Woordenstrijd Abbas-Trump na Jeruzalem-verkaring

Thursday, December 14, 2017 |  Redactie Israel Today
De Palestijnse leiders hebben – zoals voorspelbaar – met verontwaardiging gereageerd op de erkenning door president Donald Trump van Jeruzalem als Israëlische hoofdstad.

Het doet er niet toe, dat Trump uitdrukkelijk alleen de werkelijkheid erkende, dat Israëls regeringsinstellingen in het oostelijke deel van Jeruzalem zijn gevestigd, en heel opvallend naliet de stad de 'ongedeelde' hoofdstad van Israël te noemen Maar voor het Palestijnse leiderschap was zelfs de erkenning van wat overduidelijk is, al een stap te ver.

Sinds de verklaring van Trump heeft de Palestijnse president Machmoud Abbas herhaaldelijk verklaard dat de Verenigde Staten voor zijn regime niet langer aanvaardbaar zijn als primaire vredes­bemiddelaar in het Midden-Oosten.

Abbas ging zo ver, dat hij dreigde eerdere overeenkomsten, die zijn bemiddeld door Washington, ongeldig te verklaren. Dat zouden bijna alle overeenkomsten zijn, die in het kader van het zogenaamde 'Oslo'-vredesproces zijn ondertekend.

'De Verenigde Staten hebben ervoor gekozen om hun kwalificatie van bemiddelaar te verliezen. (…) We zullen niet langer accepteren dat zij een rol spelen in het politieke proces,' zei Abbas een spoedvergadering van de Organisatie voor Islamitische Samenwerking in Istanboel. 'We zullen de Israëli's vertellen dat we ons niet langer gebonden voelen aan enige overeenkomst van Oslo tot heden,' vervolgde hij.

Trump's Witte Huis schoot terug door op te merken dat het in werkelijkheid de wispelturige retoriek van Abbas en de voortdurende ophitsing van zijn regime tegen Israël zijn, die de vrede in de weg staan.
Een niet genoemde functionaris van het Witte Huis vertelde verslaggevers:'Deze retoriek, die al jarenlang vrede verhindert, is niet verwonderlijk aangezien wij reacties zoals deze voorzagen.'

Premier Benjamin Netanyahu was eveneens niet onder de indruk van Abbas' gezwets. 'De Palestijnen hadden beter de realiteit onder ogen kunnen zien en streven naar vrede dan naar escalatie,' zei Netanyahu deze week tijdens een evenement in Jeruzalem. 'De waarheid zal uiteindelijk zegevieren en vele volkeren zullen Jeruzalem erkennen als de hoofdstad van Israël en hun ambassades verplaatsen.'

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.