'Geen mooier cadeau voor jubileum dan erkenning'

Monday, December 11, 2017 |  Redactie Israel Today
'Israël kon voor zijn 70-jarig jubileum geen mooier cadeau krijgen dan de officiële erkenning van Jeruzalem als hoofdstad van Israël', daarover is de meerderheid van de bevolking eensgezind. De beslissing van Donald Trump, om luid en duidelijk de waarheid te spreken maakt de jubileumfeesten nog zinvoller en aantrekkelijker.

Afbeelding: De oude stadsmuren van Jeruzalem, waarop de Israëlische vlag wordt geprojecteerd, tijdens de viering van de 50e verjaardag van de hereniging van de stad (Foto: Yonatan Sindel/Flash90)

Hoe lang kunnen mensen de waarheid ontkennen? Als iedereen zegt dat de zon in het Westen opgaat, wordt dan daarmee een nieuwe waarheid vastgesteld? De meerderheid van de naties kan om politieke redenen en uit angst niet toegeven dat Jeruzalem van oudsher aan Israël behoort en in alle tijden alleen een hoofdstad van het Joodse volk is geweest. Moet daarvoor de waarheid in gevaar komen?

De regering en de Joodse gemeenschappen in het buitenland bereiden zich nu voor op de jubileumviering in het komende voorjaar van 2018. In het buitenland zamelt de overheid giften in voor de festiviteiten en in het land maakt het ministerie van Cultuur plannen voor een groots en historisch programma voor de festiviteiten.

Uit talrijke voorstellen heeft het Israëlische leger zijn officiële symbool voor het 70-jarig jubileum gekozen. Onder het logo staat het motto: הניצחון של כולנו hanitzachon shel koelanoe, 'De overwinning van ons allen'

De mensen in het land begrijpen dat de komende jubileumfeesten in de lente nog belangrijker is dan ooit tevoren. De regering van Jeruzalem beijvert zich om mensen uit de hele wereld uit te nodigen om deze verjaardag mee te vieren. 'De verklaring van de Amerikaanse president Donald Trump is een belangrijke mijlpaal in de geschiedenis van Jeruzalem,' zei de Israëlische premier Benjamin Netanyahu. 'Jeruzalem is al meer dan 3.000 jaar onze hoofdstad. Hier woonden onze voorvaderen, hier stond onze tempel, hier regeerden de koningen van Israël en hier predikten de profeten van Israël.

Joden hebben al duizenden jaren gebeden:'Volgend jaar in Jeruzalem'. Ze huilden bij de rivieren van Babylon en tussen de muren van het getto van Warschau en droomden van Zion. Ongeveer 70 jaar geleden werd dit gebed en deze droom vervuld door de oprichting van de moderne Staat Israël met Jeruzalem als hoofdstad. En de Amerikaanse president heeft dit feit nu erkend:'

Dit alles zal in het voorjaar duidelijk tot uitdrukking komen. 'Op de 70ste verjaardag in het land zijn is een uniek moment dat mensen nooit zullen vergeten,' zei een paar dagen geleden burgemeester Nir Barkat van Jeruzalem, die Israëls vrienden uit de hele wereld uitnodigt om naar Jeruzalem te komen.

Onze Duitstalige uitgave Israel Heute organiseert rond deze feestelijkheden een tiendaagse jubileumreis, van 15 t/m 24 april 2018, met bezoeken aan Tel Aviv, Gush Etzion, Jeruzalem, de Dode Zee en de Negev woestijn.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.