Technologie biedt kansen voor Gaza

Wednesday, December 13, 2017 |  Redactie Israel Today
De economische samenwerking met de Palestijnen in de Gazastrook verloopt erg moeizaam door de enorme beperkingen die beide partijen aan elkaar opleggen. Maar de groeiende technologiebedrijven in Israël zien kansen. Jongeren in Gaza zijn verrassend goed opgeleid en goedkoop.

Afbeelding: De economie in Gaza draait voornamelijk op landbouwproducten. Dat zou kunnen veranderen door handelsbetrekkingen met israël. (Foto: Abes Rahim Khatib/Flash90)

De samenwerking tussen Israëlische en Palestijnse bedrijven in Judea en Samaria verloopt al jaren goed. De Palestijnen uit de Westelijke Jordaanoever, hebben veel meer vrijheden dan de Palestijnen uit de Gazastrook. Daar stelt Hamas behoorlijke beperkingen aan de economische betrekkingen met Israël, en ook Israël staat geen vrije handel met Gaza toe.

Maar de enorme groei van technologiebedrijven in Israël biedt nieuwe kansen voor Gaza. De Israëlische high-tech onderneming Innitel koopt nu al zeer gespecialiseerde onderdelen van een leverancier in Gaza, voor de eindproductie in Israël.

De uitstekende goedkope werkkrachten in de Gazastrook zijn intussen het gesprek van de dag in Israëlische high-tech kringen. Steeds meer kleine bedrijfjes kopen producten en arbeid uit de Gazastrook in. Gaza concurreert daarin met Oost-Europese en Indiase bedrijfjes.

Mellanox, een van de grootste Israëlische technologiebedrijven, heeft inmiddels tien werknemers in Gaza en is van plan dat aantal te verdubbelen. De naam van de Palestijnse firma wordt niet genoemd en de uitbetaling van de lonen gebeurt via een bedrijf op de Westelijke Jordaanoever. De directeur van het bedrijf in Gaza benadrukt dat de betrekkingen met de Israëli’s zuiver zakelijk van aard zijn.

Israëlische technologiebedrijven veroveren de wereldmarkt, maar de Palestijnen in de Gazastrook konden daar tot nu toe niet van meeprofiteren. Op de Westelijke Jordaanoever hebben Palestijnen wel veel voordeel van de sterke Israëlische economie en de betere betrekkingen met de Palestijnse Autoriteit.

Tot verbazing van de Israëlische bedrijven blijken jongeren in Gaza relatief goed te zijn opgeleid, maar de werkeloosheid is er extreem hoog. Een ingenieur uit Gaza kost slechts een vijfde van wat een Israëlische ingenieur kost. Als er meer samenwerking op gang zou kunnen komen, zou dat de Israëlische producten op de wereldmarkt financieel aantrekkelijker maken.

Dit artikel verscheen in het novembernummer van het Israel Today Magazine. Klik hier voor een abonnement.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.