Groeten uit Israël: Meer van Galilea dramatisch laag

Monday, December 18, 2017 |  Dov Eilon
Goede morgen, beste lezers,

Het weer lijkt wel gek geworden. Terwijl het ’s ochtends nog betrekkelijk koel is, is het tegen de middag zo warm dat ik me afvraag waarom ik een trui heb aangetrokken. Ook ’s avonds was het bij ons in Modi’in nog best koel, relatief dan. Het was rond de 12 graden, zelfs nog koeler dan in Jeruzalem. Overdag wordt het dan weer aangenaam warm, met maximum­temperaturen rond de 23 graden aan de kust, altijd nog 21 graden hier in Jeruzalem en een zomerse 28 graden in Eilat.

En hier is het weer voor vandaag in Israël: Gedeeltelijk tot geheel bewolkt, met kans op lichte regen. De temperaturen blijven hetzelfde, en voor het jaargetijde iets te hoog. De volgende maximum­temperaturen worden verwacht: Jeruzalem 21 graden, Tel Aviv 23 graden, Haifa 22 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 24 graden, aan de Dode Zee 24 graden, Eilat aan de Rode Zee 28 graden. Het waterpeil van het Meer van Galilea is een centimeter gedaald en staat nu op 214,385 meter onder de zeespiegel.

De situatie van het Meer van Galilea kun je dramatisch noemen. Er valt geen regen, en het waterpeil van het meer is dus alweer een centimeter gedaald, terwijl het rond deze tijd allang had moeten stijgen. De dramatische toestand van het meer levert vandaag ook een kopregel op de voorpagina van de krant Yediot Achronot. Hier een blik op de voorpagina's van de kranten van vandaag:

De voorpagina’s van vandaag. Van links naar rechts: Ma'ariv, Yediot Achronot, Israel Hayom

'Massademonstraties in de islamitische wereld tegen de Jeruzalem-verklaring van Trump' is de opening van de voorpagina van de krant Ma'ariv. Honderd­duizenden demonstreerden op straat in Turkije, in Indonesië en in Pakistan, en eisten dat Trump zijn verklaring over Jeruzalem zal terugnemen.

Het grootste deel van de voorpagina wordt dan weer ingenomen door de strijd over de arbeidsplaatsen bij het farmacieconcern Teva. 'De gemeenschappelijke strijd', aldus de kop. De werknemers van Teva hebben gisteren op alle locaties gestaakt. In Jeruzalem hebben de zich in de fabriek gebarricadeerd en daar de nacht doorgebracht. Ze willen daar blijven totdat er een oplossing is gevonden. De regering staat achter hen en tracht druk uit te oefenen op de Deense directeur van het concern, om de massaontslagen te verhinderen en het werk in Jeruzalem in stand te houden.

'Bendeleiders zorgen voor liquidatie van kroongetuigen', luidt de onaangename kop boven een bericht uit de onderwereld, onderaan de pagina. Twee bekende leiders van misdaad­organisaties – ook die bestaan in Israël – worden ervan verdacht verantwoordelijk te zijn voor de moorden op verschillende kroongetuigen. Geen leuk onderwerp.

Een laatste kop gaat over het probleem van geweld tegen docenten. 'Vijf jaar gevangenis voor aanvallen op leraar'. De regering heeft een wetsvoorstel goedgekeurd, dat bepaalt dat ouders en leerlingen die geweld tegen een leraar uitoefenen, zwaarder gestraft zullen worden. Geweld heeft op school echt helemaal niets te zoeken.

Dan nu naar de krant Yediot Achronot Deze schrijft op de eerste helft van de voorpagina over een raketaanval van gisteravond. 'Raket voor de huisdeur'. Gisteravond is een vanuit de Gazastrook afgeschoten raket voor een huis in de regio Chof Ashdod geëxplodeerd en heeft het huis en de auto van het daar wonende gezin licht beschadigd. Als door een wonder is er niet meer gebeurd.

Op de onderste helft van de pagina staat een foto van de demonstratie van de medewerkers van Teva, samen met hun kinderen. Hun situatie is heel tragisch. 'De Teva-klap', staat naast de foto geschreven.
'Israël droogt op' schrijft de krant boven het bericht over de dramatisch lage waterstand van het Meer van Galilea, waar ik het al eerder over had. Het meer staat op het laagste peil sinds tien jaar. Zo ziet het jaar van dorheid er uit, schrijft de krant en verwijst naar een artikel elders in de krant. Echt jammer.

De krant Israel Hayom wijdt het grootste deel van zijn voorpagina aan een bericht over de misdadigers­organisaties. 'Het misdadigers-imperium', aldus de kop. Hier gaat het, net als in de krant Ma'ariv, om de aanvoerders van criminele organisatiesaties, die verantwoordelijk zouden zijn voor de moord op verschillende kroongetuigen. Foto’s tonen (van links naar rechts) twee van de slachtoffers en de twee verdachten.

Daaronder links dan een kop over de protesten van de Teva-medewerkers. 'Teva-medewerkers protesteerden en barricadeerden zich – waar gaan we heen?'. Daarbij ook een foto van in de fabriek overnachtende medewerkers.

'Ergerlijk: Indringers die niet in gevaar zijn, krijgen woonvergunning' gaat over de illegale immigranten uit Soedan. Het Hooggerechtshof heeft aan 300 vluchtelingen uit Soedan een woonvergunning in Israël verstrekt, hoewel zij in hun vaderland geen gevaar lopen. Het gaat hier om een ingewikkeld probleem. Alleen al in Tel Aviv zijn vele tienduizenden illegale vluchtelingen. Maar dat probleem kent u ook.

Dat was onze blik op de voorpagina’s van de kranten van vandaag. Interessant dat alleen de krant Yediot Achronot over de raketaanval schrijft. Dat kan trouwens ook komen doordat de redactie daar later sluit; de raketbeschieting was laat in de avond. Dat, en het probleem rond het concern Teva, zal vandaag wel de hele dag bepalen. Laten we hopen dat alles zich ten goede keert.

Gisteravond hebben we de zesde kaars van de Chanoekiah aangestoken (Foto: Dov Eilon)

En nu wens ik u een aangename en rustige maandag, een goed begin van de werkweek. Het ga u goed.

Shalom vanuit Jeruzalem!
Dov

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.