Titus en de Verenigde Naties

Monday, December 11, 2017 |  Ryan Jones
Door Gods genade lukte het Israël allerlei oorlogen te winnen, oorlogen die menselijk gesproken kansloos waren. Door Gods genade werd onvruchtbaar en verwaarloosd land tot bloei gebracht. Het is het Joodse volk zelfs gelukt om de Hebreeuwse taal weer tot leven te brengen, een taal die alleen nog een ceremoniële functie had. Hebreeuws is nu een moderne taal.

Maar er is één ding dat Israël maar niet voor elkaar lijkt te krijgen: de wereld overtuigen van het historische verband tussen het Israëlische volk en het land, Eretz Yisra'el. De wereld wil de bewijzen maar niet accepteren. De UNESCO heeft een jaar geleden zelfs een resolutie aangenomen waarin de historische band wordt ontkend tussen het Joodse volk en Jeruzalem, in het bijzonder met het Tempelplein.


Carmel Shama- Hacohen, Israëlisch ambassadeur bij de UNESCO, tijdens de uitreiking van een replica aan Irina Bokova (r.), algemeen directeur van de UNESCO (Foto: Erez Lichtfeld)

Hoe Benjamin Netanyahu op het idee kwam om de UNESCO een replica aan te bieden van een deel van de Titusboog weten we niet, maar met deze actie sloeg hij de spijker op de kop. De Titusboog werd in 82 na Chr. in Rome gebouwd als herinnering aan de eerste Joods-Romeinse oorlog in Israël, ook wel ‘de Joodse Opstand’ genoemd. De Romeinen roofden allerlei religieuze voorwerpen uit de Tempel en voerden tegelijk een groot aantal inwoners van Jeruzalem in gevangenschap met zich mee naar Rome. Deze feiten zijn in veel details vereeuwigd in de Titusboog.

Dat iemand het historische verband tussen het Joodse volk en het land Israël ontkent, is in het licht van de antieke afbeeldingen op de Titusboog volkomen absurd. En toch is dit precies wat de Verenigde Naties en veel van de lidstaten hebben gedaan. Hoogopgeleide politici houden wanhopig vast aan hun ‘politieke correctheid’. Ze negeren opzettelijk elke logica en klampen zich vast aan een legende.


De oude Romeinse Titusboog (Foto: Sjaak Kempe/Flickr)

Het is te hopen dat de Titusboog het gezonde verstand van deze politici zal aanspreken. Iedereen die de Romeinse triomfboog goed bekijkt, ziet dat het Joodse volk onmiskenbaar historisch verbonden is met Jeruzalem, de plek waar de Tempel stond waaruit de afgebeelde objecten werden geplunderd.

Dit artikel verscheen in het novembernummer van het Israel Today Magazine. Klik hier voor een abonnement.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.