Groeten uit Israël: Beslissende bespreking over TEVA

Tuesday, December 19, 2017 |  Dov Eilon

Goede morgen, beste lezers,

Ook vandaag is het vrij warm, als je bedenkt dat het al 19 december is. En de komende dagen zou het zelfs nog warmer worden. ’s Avonds en ’ ochtends vroeg is het overigens wat koeler. Ik houd wel van deze frisse lucht en ik hoop dat we misschien nog een fatsoenlijke winter krijgen, ook al zijn de kansen daarop niet zo best. Er wordt gevreesd voor weer een droog jaar.

En hier is het weer voor vandaag in Israël: Overwegend bewolkt, met voor het jaargetijde bovengemiddeld hoge temperaturen. De volgende maximum­temperaturen worden verwacht: Jeruzalem 22 graden, Tel Aviv 24 graden, Haifa 22 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 23 graden, aan de Dode Zee 23 graden, Eilat aan de Rode Zee 27 graden. Het waterpeil van het Meer van Galilea is een halve centimeter gedaald en staat nu op 214,39 meter onder de zeespiegel.

Elke dag daalt het waterpeil van het Meer van Galilea nog wat, maar het had allang moeten stijgen. Gisteren las ik in de krant dat, wanneer het zo doorgaat, het water spoedig gerantsoeneerd zal moeten worden. Mocht de situatie niet beter worden, zal er over een jaar ook een tekort aan drinkwater zijn, ondanks de zeewater­ontziltings­installaties. Enkele bronnen rond het meer zijn al volledig opgedroogd. Het waterpeil staat op het laagste punt sinds tien jaar. Vier jaar geleden, toen we hier in Jeruzalem die grote hoeveelheid sneeuw hadden, stond het waterpeil nog op 211,30 meter. Nu is het meer dan vier meter lager. Niet goed.

En wat brengen de kranten ons vandaag? Elke krant heeft vandaag een ander hoofdthema gekozen, dat de helft van de voorpagina in beslag neemt.

De voorpagina’s van vandaag. Van links naar rechts: Ma'ariv, Yediot Achronot, Israel Hayom

'Amerikaanse rugdekking: De beslissing tegen de erkenning van Jeruzalem werd verhinderd', schrijft de krant Ma'ariv over het Amerikaanse veto in de VN-Veiligheidsraad, die de erkenning door de VS van Jeruzalem als hoofdstad van Israël ongeldig zou verklaren. Het was duidelijk dat de Amerikanen hier van hun vetorecht gebruik zouden maken. Daarnaast de foto van de Amerikaanse ambassadeur bij de VN, Nikki Haley, die hier bij ons in Israël heel geliefd is.

Daaronder dan een kopregel die gisteravond al opzien baarde. 'Trots van de strijders – schande voor de politici'. Daarbij worden twee foto’s getoond van een gisteren gepubliceerde video, waarin te zien is hoe jonge Arabische meisjes voor de draaiende camera militairen slaan en trappen om hen te provoceren. De militairen speelden overigens niet mee en hielden zich kalm. Meer daarover later in onze nieuwsberichten.

Rechtsonder dan nog een foto van de medewerkers van het concern Teva, die zich in de fabriek in Jeruzalem hebben gebarricadeerd en daar samen de zevende kaars van Chanoeka aanstaken. 'Vandaag: Beslissende bijeenkomst van vertegenwoordigers van Teva en de regering'. Vandaag zullen premier Netanyahu, minister van Financiën Kachlon en minister van Arbeid en Economie Cohen de directeur van Teva ontmoeten om samen een oplossing te vinden en zoveel mogelijk medewerkers te behoeden voor een mogelijk verlies van hun werk.

De krant Yediot Achronot wijdt bijna de hele voorpagina aan de gisteren gepubliceerde video met de Arabische meisjes die trachtten twee militairen door middel van oorvijgen en schoppen te provoceren. 'De kracht van het inhouden', aldus de kop. De video zou de onmogelijke situaties in de zogenaamde gebieden tonen. De jonge Arabische meisjes, waarvan er een al jaren een bekende jonge, zeer jonge activiste is, die al verschillende keren militairen voor de draaiende camera heeft toegeschreeuwd, geslagen en zelfs gebeten. De video kunt u later zien in ons afzonderlijke bericht over het voorval.

Onderaan dan nog een heel droevige koptekst. 'De Chanoeka verbrandde alles'. In Brooklyn in New York vond gisteren een tragedie plaats. Een moeder en drie kinderen vonden de dood bij een woningbrand, die door een brandende Chanoeka-kandelaar was veroorzaakt. De vader en twee andere kinderen raakten zwaar gewond toen ze uit het raam sprongen om zich uit de vlammen te redden. Tragisch.

De krant Israel Hayom ziet eruit alsof hij van een geheel andere dag is. Hij begint met het bericht over de vroegere VS-president Obama. 'De werkelijke nalatenschap van Obama: Cynisme en immorele politiek' Daarbij gaat het om de publicatie van een bericht, volgens hetwelk de vroegere Amerikaanse president een operatie tegen Hezbollah had gestopt, alleen om een deal met Iran niet in gevaar te brengen. Daarmee zou Obama de rode lijn hebben overschreden, schrijft de krant.

De hoofdkop gaat over een uitspraak van VS-president Donald Trump. 'De leer van Trump: De terreur is het probleem – en niet Israël'. De president heeft gisteren zijn programma voor de nationale veiligheid gepresenteerd. Ook wordt vermeld dat de Amerikaanse vicepresident vandaag in Jeruzalem wordt verwacht. Maar deze heeft zijn bezoek, wegens een belangrijke stemming in het Congres, naar medio januari verschoven. Bij de toegang tot Jeruzalem hangen overigens al de Amerikaanse vlaggen. Die zal men daar voorlopig wel laten hangen, ook als teken van dank aan de VS voor hun vriendschap met Israël.

Onderaan staat dan nog een foto van een Israëlische legerofficier die als eerste vrouwelijke militair de verantwoordelijkheid voor de veiligheid in het grensgebied met Egypte heeft gekregen. Zij is verantwoordelijk voor de verbinding tussen het leger en de civiele diensten, zoals de politie en de regionale besturen. Het gaat om een post met zeer veel verantwoordelijkheid. 'Ze stijgt op naar verdediging', luidt de kop in vertaling. De 23-jarige officier zou al gewend zijn om altijd de eerste in een positie te zijn. Ze wilde altijd al een belangrijke dienst in het leger verrichten. Veel succes!

Dat was weer onze dagelijkse blik op de voorpagina’s van de kranten. Ik hoop dat we een rustige dag zullen hebben. Gisteren staken we de zevende kaars aan van Chanoekah, het Lichtjesfeest.

Het stadhuis van Tel Aviv veranderde gisteren in een reusachtige Chanoekah-kandelaar (Foto: Miriam Alster/Flash90)

Ik wens u een prettige en rustige dinsdag. Het ga u goed.

Shalom vanuit Jeruzalem!
Dov

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.