoedig te verwachten adviezen van de politie. Zelfs de titels zijn bijna hetzelfde. De titelpagina’s van Ma'ariv en Yediot Achronot zien er bijna hetzelfde uit.

De titelpagina’s van vandaag. Van links naar rechts: Ma'ariv,Yediot Achronot, Israel Hayom

'Er zullen adviezen tegen mij worden gegeven, nou en? De meeste zullen in de vuilnisbak belanden', wordt Netanyahu in de krant Ma'ariv geciteerd. Gisteravond sprak hij voor Likoed-leden en uitte hij zich over de onderzoeken tegen hem. Daarbij noemde hij ook de demonstranten tegen de corruptie. 'Ze negeren de rechtsstaat,' zei Netanyahu. De politie reageerde heel geërgerd op de rede 'Hij spreekt uit wanhoop,' zeiden hoge politieambtenaren.

De tweede belangrijke kop gaat opnieuw over de situatie bij het farmaconcern Teva. 'Het ondernemingsbestuur van Teva: De bedrijven in Jeruzalem hebben geen bestaansrecht' De gesprekken van gisteren van de regering met de leiding van Teva zijn gisteravond vastgelopen. De strijd over de met ontslag bedreigde medewerkers zal zich verder verscherpen.

Rechtsonder dan nog een vermeldenswaardig bericht: 'De wet-revolutie van Shaked: Een wet kan slechts met een meerderheid van negen stemmen ongeldig worden verklaard'. Het gaat hier over een wetsvoorstel van minister van Justitie Ayelet Shaked, volgens welk minimaal negen rechters van het Hooggerechtshof en met een meerderheid van twee-derde een door de Knesset aangenomen wet kunnen afwijzen. De Koelanoe-partij heeft inmiddels verklaard, niet met dit wetsvoorstel te zullen instemmen. Het is weer een poging de competentie van het Hooggerechtshof in te perken.

De voorpagina van Yediot Achronot onderscheidt zich zo goed als helemaal niet van de pagina bij Ma'ariv. Ook hier gaat het grotendeels over de rede van Benjamin Netanyahu van gisteren. 'Dan zullen er adviezen zijn, nou en'. Netanyahu beschuldigde in zijn toespraak de politieagenten van een geplande jacht op hem. De meeste adviezen zouden in de prullenbak belanden. Ik ben benieuwd hoe het zich verder zal ontwikkelen.

Onderaan de pagina staat dan ook, net als bij Ma'ariv, het bericht over het gesprek van de regering met de bedrijfsleiding van Teva. 'Directeur van Teva: Jullie schrijven ons niet voor waar we zullen stoppen', aldus een citaat van de Deense directeur van het Israëlische concern. De krant vraagt: 'Is dat de dank voor de miljoenen van de staat?' Kare Schulz weigerde gisteren het aantal geplande ontslagen te beperken. Dat kan nog leuk worden. Het ministerie van Economische Zaken heeft intussen de geplande betaling van een toeslag aan Teva bevroren.

De krant Israel Hayom begint zijn titelpagina met een bericht over het wetsvoorstel tot verzwakking van het Hooggerechtshof. 'De wet tot verzwakking van het Hooggerechtshof ontketent een storm. Koelanoe: Die komt er niet door'. Zoals reeds vermeld, heeft de Koelanoe-partij van minister van Financiën Kachlon aangekondigd, dit wetsvoorstel niet te steunen. Zo wordt aangenomen dat het voorstel in zijn huidige formulering geen kans maakt aangenomen te worden.

Dan de hoofdkop. Ook hier gaat het over Netanyahu en zijn toespraak van gisteravond. 'De premier: En als er adviezen zijn, nou en?'. Deze zin lijkt alle kranten bijzonder goed te zijn bevallen, evenals zijn opmerking dat de meeste adviezen in de prullenmand zullen belanden. 'Het begint met enorme koppen en eindigt in het niets,' luidde een citaat uit een ander rede van Netanyahu.

Daaronder dan, net als bij de andere kranten, een bericht over het concern Teva. 'Medewerkers van Teva: ‘We zullen sluiting van de fabriek in de hoofdstad niet toestaan’. Een sluiting zou een dodelijke slag zijn voor Jeruzalem, zeiden de medewerkers. De protesten en demonstraties op straat zullen nu verder worden uitgebreid. Demonstraties en wegblokkades zijn we hier in Jeruzalem wel gewend. Het hele land staat achter de medewerkers van Teva.

Dan is er rechts onderaan nog een bericht over de catastrofale situatie van het Meer van Galilea, de Kinneret, zoals wij hem hier noemen. 'De Kinneret bidt'. De regio Emek HaJarden is van plan om op een in het Meer van Galilea ontstaan eiland samen met de opperrabbijn van Israël, rabbijn David Lau, een massagebed om regen te organiseren, net als 15 jaar geleden. Als de regering geen plannen meer heeft, moet men gewoon andere oplossingen zoeken om de lang verwachte regen te krijgen, zei een niet-godsdienstige boer. Een week na het gebed in het jaar 2002 begon het toen hard te regenen. Zo hoopt men dat het geplande gebed ook ditmaal weer wordt verhoord.

Gisteravond staken we de achtste en laatste kaars voor Chanoekah aan (Foto: Dov Eilon)

Vandaag is de laatste vakantiedag, morgen begint dan na meer dan een week de school weer. De leraren zijn het inmiddels eens geworden met de regering, zodat er eindelijk geen stakingen meer zullen zijn. Dat is goed, want het eerste halfjaar is al bijna voorbij. Juist de leerlingen uit de hoogste klassen kunnen geen lesuitval meer hebben, hoe leuk ze het ook zouden vinden. Morgen begint dus weer de gewone alledag, en daarmee vast ook de verkeers­opstoppingen

Ik wens u een prettige en rustige maandag. Het ga u goed.

Shalom vanuit Jeruzalem!
Dov

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.