Soldaten laten zich niet provoceren voor 'Pallywood'

dinsdag 19 december 2017 |  Dov Eilon
Gisteren werd een video uitgebracht waarin te zien is hoe twee jonge Arabische tieners in het dorp Nabih Saleh probeerden twee soldaten te provoceren. Ze slaan en trappen hen, alles voor de lopende camera, waarschijnlijk in de hoop dat de soldaten zullen reageren, misschien zelfs terugslaan of - voor de Arabische filmmakers nog beter – zelfs hun wapen gebruiken.

Maar de verwachtingen van de 'Pallywood-redacteuren' werden niet vervuld. De twee soldaten gedroegen zich terughoudend en lieten de slagen en schoppen over zich komen. Ook dat kan natuurlijk positief worden gebruikt door Pallywood. David versus Goliath, de Palestijnse versie. Twee gewapende soldaten worden vernederd door twee Arabische meisjes.

Een van de twee meisjes, Ahed Tamimi, is al een echte superster in Pallywood. Al op haar elfde werd ze gefilmd, schreeuwend tegen een soldaat. Ook in dit geval hield de soldaat zich in. Drie jaar later, in 2015, ging er een foto de wereld rond met Tamimi die een soldaat in de hand bijt. De jonge Tamimi weet de camera en de media voor haar eigen doeleinden te gebruiken. Haar familie heeft haar daarin opgevoed. Haar vader, Bassem al-Tamimi, is een bekende activist en organisator van protesten tegen de Joodse nederzettingen in Judea en Samaria. Zijn dochter lijkt in zijn voetsporen te treden.

Als je naar deze video over Ahed Tamimi kijkt, een echt leuk meisje, begrijp je bijna waarom de wereld meestal tegen ons is, tegen Israël. Israël wordt afgeschilderd als de agressor, het meisje en haar familie als helden.

Terug naar de video van gisteren. De terughoudendheid van de twee soldaten werd door de meesten geprezen, maar sommigen waren ook kritisch. Maar wat zouden we hebben gewonnen als de soldaten hadden gevochten? De Arabieren weten de camera voor hun eigen doeleinden te gebruiken. Daarom was het gedrag van de soldaten absoluut correct.

De reactie van het Israëlische leger op de klappen en schoppen kwam gisteravond later. Ahed Tamimi werd door vrouwelijke soldaten van het leger en de grenspolitie gearresteerd. Tamimi verzette zich tegen en dreigde de soldaten, die haar arresteerden, te slaan. Daarom moest het met geweld worden meegenomen. Zij werd overgedragen aan de veiligheidsdienst Shabak voor ondervraging.

Minister van Defensie Lieberman zei dat Ahed Tamimi niet de enige zal zijn die voor het incident verantwoordelijk is, ook haar ouders en andere betrokkenen zullen niet ontlopen wat zij verdienen. Israël laat niet toe dat zijn soldaten en agenten worden geschaad. Men weet wat er moet gebeuren. Hij zal overleg plegen met de stafchef en de aanklager van het leger.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.