Groeten uit Israël: Protest tegen ontslagen bij Teva

zondag 17 december 2017 |  Dov Eilon

Goede morgen, beste lezers,

Een nieuwe week is begonnen. Buiten schijnt de zon, zoals hij het hele weekeinde al deed. Dat prachtige weer hebben we gisteren gebruikt voor een korte wandeling in een nieuw park bij ons in de buurt. De stad Modi’in verwent ons met heel veel parken en plantsoenen. Je hoeft dus niet lang met de auto ergens heen te rijden om wat in het groen te gaan wandelen, zoals u op de foto hierboven kunt zien. De komende dagen zou het nog wat warmer worden, van regen is nog geen spoor te bekennen. En dat midden december.

En hier is het weer voor vandaag in Israël: Deels bewolkt, met een lichte temperatuurstijging. Bovengemiddeld warm voor het jaargetijde. De volgende maximum­temperaturen worden verwacht: Jeruzalem 19 graden, Tel Aviv 23 graden, Haifa 22 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 24 graden, aan de Dode Zee 24 graden, Eilat aan de Rode Zee 25 graden. Het waterpeil van het Meer van Galilea is een halve centimeter gedaald en staat nu op 214,375 meter onder de zeespiegel.

Vandaag wordt er bij ons in Israël gestaakt. Het gaat over het geplande massaontslag van niet minder dan 1750 medewerkers van het geneesmiddelenconcernTeva.. Daar heb ik u vrijdag al over verteld. Tot 12 uur plaatselijke tijd staat het land zowat stil, behalve de treinen en bussen, die volgens de dienstregeling moeten rijden in verband met onze militairen, die vandaag weer naar hun bases teruggaan. Met de luchtvaart ziet het er anders uit. Op de luchthaven wordt vanochtend gestaakt, enkele vluchten konden niet worden verschoven en werden geschrapt. Niet prettig voor de passagiers. Toch hebben de meesten begrip voor de staking. Men is solidair met de werknemers van Teva.

De sporen van de staking op de Machane Yehoedamarkt waren vanochtend duidelijk zichtbaar, het vuilnis was nog niet opgeruimd. (Foto: Dov Eilon)

De algemene staking van vandaag en de geplande ontslagen bij Teva zijn ook het belangrijkste onderwerp op de voorpagina’s van de kranten.

De voorpagina’s van vandaag. Van links naar rechts: Ma'ariv, Yediot Achronot, Israel Hayom

'Teva-protest: De reuzenstaking begint”, aldus de kop bij de krant Ma'ariv. Het bericht beslaat meer dan de helft van de pagina.
'Strijd om de Muur' gaat over de uitspraak van het Witte Huis, die stelt dat de Westelijke Muur of Klaagmuur in elk geval onder Israëlische soevereiniteit zal staan. Daar winden de Palestijnen zich over op.
'Strategisch gevaar' luidt de kop boven een ander bericht, over de wekelijkse demonstraties tegen de corruptie en de regering.. Reeds voor de derde keer wordt er op de Rothschildboulevard gedemonstreerd.
Bij het laatste artikel gaat het over een kop koffie: 'Cofix-korting'. U kent vast al de Cofix-keten, die vier jaar geleden begon een kopje koffie en andere producten voor 5 shekel te verkopen en daardoor een prijzenrevolutie ontketende. Begin dit jaar verhoogde de keten de prijs naar 6 shekel, wat door de klanten sterk werd bekritiseerd. Nu wil Cofix de prijs voor een kopje koffie weer naar 5 shekel laten zakken. Mij zal het een zorg zijn.

Ook de krant Yediot Achronot heeft het op de voorpagina bijna uitsluitend over de algemene staking van vandaag en de geplande ontslagen bij Teva. 'Vanochtend vroeg: Algemene staking', aldus de kop helemaal bovenaan. Daaronder de kop: 'Ontsla papa en mama niet'. Op de foto staat een vijfkoppig gezin, waarvan beide ouders in de Teva-fabriek in Jeruzalem werken, die gesloten zou worden. Als ze beiden hun baan verliezen, zou dat voor het gezin rampzalig zijn.
Onderaan de pagina staat ook de Amerikaanse uitspraak over de Klaagmuur. 'De Kotel hoort bij Israël', wordt hier heel duidelijk geciteerd.
De laatste kop is verdrietig: De laatste glimlach van Stav'. Dit gaat over een tragisch ongeval met een terreinwagen, hier bij ons Traktoron genaamd. De wagen was over de kop geslagen. De foto is de laatste foto van de verongelukten. Een zinloze dood.

De krant Israel Hayom begint met een bericht over de Klaagmuur. 'Ambtenaar van de regering-Trump: De Kotel is een deel van Israël'. In Israël is men heel tevreden, de Palestijnen zijn buiten zichzelf.
Daarna dan de belangrijkste kop: 'De eis aan Teva: Meer ontslagen in het buitenland en minder in Israël'. Ook de Israëlische regering is niet bereid om deze geplande ontslagen te accepteren; men zal bij de crisis rond Teva niet passief toekijken. Minister van Financiën Kachlon wordt geciteerd: Decennialang hebben we Teva gesteund, nu zijn de ogen van het personeel op ons gericht.'
Onderaan de pagina wordt dan ook nog het tragische ongeval en de dood van de 17-jarige scholiere genoemd. Stav kwam om het leven op een traktoron. De eveneens 17-jarige bestuurder werd gearresteerd, hij zou onder invloed van alcohol zijn geweest. Treurig.

Dat was dan weer onze blik op de voorpagina’s van de kranten van vandaag. De algemene staking zal vanmiddag afgelopen zijn. We zien wel hoe het verder gaat. Als er niets verandert en Teva blijft voet bij stuk houden dat de ontslagen doorgaan, kon het ook wel eens tot langere stakingen komen.

En nu wens ik u een prettige en rustige derde advent. Wij steken vanavond de volgende kaars aan van de Chanoekah-kandelaar. Gisteren was het al de zesde kaars.

Chanoekah, de vijfde kaars werd gisteren aangestoken. (Foto: Dov Eilon)

Het ga u goed!

Shalom vanuit Jeruzalem!
Dov

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.