Groeten uit Israël: Massa-ontslag dreigt bij TEVA

Friday, December 15, 2017 |  Dov Eilon

Goede morgen, beste lezers,

Bijna niet te geloven, het is alweer vrijdag! Het is weer weekeinde. Eindelijk is ons hele gezin weer compleet, de shabbat kan komen. Het weer is gewoon prachtig, blauwe hemel, frisse lucht. De komende dagen zou het zelfs nog wat warmer worden. Regen? Hooguit een paar druppels, niet veel bijzonders. Trouwens, een zonnig weekeinde is natuurlijk ook mooi. De komende week begint de winter, misschien herinnert de regen zich dan dat het tijd wordt om te komen. Nu wordt het eerst maar weer warm.

En hier is het weer voor vandaag in Israël: Gedeeltelijk bewolkt, met voor het jaargetijde normale temperaturen. ’s Ochtends kunnen er in het noorden lichte regenbuien voorkomen. De volgende maximum­temperaturen worden verwacht: Jeruzalem 15 graden, Tel Aviv 20 graden, Haifa 18 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 22 graden, aan de Dode Zee 25 graden, Eilat aan de Rode Zee 23 graden. Het waterpeil van het Meer van Galilea is een halve centimeter gedaald en staat nu op 214,375 meter onder de zeespiegel.

Sinds gisteren wordt er in de media bijna alleen nog over de te verwachten massaontslagen bij het farmaconcern Teva gesproken. Het aantal geplande ontslagen is iets lager dan aanvankelijk gevreesd, maar desondanks is het aantal nog steeds onverdraaglijk hoog. 1700 mensen zullen op straat worden gezet, dat zijn 1700 gezinnen die plotseling hun levensonderhoud verliezen. Na 20 of 30 jaar werken bij een van de grootste en succesvolste farmabedrijven ter wereld plotseling op straat te worden gezet, is een harde klap. Om tegen deze massaontslagen op te komen, heeft de vakbond voor zondag een algemene staking afgekondigd. Ook de premier zet zich in tegen het sluiten van fabrieken , zoals die in Jeruzalem, die enkele honderden medewerkers in dienst heeft. Natuurlijk is dat ook het belangrijkste onderwerp op de voorpagina’s van de kranten van vandaag.

De voorpagina’s van vandaag. Van links naar rechts: Ma'ariv, Yediot Achronot, Israel Hayom

'1700 werknemers gaan naar huis', luidt de kop bij Ma'ariv. Nog nooit zijn er in Israël zoveel mensen in één keer ontslagen.
Links daarnaast een heel interessante kop: 'Waarschijnlijk: Rivlin zal Azaria op Onafhankelijk­heids­dag gratie verlenen'. Nadat president Rivlin het gratieverzoek had afgewezen en niet had toegegeven aan de druk van de publieke opinie, hebben mensen in de directe omgeving van de president nu gezegd dat hij van plan is de gevangenisstraf van de militair te verkorten. Dat is de eerste keer dat ik daarover lees. Tegen de Onafhankelijkheidsdag zal Elor Azaria het grootste deel van zijn straf ook wel achter de rug hebben.

Onderaan in het midden staat dan nog een belangrijk bericht. Hooggerechtshof: De Staat kan geen lichamen van terroristen vasthouden. Hier beslist het gerecht weer eens tegen de mening van de regering, die tot nog toe niet bereid was om de lichamen van de bij de vernietiging van de tunnel om het leven gekomen terroristen terug te geven. Hamas heeft nog steeds de lichamen in handen van de gevallen militairen. Minister van Defensie Lieberman is nu van plan om een wetsvoorstel in te dienen, dat hem de beslissing laat over het vrijgeven van de lichamen. Dat is toch ook wel begrijpelijk.

Ook de krant Yediot Achronot wijdt het grootste deel van zijn voorpagina aan de geplande massaontslagen bij Teva: '1750 ontslagen'. Wereldwijd zouden 14.000 mensen hun baan verliezen. Netanyahu verzocht om de schade in Israël zo klein mogelijk te houden. Het is al tragisch dat de trouwe medewerkers moeten betalen voor de economische stommiteiten van de directeuren die in hun Jaguars rondrijden.

Links op de pagina gaat het weer over de corruptieaffaire rond coalitievoorzitter David Biton. Bij Yediot Achronot bericht men er graag steeds weer over. 'De bankier van Biton onderweg naar kroongetuige'. Dat kan heel onaangenaam worden voor Biton. Bovendien zijn er ook zeer onaangename opnames van gesprekken tussen hen.
Onder dit bericht dan ook nog een klein bericht over Netanyahu: 'Vandaag: Netanyahu wordt voor de zevende keer verhoord'.

Rechtsonder dan het bericht over de lichamen van de terroristen: 'De storm over de lijken van de terroristen'. Daarbij de foto’s van Orin Shaul en Hadar Goldin, wier stoffelijke overschotten nog steeds door Hamas worden vastgehouden. Ik vind het absoluut onlogisch dat de familie van de terroristen het beter zou moeten hebben dan de ouders van de beide Israëlische militairen.

'De ineenstorting van Teva: 1750 werknemers worden naar huis gestuurd', aldus de kop op de voorpagina van Israel Hayom. De medewerkers gingen de straat op om te protesteren, ze willen tot het eind toe voor hun werkplek vechten. Zondag komt er een algemene staking in het hele land. De president-directeur van Teva verontschuldigt zich: 'We hebben geen andere keus', zei hij.
Links daarnaast dan het bericht over de teruggave van de terroristenlijken: Teruggave terroristenlijken – een beloning voor de terreur”, aldus de kop vrij vertaald.

Dat was onze blik op de voorpagina’s van vandaag met de belangrijkste koppen voor het weekeinde. De weekenduitgaves zijn natuurlijk veel dikker dan normaal met hun veelheid aan bijlagen, en ze bevatten ook niet alleen nieuws en achtergronden, maar ook veel dingen die ik 'roddelpers' zou noemen. Maar dat hoort er ook bij, met moet immers vermaakt worden.

Gisteravond hebben we de derde kaars van de Chanoekah-kandelaar aangestoken. Zoals altijd is dat een moment waarop de hele familie bij elkaar is. Alleen hebben we nog geen soefganiot gegeten.

Chanoeka, derde kaars (Foto: Dov Eilon)

En nu wens ik u een prettig weekeinde en een gezegende Shabbat. Het ga u goed.

Shabbat shalom vanuit Modi’in!
Dov

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.