Groeten uit Israël: Verlaging BTW en invoerrechten

Tuesday, December 12, 2017 |  Dov Eilon

Goedemorgen, beste lezers,

Terwijl velen van u vanochtend vroeg wellicht nog de sneeuwschop ter hand moesten nemen om de trottoirs begaanbaar te maken, worden bij ons bijna zomerse temperaturen verwacht. Modi’in trekt vandaag gelijk op met de stad Eilat aan de Rode Zee met een voor deze tijd ongewoon hoge maximum­temperatuur van 27 graden!

Vandaag precies vier jaar geleden hadden we hier de ergste winter. Jeruzalem verzonk in de avond van 12 december 2013 in een sneeuwchaos, zoals u in deze video kunt zien.

Of we deze winter überhaupt wat sneeuw zullen krijgen, is de vraag. Vandaag werd op de radio verteld dat er ook deze winter weinig regen zal vallen. Althans tot februari. Dat is geen goed vooruitzicht.

En hier is het weer voor vandaag in Israël: Helder tot bewolkt, met een verdere temperatuurstijging. Bovengemiddeld warm voor het jaargetijde. In de noordelijke bergen harde oostenwind. De volgende maximum­temperaturen worden verwacht: Jeruzalem 21 graden, Tel Aviv 26 graden, Haifa 23 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 26 graden, aan de Dode Zee 25 graden, Eilat aan de Rode Zee 27 graden. Het waterpeil van het Meer van Galilea is ongewijzigd en staat op 214,365 meter onder de zeespiegel.

En nu nodig ik u weer uit om samen naar de voorpagina’s van de kranten van vandaag te kijken. Ditmaal zijn de kranten heel verschillend in hun keuze van koppen; er zijn vandaag dus veel onderwerpen.

De titelpagina’s van vandaag. Van links naar rechts: Ma'ariv, Yediot Achronot, Israel Hayom

'Nachtelijke inspanningen om een crisis over de Supermarktwet te vermijden' is het eerste onderwerp van de krant Ma'ariv. Het gaat hier om de eerste lezing van de wet op de openingstijden van winkels op shabbat. Krachtens deze wet moet de minister van Binnenlandse Zaken beslissen over de vergunningen om de winkels op shabbat te openen, en niet de gemeentes zelf. De nieuwe wet zal echter niet voor Tel Aviv gelden, omdat daar al een beslissing is genomen over het openen van winkels. Het gaat daarbij in eerste instantie om kleine minimarkten, die levensmiddelen verkopen. De wet is vannacht in eerste lezing aangenomen.

'De aanslag in New York: Wraak op Israël' luidt de tweede kop. Gisteren wilde een moslim-immigrant een terreuraanslag plegen in de buurt van Times Square. Zijn springlading ontplofte echter te vroeg, zodat behalve hijzelf slechts drie mensen licht gewond raakten. Geluk gehad. Maar het is toch eigenlijk gek dat de burgers van New York nu dingen meemaken die tot nog toe alleen hier bij ons gebeurd zijn. Zoiets was tot nu toe in Amerika nog niet gebeurd. De hele wereld moet moet zich nu met de terreur bezighouden.

Onderaan de pagina staat dan nog een foto van militairen en de chanoekka-kandelaar. Vanavond begint namelijk het Chanoekafeest, het lichtenfeest. 'Duisternis verdrijven', luidt het bijschrift, in de lijn van het lichtjesfeest. Het licht zal het duister verdrijven. Elke avond steken we een kaars meer aan, totdat alle acht kaarsen van de kandelaar branden, ter herinnering aan de acht dagen dat de kandelaar in de Tempel brandde hoewel er nog maar voor één dag olie was.

Links staat een bericht over de teruggave van BTW en invoerrechten tot een hoogte van 800 miljoen shekel (200 miljoen euro), dat heeft onze minister van Financiën gisteren bekendgemaakt. In de staatskas zit zich momenteel een overschot aan geïnde belastinggelden, daarom wordt dit aan de burgers teruggegeven. 'De belofte van Kachlon', aldus de kop. Binnenkort zullen veel goederen goedkoper worden. Nou, ik ben benieuwd.

'De verklaring van Schulz' luidt de laatste kop, rechts onderaan. De vroegere Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken heeft opgeroepen om het idee van de tweestatenoplossing terzijde te leggen. Komend weekeinde zal de krant een interview met hem publiceren. Wat vindt u van zijn voorstel?

