Groeten uit Israël: Zestien raketten in vijf dagen

Thursday, December 14, 2017 |  Dov Eilon

Goede morgen, beste lezers,

Vanochtend schijnt de zon vanuit een wolkeloze hemel. De door ons zo gewenste regen laat nog even op zich wachten. Gisteravond vielen er maar enkele druppels. En komend weekeinde zou het weer bovengemiddeld warm worden, en nog geen spoor van regen. Het is al midden december, en van regen, ik bedoel echte regen, geen spoor.

En hier is het weer voor vandaag in Israël: Deels bewolkt met kans op lichte regenbuien en een verdere lichte temperatuurdaling. De volgende maximum­temperaturen worden verwacht: Jeruzalem 16 graden, Tel Aviv 21 graden, Haifa 18 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 21 graden, aan de Dode Zee 22 graden, Eilat aan de Rode Zee 25 graden. Het waterpeil van het Meer van Galilea is ongewijzigd en staat op 214,37 meter onder de zeespiegel.

Afgezien van de ontbrekende regen is het deze dagen heel lekker weer, zon, prettige lucht, prachtig weer voor uitstapjes, maar in het zuiden 'druppelen' in plaats van regendruppels helaas raketten vanuit de Gazastrook op ons neer. De afgelopen vijf dagen werden er niet minder dan 16 raketten afgeschoten, waarvan vier gisteravond. Dit bij ons zo genoemde 'druppelen van raketten' mogen we niet accepteren. En dat brengt ons bij de voorpagina’s van de kranten van vandaag.

De voorpagina’s van vandaag. Van links naar rechts: Ma'ariv, Yediot Achronot, Israel Hayom

De krant Ma'ariv meldt linksonder op de voorpagina over de genoemde 'raketdruppels'. 'Gevaarlijk gedruppel', aldus de kop. Al drie dagen achtereen worden er raketten vanuit de Gazastrook op Israël afgeschoten. Gisteren heeft het afweersysteem Iron Dome (IJzeren koepel) twee van in totaal vier raketten onderschept Een andere raket viel op leeg terrein. Hoe lang zullen we deze beschietingen nog accepteren?

'Ontslagen bij Teva: Algemene staking van vakbond komende zondag' Het genees­middelen­concern Teva is van plan niet minder dan 2000 tot 3000 werknemers te ontslaan om zich 'gezond te krimpen'. Het gaat om de helft van de medewerkers. Daarmee zou het 'zinkende schip' worden gestabiliseerd, aldus de voorzitter van het bedrijf. De voorzitter van de vakbond heeft een harde strijd aangekondigd en voor zondag een algemene staking uitgeroepen. Dat betekent geen vluchten vanaf de luchthaven, geen banken, instanties, bussen, treinen, vuilnisafvoer, post, niets. Dat kan leuk worden.

De krant Yediot Achronot heeft zijn hele voorpagina aan dit onderwerp gewijd. 'De Teva-klap', staat erboven. Het is inderdaad een zware klap. Het concern Teva gold als het symbool voor het nationale succes, een reclamebord van het land. Op de pagina wordt een auto getoond, waarin de directie van het concern rijdt. Het is een Jaguar. En het personeel zou nu de prijs voor het wanbeleid betalen. Daarbij wordt ook het jaarsalaris genoemd van de baas van Teva die nu de inkrimpingen, de ontslagen, heeft aangekondigd. Hij verdient 35,5 miljoen dollar per jaar. Zou men daar niet hebben moeten beginnen met besparen, in plaats van 2000 tot 3000 mensen op straat te zetten.

Helemaal onderaan wordt dan nog de raketbeschieting van gisteren genoemd, en een nieuw omkoopschandaal – daarvan hebben we er nog niet genoeg. Volgens dat bericht zou in 2012 de toenmalige Minister van Financiën, nu minister van Energie, Yuval Steinitz gelden voor zijn verkiezings­campagne hebben ontvangen van fictieve donateurs. Daarvan kan ik alleen zeggen: 'Welcome to the club,' maar laten we eerst maar eens afwachten hoe deze affaire zich zal ontwikkelen.

Laten we nu eens kijken naar de voorpagina van de krant Israel Hayom. Midden op de pagina natuurlijk de koptekst over het geplande massaontslag bij Teva. 'Ze kregen miljarden – en zullen duizenden ontslaan', wordt de directie van het concern verweten. Het vlaggenschip van de natie zou zinken, algemene staking van de vakbond.

Daarboven staat een bericht over een voorval in januari, waarbij in het Bedoeïenendorp Umm al-Hiran een politieagent door een Bedoeïen met een auto werd aangereden en om het leven kwam, waarop de chauffeur vervolgens door de politieagenten werd doodgeschoten. Men was ervan uitgegaan dat het een aanval met een auto was. Maar men was daar niet honderd procent zeker van. Dat toont ook de kop van vandaag: De Veiligheidsdienst zegt: Umm al-Hiran was een ongeval – politiecommissaris Alsheikh houdt vol: Het was terreur.' Volgens de krant zouden er nieuwe details van het ongeval bekend zijn geworden. Reeds in de erop volgende nacht zou de veiligheidsdienst tot de conclusie zijn gekomen dat het om een ongeval ging en dat de Bedoeïen niet met opzet op de politieagent zou zijn ingereden. Maar de politie blijft erbij: Het zou een aanslag van ISIS zijn geweest. Dat is wel wat eigenaardig.

Drie dagen, meer dan 10 raketten. Gisteren: Nog een beschieting' bericht de krant uiteraard over de raketbeschietingen van gisteren, onderaan de voorpagina.

Dat zijn de voorpagina’s van kranten van vandaag. Het onderwerp Teva zal wel het gesprek van de dag worden. De staking zondag zal men wel nauwelijks kunnen verhinderen.

Gisteravond hebben we de tweede Chanoekah kaars aangestoken. Dat is altijd een heel mooi ogenblik, wanneer men de hele dagelijkse sleur loslaat en rond de Chanoekah-kandelaar bij elkaar komt.

Chanoekah – Gisteren staken we de tweede kaars aan (Foto: Dov Eilon)

En nu wens ik u een prachtige en rustige donderdag. Het is al bijna weekeinde. Het ga u goed.

Shalom vanuit Jeruzalem!
Dov

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.