Arabische buitenpost op particulier Joods land

Thursday, December 14, 2017 |  Redactie Israel Today, INN
De Staat heeft een klacht ingediend, en daarmee bevestigd, dat er in Samaria een illegale Arabische buitenpost is opgericht op particulier Joods land, bericht Israel National News.

Afbeelding: Bergen in Samaria (Archieffoto: Yaniv Nadav/Flash90)

De illegale buitenpost werd gebouwd door de Ramadin stam nabij de Joodse stad Alfei Menashe in westelijk Samaria. Het omstreden land behoort aan de Himnuta Organisatie, een dochteronderneming van het Joods Nationaal Fonds.

De illegale Arabische buitenpost (Foto: Regavim)

De Regavim-organisatie diende enkele dagen na de ontruiming van de Joodse nederzetting Amona in februari een verzoekschrift in tegen deze buitenpost. Het Hooggerechtshof had de vernietiging van Amona bevolen nadat het had besloten dat een reeks gebouwen op Arabisch particulier grondgebied was gebouwd.

De door de Regavim-organisatie aangespannen zaak is de eerste in zijn soort tegen illegale bouwactiviteiten op Judea en Samaria.
Aanvankelijk had de Staat aangevoerd, dat het stuk grond van Himnuta werd beheerd door de beheerder van staatseigendommen en dat hij derhalve niet verplicht was prioriteit te geven aan handhaving tegen illegale bouwactiviteiten in deze gebieden.

Tijdens de hoorzittingen vertelde Himnuta aan de Hooggerechtshof, dat het land in kwestie particulier eigendom is en op naam van de organisatie in het kadaster is ingeschreven.

Volgens de vertegenwoordiger van de Staat, advocaat Meital Buchman Schindel, werd na onderzoek van het standpunt van Himnuta duidelijk dat Himnuta mede-eigenaar van het land was en dat de Staat zich in zijn oorspronkelijke beoordeling vergiste. De rechters hebben de Staat bevolen om binnen dertig dagen een gewijzigd antwoord op het verzoekschrift voor te leggen.

'We verwelkomen het feit dat de Staat bij zinnen is gekomen en het Hof heeft ingelicht, omdat het inderdaad een kwestie is van bouwen op particuliere grond, zoals we in het verzoekschrift hebben bewezen,' zei advocaat Aryeh Arbus van de Regavim-organisatie. 'Verwacht wordt dat de Staat een precedent schept en actie zal ondernemen om de illegale bouwwerken in het gebied te vernietigen, in overeenstemming met de prioriteiten die in het verleden zijn gesteld, en zal aantonen dat hij de wet in alle gevallen gelijkelijk toepast, waardoor de kostbare tijd van het Hooggerechtshof wordt bespaard.'

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.