'Afweer boven Ashkelon' schrijft de krant Yediot Achronot over het succesvolle onderscheppen van een raket gisteravond. Om even na 11 uur ’s nachts was er in het zuiden van het land weer raketalarm. Ik zat net naar de nachtelijke nieuwsberichten te kijken, toen op het beeldscherm het raketalarm werd gegeven. Dat ziet er dan zo uit:

Gisteren midden in de nieuwsuitzending: raketalarm (beeldschermfoto Kanaal 10)

Vervolgens werd gemeld dat er boven Ashkelon een raket is afgeweerd. Een andere raket explodeerde in het vrije veld. Het was voor het eerst in maanden dat er een raket in de richting van de stad Ashkelon werd afgeschoten.

De volgende kop is dan weer het lievelingsonderwerp van de krant: 'De verdenking: bruiloftsomkoping'. Het gaat natuurlijk weer om de corruptieaffaire van de coalitievoorzitter David Bitan. De politie verdenkt hem ervan dat de kosten van de bruiloft van zijn dochter, rond de 250.000 shekel (ongeveer 60.000 euro) met omkoopgelden zijn betaald. Bitan ontkent dat natuurlijk, hij zou de bruiloft hebben betaald met het geld van de bruiloftscadeaus.

De krant noemt op zijn voorpagina ook de kwijtschelding van de BTW op talloze goederen. 'Operatie Kachlon' luidt hier de kop.
Linksonder dan het bericht over de nachtelijke stemming in de Knesset over de Shabbatwet. 'Nachtelijke strijd in de Knesset'. De stemming was tot de volgende ochtend verschoven.

Een laatste kop is weer iets uit de roddelpers. Tot slot wil men alle lezers iets bieden. 'Op het podium, zes dagen na de bevalling'. Een geliefde zangeres en ster voor kinderen stond slechts enkele dagen na de geboorte van een tweeling alweer op het podium. Daarvoor krijgt zij nu kritiek. In een commentaar zegt men haar: 'Lieve help, rust toch eerst uit'. Nu rond Chanoekka zijn er altijd veel voorstellingen en shows voor kinderen. En die kans wilde de zangeres, die onder de naam 'de kleine Michal' optreedt, niet voorbij laten gaan. Nou dan, mazal tov voor de tweelingen.

De krant Israel Hayom heeft de vrijstelling van de BTW als hoofdkop gekozen. 'Voordeel ter waarde van 800.000.000 shekel' Tv’s, koelkasten, kleding en schoenen zullen nu rond 15% tot 30% goedkoper worden. Ik geloof dat overigens pas als ik het zie. Kachlon zei dat dit geld aan het publiek teruggegeven zou worden. Door de verkoop van de firma MobilEye aan Intel heeft de staatskas een overschot aan belasting­inkomsten gekregen. Maar misschien had men met dit geld ook iets anders kunnen doen, zoals de straten weer veilig maken, iets voor de oudere burgers doen, of iets dergelijks. Of we nu een tv 200 shekel goedkoper krijgen, is toch eigenlijk niet zo belangrijk. In de pers werd al gesproken over 'verkiezingscampagne-politiek', hoewel het nog twee jaar duurt tot de volgende verkiezingen.

'Het programma ter vermijding van seksuele overlast in het Israëlische leger' bericht de krant bovenaan de pagina exclusief over een nieuw lesprogramma op de pc, dat alle militairen van alle rangen eenmaal per jaar moeten zien. Men wil daarmee aandacht vragen voor het probleem van de seksuele overlast en de militairen duidelijk maken wat als overlast geldt. Daarna is er een examen; wie zakt moet het programma nog eens doorlopen. Afgelopen jaar zou het aantal klachten over seksuele overlast in het leger met 10% zijn toegenomen.

Op het onderste deel van de pagina staat dan nog het bericht over de terreuraanslag in New York. 'Terreur in het hart van Manhattan' en het bericht over de afgeschoten raket in het zuiden. 'Tegen middernacht: Sirenes in het zuiden, raket boven Ashkelon afgeweerd'.

Dat was onze dagelijkse blik op de voorpagina’s van de dagbladen. Er zijn een hoop onderwerpen die Israël momenteel interesseren. En er is nog veel meer. Al het andere leest u dan elders in onze berichten. Ik wens u een prettige en zinvolle dinsdag. Het ga u goed.

Shalom vanuit Jeruzalem!
Dov

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.