Groeten uit Israël: Minister Lieberman, let op je woorden

Monday, December 11, 2017 |  Dov Eilon

Goede morgen, beste lezers,

Vanochtend vroeg was het weer echt koud toen ik in Jeruzalem aankwam. De thermometer in mijn auto wees 11 graden aan. Ik ga nu altijd met een trui het huis uit, die hoort er nu gewoon bij. Ook al wordt het vandaag wat warmer, in Jeruzalem tot 20 graden, het wordt meteen duidelijk kouder wanneer de zon tegen half vijf ’s middags verdwijnt.

En hier is het weer voor vandaag in Israël. Deels bewolkt, met een verdere temperatuurstijging. Bovengemiddeld warm voor het jaargetijde. Tegen de middag stevige noordenwind aan de kust. De volgende maximum­temperaturen worden verwacht: Jeruzalem 20 graden, Tel Aviv 23 graden, Haifa 20 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 24 graden, aan de Dode Zee 24 graden, Eilat aan de Rode Zee 24 graden. Het waterpeil van het Meer van Galilea is een halve centimeter gedaald en staat nu op 214,365 meter onder de zeespiegel.

Hier in Jeruzalem is het leven weer alledaags, nadat we gisteren door die mesaanval bij het busstation aan slechtere tijden werden herinnerd. Het is duidelijk dat de mesaanval van gisteren het grootste deel van de voorpagina’s van de kanten van vandaag beslaat.

De titelpagina’s van vandaag. Van links naar rechts: Ma'ariv, Yediot Achronot, Israel Hayom

'Terreur in Jeruzalem – Bewaker werd in het hart gestoken', luidt de kop bij Ma'ariv. Verder meldt de krant dat de terrorist uit de omgeving van Nabloes stamt en door een tweede bewaker en een taxichauffeur kon worden gepakt.
Een andere kop bericht over schoten op een kogelvrije bus in de regio Binjamin.

'De terreurtunnel – dodelijke val voor Hamas' citeert de krant over een nieuwe terreurtunnel, die door het Israëlische leger werd vernietigd. Ditmaal werd de tunnel niet opgeblazen, maar op de stille wijze onbruikbaar gemaakt, zoals u op de foto kunt zien.

'Lieberman: Bewoners van Wadi Ara moeten worden geboycot', luidt laatste kop van de voorpagina, over een omstreden uitspraak van de minister van Defensie Lieberman. Inderdaad een problematische uitspraak. Israël spreekt zich anders altijd tegen boycots uit, zoals bijvoorbeeld de oproep van de BDS-beweging om Israëlische bedrijven te boycotten. Ik denk dat Lieberman hier wat voorbarig zijn emoties de vrije loop heeft gelaten, na de onlusten van de Israëlische Arabieren in het noorden.

Ook in de krant Yediot Achronot beslaat de kop over de steekpartij van gisteren in Jeruzalem het grootste deel van de voorpagina. Papa heeft zijn leven geriskeerd om anderen te redden', aldus wordt de zoon van de zwaargewonde bewaker geciteerd. Daarnaast een foto van de arrestatie van de terrorist.

'Exclusief: Doorzoeking van de ‘bank’ van Bitan', luidt de dramatische kop boven een bericht over de beschuldigingen van corruptie tegen David Bitan. Hij is, zoals u zich herinnert, de coalitie­voorzitter, die zich sterk inzet voor premier Netanyahu en nu zelf van corruptie wordt beschuldigd. De politie heeft gisteren een meubelwinkel in de stad Rishon LeZion doorzocht, waar Bitan (naar man zegt) corrupt geld zou hebben 'witgewassen'. Hij lijkt langzaam in het nauw te raken. Duidelijk is dat de krant Yediot Achronot heel enthousiast met dit onderwerp bezig is, want deze zaak kan ook de premier flink schade toebrengen.

De gratis krant Israel Hayom begint zijn voorpagina met het nieuws over de mesaanval. 'Ze schreeuwden dat het om een terrorist ging – ik wachtte niet en sloeg met mijn vuist op hem in', citeert de krant het bericht van de taxichauffeur die samen met een bewaker de terrorist overmeesterd zou hebben. Ik schrijf ‘zou’, omdat er inmiddels foto’s zijn gepubliceerd die een iets ander beeld van de situatie tonen. Aanvankelijk dacht de taxichauffeur dat het om een ruzie ging en trachtte hij de beide vechters uit elkaar te houden. Pas toen begreep hij de situatie en hielp hij de bewaker om de terrorist vast te pakken. Maar goed, ik snap dat hij nu trots op zichzelf is.

'De terreurtunnel – dodelijke val voor Hamas', luidt hier de kop, net als bij Ma'ariv, boven een groot bericht over de vernietiging van de terreurtunnel.
En dan nog wat meer koppen, daar gaat het over het gevaar van psychiatrische medicijnen, 'De duistere kant van de psychiatrie', over een bijzondere verzameling van chanoekia’s uit de tijd van de oprichting van de Staat, 'Licht uit het verleden', en een commentaar dat gericht is tot minister van Defensie Lieberman met de vraag: 'Lieberman – Sinds wanneer betekent rechts haat tegen Arabieren?', vraagt de commentator zich af.

Dat was weer onze dagelijkse blik op de titelpagina’s van de kranten van vandaag, zodat u weet waarover men hier in Israël spreekt.

Ik wens u en ons een prachtige en vooral rustige maandag. Het ga u goed.

Shalom vanuit Jeruzalem!
Dov

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.