Netanyahu wijst EU ministers op band met Jeruzalem

Monday, December 11, 2017 |  Redactie Israel Today, Israeli PM
Afbeelding: Premier Netanyahu en Europees minister van Buitenlandse Zaken Mogherini tijdens een gezamenlijke persconferentie (Foto: Avi Ohayon/GPO)

Premier Benjamin Netanyahu heeft vandaag in Brussel een ontmoeting gehad met de minister van Buitenlandse Zaken van de Europese Unie Federica Mogherini. Aan het begin van de bijeenkomst zei hij:'Ik verwacht dat de meeste lidstaten van de Europese Unie Jeruzalem erkennen als de hoofdstad van Israël'.

Verder zei hij dat de erkenning door de Amerikaanse president Trump van Jeruzalem als de hoofdstad van Israël geen hindernis is voor het bereiken van vrede, maar een middel om vrede te bereiken. Trump heeft de feiten op tafel gelegd, de erkenning van de realiteit is de basis voor vrede. Het is tijd dat ook de Palestijnen erkennen dat er een Joodse Staat is en dat die een hoofdstad heeft, Jeruzalem,' vervolgde hij.

Jeruzalem is al 3000 jaar de hoofdstad van het Joodse volk, sinds zijn oprichting door koning David. We hebben onze band nooit verloren. Tegelijkertijd wordt deze band in VN-fora ontkend door bespottelijke besluiten van de UNESCO die de geschiedenis en historische waarheid ontkennen. Jeruzalem is al 70 jaar de hoofdstad van de Staat Israël. Vrede is gebaseerd op de werkelijkheid, vrede is gebaseerd op erkenning van de werkelijkheid. Ik denk dat het feit, dat Jeruzalem de hoofdstad van Israël is, bekend is bij ieder van u die Israël bezoekt'.

Eerder zei de Europese minister van Buitenlandse Zaken al dat de Europese Unie zich zal blijven houden aan de internationale consensus over Jeruzalem en dat ze de aanvallen in Europa op Joden en Israël zal blijven veroordelen.

Na de ontmoeting met Mogherini zal Netanyahu een ontmoeting hebben met 28 ministers van Buitenlandse Zaken van de lidstaten van de Europese Unie. Dit is een niet-officiële bijeenkomst die werd georganiseerd door de Litouwse minister van Buitenlandse Zaken.

Hoewel de ministers van Buitenlandse Zaken de verklaring van de Amerikaanse president Donald Trump scherp hadden bekritiseerd, hadden ze geen kritiek op de raketten die op de stad Sderot waren afgevuurd.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.