Groeten uit Israël: Zeewater­ontzilting vreet energie

Wednesday, December 13, 2017 |  Dov Eilon

Goede morgen, beste lezers,

Vanmorgen vroeg rook de lucht alsof het binnenkort zou gaan regenen. Ik hoop dat ik het me niet heb verbeeld, maar dat het echt binnenkort weer gaat regenen. Het is iets koeler geworden, maar toch is het nog veel te warm. Mijn trui heb ik alweer in de auto laten liggen.

Gisteren had men het op de radio over de stand van zaken met het water in Israël. De meeste steden krijgen tegenwoordig het drinkwater toch van zeewater­ontziltings­installaties, dus dan zou het toch niet uitmaken of het regent of niet. Maar dat is niet zo. Een deskundige legde uit dat de ontziltings­installaties erg milieubelastend zijn, en daarom hebben we de regen nodig. Deze installaties verbruiken veel te veel energie, en het winnen van deze energie is een zware belasting voor het milieu. Daarom moet een land ervoor zorgen dat ze uitkomen met het water dat ze hebben. Ik moet toegeven dat ik daar nog nooit over had nagedacht. Als we deze winter niet voldoende neerslag krijgen, wordt dit jaar het vijfde achtereenvolgende droge jaar. Dus we hebben de regen nodig, nu.

En hier is het weer voor vandaag in Israël: Deels helder, deels bewolkt, met een duidelijk daling van de temperaturen. Mogelijk lichte regenbuien. De volgende maximum­temperaturen worden verwacht: Jeruzalem 17 graden, Tel Aviv 21 graden, Haifa 19 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 23 graden, aan de Dode Zee 24 graden, Eilat aan de Rode Zee 24 graden. Het waterpeil van het Meer van Galilea is een halve centimeter gedaald en staat nu op 214,37 meter onder de zeespiegel.

En dan nu onze dagelijkse blik op de voorpagina’s van de kranten. Vandaag tonen ze allemaal op hun voorpagina een foto van de begrafenis van rabbijn Shteinman. Rond de 200.000 mensen waren op straat in Bnei Brak, om afscheid te nemen van hun rabbijn. Hij gold als een groot geleerde op het gebied van de Joodse wetten, een zogenaamde Posek, die beslissingen kan nemen bij het uitleggen van religieuze wetten. Hij gold als de leider van de orthodoxe Litouwse gemeenschap. Hij is 104 jaar geworden. Op tv vroeg men zich vanochtend af hoe het komt dat juist de grote Joodse geleerden heel vaak zo’n hoge leeftijd bereiken. Een interessante vraag. Deze mensen kennen begrippen als pensioen en rentenier niet. Zij houden nooit op met denken, met onderzoeken of met onderwijzen. Misschien moeten wij daar een voorbeeld aan nemen.

De voorpagina’s van vandaag. Van links naar rechts: Ma'ariv, Yediot Achronot, Israel Hayom

'Geef de Palestijnen een staat, en als ze dan de overeenkomst breken, haal ze dan uit elkaar en gooi ze naar de andere kan van de rivier de Jordaan' citeert de krant Ma'ariv de vroegere bevelhebber van het Noordelijk Commando van het Israëlische leger, reserve-generaal Amiram Levin.. Is dat een goed idee?

De volgende kop gaat over het vredesplan van VS-president Trump. 'Netanyahu tegen Macron: Het programma van Trump is een uitdaging voor mij en voor Abbas', zou premier Netanyahu bij zijn ontmoeting met de Franse president Macron hebben gezegd. Macron zou bezorgd zijn over de Jeruzalem-verklaring van Trump. Netanyahu zei bereid te zijn tot concessies in het kader van het vredesproces. Momenteel is er echter geen proces, Abbas is woedend op Trump. Het kan dus nog even duren voordat hier iets in beweging komt.
Onderaan dan de foto van de begrafenis van rabbijn Shteinman. 'Afscheid van de grootste van de generatie', aldus de kop vrij vertaald.

'De salarisrevolutie van de grenspolitie-strijders' schrijft de krant tenslotte over het salaris van de agenten van de Grenspolitie. De agenten van de grenspolitie zullen nu net zoveel verdienen als de militairen van de gevechtstroepen van het leger. Een goede beslissing, volgens mij. Ook deze agenten riskeren dagelijks hun leven om de burgers te beschermen. Meer dan eens betaalden ze daarvoor met hun leven.

De krant Yediot Achronot heeft op zijn voorpagina een grote foto van de begrafenis van rabbijn Shteinman in Bnei Brak. 'Een groot man van zijn generatie', aldus ook hier de kop.

Links daarvan wat kleinere berichten. 'Vanuit het duister in het licht', staat er boven een foto van de familie Salomon. De vader Elad was bij de aanslag in Chalamish door een terrorist doodgestoken. De foto toont de moeder, Michal, en haar vier kinderen bij het aansteken van de eerste Chanoeka-kaars. Vijf maanden zijn er voorbij sinds de aanslag. Moeder Michal had zich met haar kinderen op de bovenste verdieping verstopt toen de terrorist in het huis van haar schoonouders was binnengedrongen. Maar het leven moet verder gaan. Ik bewonder de moeder, met wat voor een kracht zij met haar kinderen vooruit kijkt.

Een ander bericht gaat ober een iets minder aangenaam onderwerp. 'Een goede baan in het leger alleen voor de rijken', luidt de kop vrij vertaald, Daarbij gaat het om privéscholen, die jongelui voor heel veel geld op voorbereiden op een baan in het leger in de aantrekkelijke cyber­eenheden. Daarbij zijn de jongelui uit de rijkere families natuurlijk in het voordeel. Wie het geld heeft en zich voor een van deze dure cursussen inschrijft, kan zo goed als zeker zijn van zijn plaats in een van de begeerde cyber- of computereenheden. Na de militaire dienst zijn deze militairen op de civiele arbeidsmarkt zeer welkom.

'Dood van een leider'. Aldus de bijna enige kop van de krant Israel Hayom. Daarbij een foto van de overvolle wegen in Bnei Brak tijdens de begrafenis van rabbijn Shteinman.

Helemaal onderaan links staat dan nog een klein kopje: 'De opnames en de gesprekken over de verdeling van het geld: Biton staat opnieuw een verhoor te wachten'. Hier gaat het natuurlijk over de beschuldigingen van corruptie tegen de coalitievoorzitter en voormalige plaatsvervangend burgemeester van de stad Rishon LeZion. Of hij weer heelhuids uit deze geschiedenis zal komen?

Dat was onze blik op de voorpagina’s van de kranten van vandaag. Vanavond steken we de tweede Chanoeka-kaars aan. Ik wens u een prettige woensdag en een vrolijk lichtjesfeest. Het ga u goed.

Shalom vanuit Jeruzalem!
Dov

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.